Monday, 16 July 2018

ကြက်သားဟင်း တရုတ်စတိုင်လ်


ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ လိုက္ဖက္လြန္းျပီး စားလို႔ျမိန္ေစမဲ႔ တရုတ္စတိုင္ ၾကက္သားဟင္းေလး ခ်က္ျဖစ္တာနဲ႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္ေပါင္သား - အတံုးၾကီးၾကီး ေလးခု
  2. တရုတ္ဆန္ဝိုင္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  3. ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး ၂ႏွစ္ျပား
  4. နာနတ္ပြင္႔ -ႏွစ္ပြင္႔
  5. ေလးညွင္း -ႏွစ္ပြင္႔
  6. ကရေဝးရြက္ - သံုးရြက္
  7. လတ္ဆတ္ေသာ သံပုရာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  8. လတ္ဆတ္ေသာ လိေမၼာ္​ရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  9. သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  10. သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တစ္လက္မခြဲ 
  11. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  12. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ႏွစ္မႊာ
  13. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  14. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ၾကက္သားကို ေရေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
  2. ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ပါးပါးမွ်င္မွ်င္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  3. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ေလးစိတ္စိတ္ထားပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
  5. ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  6. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးကို အပူေပးပါ
  7. အိုးပူလာတာနဲ႔ ဆီထည္႔ေပးပါ 
  8. ဆီပူလာတာနဲ႔ သၾကားကို အရင္ဆံုးထည္႔ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  9. သၾကားမ်ား အရည္ေပ်ာ္လာျပီး ညိဳေရာင္သန္းလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ  သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ ေလးညွင္း နာနတ္ပြင္႔ႏွင္႔ ကရေဝးရြက္တို႔ကို မိနစ္ဝက္ေလာက္ ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  10. ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သားႏွင္႔ဆားကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
  11. ၾကက္သား အသားမာလာျပီး အေရာင္ေျပာင္းလာေအာင္ တည္ေပးပါ
  12. ဟင္းအိုးတည္ထားစဥ္ အိုးမကပ္ေအာင္ အိုးကိုမၾကာ မၾကာလွဳပ္ေပးပါ
  13. ၾကက္သားအသား မာတင္းလာတာနဲ႔ လွီးထားေသာခ်င္း လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ လိေမၼာ္​ရည္ သံပုရာရည္ႏွင္႔ ဆန္ဝိုင္တို႔ကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
  14. ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သားကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး အိုးအဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ
  15. ေရမခမ္းခင္ ၾကက္သားႏူးမႏူးကို ဇြန္းႏွင္႔ထိုးၾကည္႔ပါ
  16. ၾကက္သား မႏူးေသးပါက ေရအနည္းငယ္ႏွင္႔ ေရဆူေအာင္ ဆက္တည္ေပးပါ
  17. ေရမခမ္းခင္ အရသာ ျမည္းေပးကာ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  18. ျပီးတာနဲ႔ မီးပိတ္ေပးျပီးပါက အနံ႔ အရသာႏွင္႔ ျပည္႔စံုလွေသာ တရုတ္စတိုင္လ္ ၾကက္သားဟင္းကို ဟင္းပြဲျပင္ေပးႏိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment