Saturday, 28 March 2020

ငါးပိရည္ေဖ်ာ္


ျမန္မာလူမ်ဳိးတို႔ ခံတြင္းက လူဆယ္ေယာက္မွာ ကိုးေယာက္ေလာက္က ငါးပိရည္ကို ၾကိဳက္ၾကပါတယ္ မာမာဆိုလဲ ငါးပိရည္ မပါရင္ ထမင္းမစားတတ္တာမို႔လို႔ ေန႔တိုင္းလိုလို ထမင္းဝိုင္းမွာ ငါးပိရည္ တို႔စရာေလးေတာ႔ ပါတတ္ပါတယ္။

ငါးပိရည္ကို အေဖ်ာ္လုပ္တဲ႔အခါ ငါးကင္ ငါးျပဳပ္ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းတို႔ကို မိမိႏွစ္သက္ရာ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔တို႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္နီ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔နဲ႔ အဆင္ေျပသလို အေဖ်ာ္ လုပ္တတ္ၾကပါတယ္။

မာမာကေတာ႔ ဒီေန႔ငါးခူကို မီးကင္ျပီး ငါးပိရည္က်ဳိ  အေဖ်ာ္ေလး လုပ္ထားပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငါးပိရည္က်ဳိရန္ ငါးငပိ - ႏွစ္ဆယ္သား
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  3. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္မ႐ွိတစ္႐ွိ
  4. ေရ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ ၄လံုးခြဲသာသာတို႕ကို ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲ ထည္႔ေပးျပီး ဆယ္မိနစ္ေလာက္ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  5. ငါးပိရည္ ရပါက အရိုးမ်ားစစ္ကာ ငါးပိရည္ကို ပန္းကန္တစ္လံုးထဲသို႔  ေျပာင္းထည့္ထားပါ။

ေဖ်ာ္စရာေထာင္းရန္ လိုအပ္ေသာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ငါးခူ - အေကာင္ၾကီးၾကီး တစ္ေကာင္
  • ငရုတ္သီးစိမ္း - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၁၅မႊာ
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ေလးလံုး
  • ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ - စားႏိူင္သေလာက္
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အမႊာေလးေတြ ထြင္ေပးျပီး အသားထူေသာ ဒယ္အိုးထဲမွာ အေပၚယံ ကြ်မ္းေယာင္သန္းလာထိ  ထည္႔ေလွာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အသားထူေသာ ဒယ္အိုးထဲမွာ အေပၚယံ ကြ်မ္းေယာင္သန္းလာထိ  ထည္႔ဖုတ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေရေဆးျပီး အခြံမ်ား ခြာေပးထားပါ
  • ငါးကို မလိုတာေတြ ဖယ္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ ေဘးႏွစ္ဖက္ကို ခပ္စိတ္စိတ္ေလး မႊန္းေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အက်က္ညီေစရန္ ငါးကို ဒုတ္နဲ႔ထိုးျပီး မီးေသြးမီးဖို႐ွိပါက က်က္သြားေအာင္ ကင္ေပးပါ သို႔မဟုတ္
  • အသားထူေသာ ဒယ္အိုးထဲမွာ အေပၚယံ ကြ်မ္းေယာင္သန္းလာထိ  ထည္႔ကင္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ငါးကင္ကို အရိုးအသား သပ္သပ္စီ ႏႊင္ထားေပးပါ
  • ငရုတ္သီးစိမ္းကိုလဲ ေရေဆးကာ အသားထူေသာ ဒယ္အိုးထဲမွာ အေပၚယံ ကြ်မ္းေယာင္သန္းလာထိ  ထည္႔ေလွာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ မညက္တညက္ ေထာင္းေပးထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင္႔ျဖစ္တာနဲ႔ ငါးကင္ ငရုတ္သီးစိမ္း ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ အရသာမွဳန္႔ ၾကက္သြန္နီႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ကို ငရုတ္ဆံုထဲထည္႔ျပီး မညက္တစ္ညက္ ၾကိတ္ေပးပါ
  •  ျေထာင္းျပီးပါက ငါးပိရည္ ပန္းကန္ထဲ ေရာထည့္ကာ အားလံုးသမသြားေအာင္ ေရာေဖ်ာ္ေပးပါ
  • တစ္ခါစားစာ ခ်န္ထားျပီး ပိုေနေသာ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္မ်ားကို ေလလံုဗူးမ်ားႏွင္႔ထည္႔ကာ ေရခဲေသတၲာ ခဲတဲ႔အကန္႔ထဲမွာ ထည္႔ျပိးသိမ္းထားပါ
  • ငါးပိရည္အေဖ်ာ္ေမႊးေမႊး စပ္စပ္ေလးနဲ႔ အရသာ႐ွိလွတဲ႔ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ေလးကို တို႕စရာအစံုႏွင့္ မိန္ယွက္စြာ စားသံုးနိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a comment