Sunday, 29 March 2020

ပုဇြန္ကင္ ေမႊးေမႊးေလး


ဒီတစ္ခါေတာ႔ ပုဇြန္ကင္ေလး စားခ်င္စိတ္ ေပၚလာတာနဲ႔ ခ်င္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြ ထုေထာင္းကာ အရသာနယ္ျပီး ကင္ထားပါတယ္ ကင္ေနထဲက ေမႊးတဲ႔အရသာက ထူးထူးျခားျခားေလးမို႔လို႔ ခ်က္ခ်င္းစားခ်င္ေတြ ျဖစ္လာခဲ႔ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ကင္ထားတဲ႔ ပုဇြန္ကင္ ကင္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ပုဇြန္ထုတ္ - ၁၅ေကာင္
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုႏွစ္ပံု
  3. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  4. ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာၾကီးၾကီး ၇မႊာ
  6. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႔
  7. ႏွမ္းဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  8. အကင္အိုး

ျပင္ဆင္ပံု
  • ပုဇြန္မ်ားကို ေရေဆးျပီး အခြံခြာ ေခါင္းျဖဳတ္ေပးကာ အျမွီးခ်န္ထားျပီး ေၾကာဖက္မွ အမဲေၾကာင္းကို ထုတ္ေပးပါ
  • အားလံုးသန္႕စင္ျပီးပါက ေရႏွင့္ထပ္ျပီး ေဆးေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ ဆား ခ်င္းေထာင္း အရသာမွဳန္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းႏွင္႔ ႏွမ္းဆီတို႔ကို ျပင္ထားပါ
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ပုဇြန္ကို ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း ဆား အရသာမွဳန္႕ ခ်င္းေထာင္း ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ဆီထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းတို႕ႏွင့္ေရာနယ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ နာရီ၀က္ေလာက္ ႏွပ္ထားပါ
  • ပုဇြန္ႏွပ္ထားတာ အခ်ိန္ျပည္႔တာနဲ႕ ကင္မည့္အိုးကို အပူေပးပါ
  • အကင္အိုး ပူလာတာနဲ႕ အိုးကို ဆီသုတ္ေပးပါ
  • ဆီအေငြ႕ တက္လာတာနဲ႕ အရသာ နယ္ထားေသာ ပုဇြန္ကို တစ္ေကာင္ခ်င္း ထည့္ကင္ေပးပါ
  • ပုဇြန္အေကြး ငါးအေႏြး ဆိုသလိုပါဘဲ တစ္ဖက္ကို တစ္မိနစ္ခြဲစီေလာက္ဘဲ ကင္ေပးပါ
  • တစ္ဖက္က်က္လို႔ တစ္ဖက္ လွန္ေပးျပီးတာနဲ႔ အေပၚဖက္ကို ဆီခပ္မ်ားမ်ားေလး သုတ္ေပးပါ
  • ႏွစ္ဖက္လံုး ကင္ျပီးတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးပန္းကန္ထဲ ထည္႔ေပးပါ
  • ထိုအကင္အိုးထဲမွာ အရသာ နယ္ထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ဖတ္မ်ား ခ်င္းဖတ္မ်ားကို အရည္စစ္ျပီး ထည္႔ကင္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ဆယ္ေပးျပီး ပုဇြန္ကင္ အေပၚကို ျဖဴးေပးကာ မိမိတို႔ ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္မည့္ ပုဇြန္ကင္ ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ
အကင္အိုး မ႐ွိပါက ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးႏွင့္ ကင္ႏိူင္သလို မီးေသြးမီးဖိုေပၚတို႕မွာလဲ အကင္ဇကာခံကာ ကင္ေပးႏိူင္ပါတယ္။

No comments:

Post a comment