Wednesday 18 July 2018

ထိုင္းစတိုင္လ္ ခရမ္းသီး ၾကက္သားဟင္း


ခရမ္းၾကြတ္သီးေလးေတြ ရလာေတာ႔ ဘယ္လိုခ်က္စားရင္ ေကာင္းမလဲ စဥ္းစားေနရင္းက ထိုင္းဆိုင္မွာ စားဖူးခဲ႔တဲ႔ ခရမ္းၾကြတ္သီး ၾကက္သားဟင္း စပ္စပ္ေမႊးေမႊးေလးကို သတိရမိတာနဲ႔ ထိုင္းစတိုင္လ္ေလးဘဲ ခ်က္လိုက္ပါတယ္။

မာမာက အစပ္စားတဲ႔အတြက္ ငရုပ္သီးအစပ္ကို ပိုထည္႔ထားပါတယ္ အစပ္မစားႏိုင္ရင္တာ႔ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေလ်ွာ႔ထည္႔ေစခ်င္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ခရမ္းၾကြတ္သီး - 250 g
  2. ၾကက္ရင္ပံုသား - 500 g
  3. မညက္တညက္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  4. ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္မႊာ
  5. ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္သီးစိမ္း - ဆယ္ေတာင္႔
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  7. brown sugar - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  8. lime leaves - ႏွစ္ရြက္
  9. ပင္စိမ္းရြက္ - အခက္ၾကီးၾကီး ႏွစ္ခက္
  10. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  11. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  12. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  13. အုန္းႏို႔ - 1 1/2 cups

ျပင္ဆင္ပံု
  • ခရမ္းသီးကို အညွာျပတ္ေအာင္လွီးျပီး ထက္၀က္ျခမ္းကာ ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • အညိဳေရာင္အရည္မ်ား ထြက္သြားပါက ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သားကို အတံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးေလးေတြ လွီးထားေပးပါ
  • ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ျပင္ထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာအိုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည္႔ကာ brown sugarကို အရင္ဆံုး ေပ်ာ္သြားေအာင္ ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • သၾကားမ်ား အရည္ေပ်ာ္လာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ lime leave ပင္စိမ္းရြက္  ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္း ဆား  င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႕မ်ားကိုထည္႔ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ဆီသတ္နံ႔ သင္းလာတာနဲ႔ ၾကက္သားထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ၾကက္သားအသား မာလာတာနဲ႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး အသားက်က္ေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရမခမ္းခင္ လွီးထားေသာ ခရမ္းၾကြတ္သီးမ်ားႏွင္႔ အုန္းႏို႔တို႔ထည္႔ျပီး အဖံုးအုပ္ကာ တည္ေပးပါ
  • အိုးမကပ္ေစရန္ မေမႊဘဲ လွဳပ္ေပးျပီး ခရမ္းသီး မႏူးေသးပါက ေရေႏြးပူပူ အနည္းငယ္ ထည္႔ေပးျပီး အထက္ေအာက္ သမသြားေအာင္ အိုးကိုလွဳပ္ေပးျပီး အရသာျမည္းကာ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • အရသာ အေနေတာ္ ျဖစ္ပါက အရည္အနည္းငယ္ခ်န္ကာ ပင္စိမ္းရြက္အုပ္ေပးျပီး မီးပိတ္ေပးပါ 
  • အိုးထဲမွာ ဆီက်န္ေရက်န္ အေနအထားေလး ရေအာင္တည္ေပးျပီးတာနဲ႔ စပ္ျပီးေမႊးေနေသာ ခရမ္းသီးႏွပ္ စပ္စပ္ေမႊးေမႊးေလးကို သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးနိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment