Saturday 16 November 2019

ကြက်ခြေထောက် အရိုးထုတ်နည်း




ေျခသည္းမ်ား ျဖတ္ေပးပါ

ဆယ္မိနစ္မွ ဆယ္႔ငါးမိနစ္ခန္႔ ျပဳပ္ပါ

Baking soda

Baking soda ကို ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ပါ


Baking sodaရည္ႏွင္႔ ေရခဲရည္စိမ္ျပီးပါက 
မာတင္းလာပါလိမ္႔မယ္

ပံုပါအတိုင္း ဓါးႏွင္႔ခြဲေပးပါ


ပံုပါအတိုင္း ထုတ္ေပးပါ

အရည္ခြံႏွင္႔ အရိုးမ်ား

အရိုးမ်ား


ကြက်ခြေထောက် အရိုးထုတ်နည်းလေးက နည်းလေးသိရင် ထုတ်ရ အရမ်းလွယ်ပါတယ် နည်းမသိရင်တော့ ခက်သယောင် ထင်ရပါတယ် ပထမ တစ်ခုနှစ်ခု ထုတ်ရုံလောက်နဲ့ ခက်တယ်ထင်ပြီး ဆက်မလုပ်ဘဲ မနေပါနဲ့ ဘယ်အရာမှ လွယ်လွယ်နဲ့ မရတဲ့အတွက် စိတ်တော့ ရှည်ရပါတယ်။

စိတ်မရှည်တဲ့အခါ ကပ်ကျေးတွေရော ဓါးတွေပါ အကုန်သုံးရတဲ့အတွက် အခန့်မသင့်တဲ့အခါ လက်ကိုထိတတ်ပါတယ် ဒါကြောင့်မို့လို့ စိတ်ရှည်ဖို့တော့ မှာချင်ပါတယ်။

မာမာအခုပြောတဲ့ နည်းအတိုင်း ပြင်ဆင်ပြီး ထုတ်ရင်တော့ ဓါးခပ်သေးသေး တစ်ချောင်းနဲ့ အရည်ခွံကိုခွဲပြီး အဆစ်နဲ့ အရွတ်နေရာကို ကပ်ကျေးနဲ့ ညှပ်ပေးပြီး လက်မလေးနဲ့ တွန်းထုတ်သွားရုံပါဘဲ။

နောက်တစ်ခု ပြောချင်တာက ကြက်ခြေထောက် အရိုးထုတ်တဲ့အခါမှာ ကြက်ခြေထောက်ကို ဆားထဲ့ပြုပ်တဲ့အတွက် အနူးလွန်ပြီး ပျော့ပျဲပျဲကြီး ဖြစ်သွားတတ်ပါတယ် ဒါကြောင့်မို့လို့ ပြုပ်ပြီးတဲ့ အခါမွာ baking sodaကို အရည်ဖျော်ပြီး စိမ်ပေးပါ။

ဒါ့အပြင် ကြက်ခြေထောက်ရိုး အရည်ခွံ မာမာတင်းတင်းလေး ဖြစ်နေအောင်လဲ ရေခဲထုတ်နဲ့လဲ စိမ်ပေးပါ  ရေခဲရည် မစိမ်တဲ့အခါမှာ ကြက်အရည်ခွံက ပျော့အိအိကြီးနဲ့မို့လို့ သုပ်စားစား ထောင်းစားစား ပါးစပ်ထဲမှာ ပျော့စိစိကြီးနဲ့ ရကလယ်လိုက်ကာ စားလို့မကောင်းပါဘူးရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

ကြက်ခြေထောက်ရိုး - 1 kg
ရေ - လိုသလောက် သုံးပေးပါ (ကြက်ခြေထောက် ဆေးရန်)
ရေ - 500 ml ( ကြက်ခြေထောက် ရေစိမ်ရန်)
baking soda - 1/2 cup
ရေခဲ -  4 cup
ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
ရေခဲထဲ့ရန်အိတ် - တစ်လုံး

ပြင်ဆင်ပုံ

ကြက်ခြေထောက်မှ ခြေသဲခွန်များကို အရင်ဆုံး လှီးထုတ်ပေးပါ
ဇောက်နက်သော အနေတော် အိုးထဲမွာ ရေ တစ်ဝက်သာသာနှင့် ဆားတို့ကို ထဲ့ပေးပြီး ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပါ
ရေပွက်ပွက် ဆူလာတာနဲ့ ကြက်ခြေထောက်များကို ၁၀မိနစ်ခန့် ထည့်ပြုပ်ပေးပါ
ကြက်ခြေထောက် ရင့်ပါက ၁၅မိနစ်လောက် ပြုပ်ပေးပါ
ပြီးတာနဲ့ ပြုပ်ထားတုံးက ထွက်လာသော အမြှုပ်များနှင့် အဆီများကို ရေနှင့် သုံးထပ်လောက် ဆေးပေးပါ
ရေခဲတုံးလေးတွေကို ပလပ်စတစ် အိတ်ထဲမှာ ထဲ့ထားပေးပါ
ကြက်ခြေထောက်များ ဝင်ဆန့်လောက်တဲ့ ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ baking sodaကို ထဲ့ပေးပါ
Baking soda ထဲ့ထားသော ဇလုံထဲကို ရေထည့်ပေးပြီး ပျော်သွားအောင် ဖျော်ပေးပါ
အရည်ပျော်သွားတာနဲ့ ကြက်ခြေထောက်များကို ထဲ့ပေးကာ ကြက်ခြေထောက်ပေါ်မှာ ရေခဲအိတ်ကို တင်ပေးထားပါ
ရေစိမ်ထားချိန် တစ်နာရီလောက် ကြာတာနဲ့ ကြက်ခြေထောက် အရိုးထွင်ရန် အဆင်သင့် ရပါပြီ
ကြက်ခြေထောက် တစ်ခုကိုယူပြီး မှောက်ယက်ထားကာ ပုံမှာပြထားတဲ့အတိုင်း ခြေချောင်း လေးချောင်းစလုံး အပေါ်ဖက်မှ ဓားနှင့်အရာပေးပြီး ခွဲပေးပါ
ပြီးတာနဲ့ ခွဲထားသော ခွဲကြောင်းနေရာမှ လက်မနှင့်တွန်းကာ အရည်ခွံနှင့် အရိုးတစ်ခြားဆီ ရလာအောင် တွန်းထုတ်ပေးပါ
အရိုးထုတ်ရ လွယ်စေရန် အရိုးထဲမွ အရွတ်နှင့် အဆစ်နေရာ ရောက်တဲ့အခါ အထဲမွ အကြောလေးတွေကို ကပ်ကျေးနှင့် ညှပ်ပြီး ဖြတ်ပေးပါ
အကြောလေးတွေ ပြတ်သွားတာနဲ့ အရိုးအဆစ်လေးတွေကို လက်နှင့်ချိုးပြီး ကလော် ထုတ်ပေးလိုက်ပါ
အရိုးတစ်ခြား အရည်ခွံတစ်ခြား ဖြစ်သွားပြီ ဆိုရင် ကြက်ခြေထောက် အရည်ခွံလေးတွေ ရလာပါပြီ 
အထက်ပါ နည်းအတိုင်း ကြက်ခြေထောက်ရိုးများကို ကုန်သွားအောင် ထုတ်ပေးပါ။

ကက္ေျခေထာက္ အရိုးထုတ္နည္းေလးေတြ မက္ဆင္ဂ်ာကေနေရာ ပို႔စ္ေအာက္မွာပါ ေမးထားသူေတြအတြက္ ၾကက္ေျခေထာက္ရိုး အဆင္သင္႔ မရွိတာနဲ႔ အရင္ရက္ေတြက လုပ္မျပႏိူင္ခဲ႔ပါဘူး။

ဒီေန႔မွ ဝယ္လို႔ရတဲ႔အတြက္ ဒီေန႔ဘဲ ျပင္ဆင္ျပီး အရိုးေလးေတြ ထုတ္ထားတဲ႔ အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး အရိုးထုတ္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ၾကက္ေျခေထာက္ အရိုးထုတ္နည္းေလးက နည္းေလးသိရင္ ထုတ္ရ အရမ္းလြယ္ပါတယ္ နည္းမသိရင္ေတာ႔ ခက္သေယာင္ ထင္ရပါတယ္ ပထမ တစ္ခုႏွစ္ခု ထုတ္ရံုေလာက္နဲ႔ ခက္တယ္ထင္ျပီး ဆက္မလုပ္ဘဲ မေနပါနဲ႔ ဘယ္အရာမွ လြယ္လြယ္နဲ႔ မရတဲ႔အတြက္ စိတ္ေတာ႔ ရွည္ရပါတယ္။

စိတ္မရွည္တဲ႔အခါ ကပ္ေက်းေတြေရာ ဓါးေတြပါ အကုန္သံုးရတဲ႔အတြက္ အခန္႔မသင္႔တဲ႔အခါ လက္ကိုထိတတ္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ စိတ္ရွည္ဖို႔ေတာ႔ မွာခ်င္ပါတယ္။

မာမာအခုေျပာတဲ႔ နည္းအတိုင္း ျပင္ဆင္ျပီး ထုတ္ရင္ေတာ႔ ဓါးခပ္ေသးေသး တစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ အရည္ခြံကိုခြဲျပီး အဆစ္နဲ႔ အရြတ္ေနရာကို ကပ္ေက်းနဲ႔ ညွပ္ေပးျပီး လက္မေလးနဲ႔ တြန္းထုတ္သြားရံုပါဘဲ။

ေနာက္တစ္ခု ေျပာခ်င္တာက ၾကက္ေျခေထာက္ အရိုးထုတ္တဲ႔အခါမွာ ၾကက္ေျခေထာက္ကို ဆားထဲ႔ျပဳပ္တဲ႔အတြက္ အႏူးလြန္ျပီး ေပ်ာ႔ပ်ဲပ်ဲၾကီး ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ျပဳပ္ျပီးတဲ႔ အခါမွာ baking sodaကို အရည္ေဖ်ာ္ျပီး စိမ္ေပးပါ။

ဒါ႔အျပင္ ၾကက္ေျခေထာက္ရိုး အရည္ခြံ မာမာတင္းတင္းေလး ျဖစ္ေနေအာင္လဲ ေရခဲထုတ္နဲ႔လဲ စိမ္ေပးပါ  ေရခဲရည္ မစိမ္တဲ႔အခါမွာ ၾကက္အရည္ခြံက ေပ်ာ႔အိအိၾကီးနဲ႔မို႔လို႔ သုပ္စားစား ေထာင္းစားစား ပါးစပ္ထဲမွာ ေပ်ာ႔စိစိၾကီးနဲ႔ ရကလယ္လိုက္ကာ စားလို႔မေကာင္းပါဘူးရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္ေျခေထာက္ရိုး - 1 kg
  2. ေရ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ (ၾကက္ေျခေထာက္ ေဆးရန္)
  3. ေရ - 500 ml ( ၾကက္ေျခေထာက္ ေရစိမ္ရန္)
  4. baking soda - 1/2 cup
  5. ေရခဲ -  4 cup
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  7. ေရခဲထဲ႔ရန္အိတ္ - တစ္လံုး

ျပင္ဆင္ပံု

  • ၾကက္ေျခေထာက္မွ ေျခသဲခြန္မ်ားကို အရင္ဆံုး လွီးထုတ္ေပးပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အေနေတာ္ အိုးထဲမွာ ေရ တစ္ဝက္သာသာႏွင္႔ ဆားတို႔ကို ထဲ႔ေပးျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ ၾကက္ေျခေထာက္မ်ားကို ၁၀မိနစ္ခန္႔ ထည္႔ျပဳပ္ေပးပါ
  • ၾကက္ေျခေထာက္ ရင္႔ပါက ၁၅မိနစ္ေလာက္ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ျပဳပ္ထားတံုးက ထြက္လာေသာ အျမွဳပ္မ်ားႏွင္႔ အဆီမ်ားကို ေရႏွင္႔ သံုးထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ
  • ေရခဲတံုးေလးေတြကို ပလပ္စတစ္ အိတ္ထဲမွာ ထဲ႔ထားေပးပါ
  • ၾကက္ေျခေထာက္မ်ား ဝင္ဆန္႔ေလာက္တဲ႔ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ baking sodaကို ထဲ႔ေပးပါ
  • Baking soda ထဲ႔ထားေသာ ဇလံုထဲကို ေရထည္႔ေပးျပီး ေပ်ာ္သြားေအာင္ ေဖ်ာ္ေပးပါ
  • အရည္ေပ်ာ္သြားတာနဲ႔ ၾကက္ေျခေထာက္မ်ားကို ထဲ႔ေပးကာ ၾကက္ေျခေထာက္ေပၚမွာ ေရခဲအိတ္ကို တင္ေပးထားပါ
  • ေရစိမ္ထားခ်ိန္ တစ္နာရီေလာက္ ၾကာတာနဲ႔ ၾကက္ေျခေထာက္ အရိုးထြင္ရန္ အဆင္သင္႔ ရပါျပီ
  • ၾကက္ေျခေထာက္ တစ္ခုကိုယူျပီး ေမွာက္ယက္ထားကာ ပံုမွာျပထားတဲ႔အတိုင္း ေျခေခ်ာင္း ေလးေခ်ာင္းစလံုး အေပၚဖက္မွ ဓားႏွင္႔အရာေပးျပီး ခြဲေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ခြဲထားေသာ ခြဲေၾကာင္းေနရာမွ လက္မႏွင္႔တြန္းကာ အရည္ခြံႏွင္႔ အရိုးတစ္ျခားဆီ ရလာေအာင္ တြန္းထုတ္ေပးပါ
  • အရိုးထုတ္ရ လြယ္ေစရန္ အရိုးထဲမွ အရြတ္ႏွင္႔ အဆစ္ေနရာ ေရာက္တဲ႔အခါ အထဲမွ အေၾကာေလးေတြကို ကပ္ေက်းႏွင္႔ ညွပ္ျပီး ျဖတ္ေပးပါ
  • အေၾကာေလးေတြ ျပတ္သြားတာနဲ႔ အရိုးအဆစ္ေလးေတြကို လက္ႏွင္႔ခ်ဳိးျပီး ကေလာ္ ထုတ္ေပးလိုက္ပါ
  • အရိုးတစ္ျခား အရည္ခြံတစ္ျခား ျဖစ္သြားျပီ ဆိုရင္ ၾကက္ေျခေထာက္ အရည္ခြံေလးေတြ ရလာပါျပီ 
  • အထက္ပါ နည္းအတိုင္း ၾကက္ေျခေထာက္ရိုးမ်ားကို ကုန္သြားေအာင္ ထုတ္ေပးပါ။

No comments:

Post a Comment