Friday, 8 November 2019

ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ဟင္း စိမ္႔စိမ္႔ေလး






ဒီေန႔ေတာ႔ ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ဟင္း ခ်က္နည္းေလး အတြက္ မ်ွေဝေပးခ်င္ပါတယ္ ဒီဟင္းေလး ခ်က္တိုင္း အရင္ဆံုး သတိရမိတာက ၾကီးၾကီးနဲ႔ အေမ႔ကိုပါဘဲ မာမာတို႔ ငယ္ငယ္က အိမ္မွာ မၾကာမၾကာ ခ်က္ျဖစ္တာမို႔လို႔ ငယ္ငယ္ထဲက အရမ္းၾကိဳက္ခဲ႔တဲ႔ ဟင္းတစ္မယ္ဆိုရင္လဲ မမွားပါဘူး။

ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ဟင္းလို႔ နံမည္တပ္ထားတာကို တစ္ခါတစ္ေလ အညင္းပြားတတ္ၾကပါတယ္ ပုဇြန္မွာ ဦးေႏွာက္မရွိဘူးတို႔ ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ဟင္းဆိုတာ ပုဇြန္ခ်ီးေတြကို ခ်က္ထားတာလားတို႔ မဟုတ္မဟတ္ေတြ ေျပာတတ္ၾကပါတယ္။

တစ္ကယ္တမ္းက်ေတာ႔ ပုဇြန္မွာ အရမ္းေသးငယ္တဲ႔ ဦးေႏွာက္ရွိပါတယ္ အစာအိတ္ထက္ ဦးေႏွာက္က ေသးေနတဲ႔အတြက္ နင္႔ေခါင္းက ပုဇြန္ေခါင္းလိုဘဲဆိုတဲ႔ ဆိုရိုးစကားက ရာဇဝင္ တြင္လာခဲ႔ျခင္းမ်ွသာပါ။

ဒါဆိုရင္ ပုဇြန္ေခါင္းနဲ႔ ပုဇြန္အခြံေတြထဲက ရလာတဲ႔ အႏွစ္ေတြကို ဟင္းျဖစ္ေအာင္ခ်က္ျပီး ဘာျဖစ္လို႔ ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ဟင္းလို႔ နံမည္ေပးသလဲဆိုတာက ျဖစ္လာႏိူင္ပါေသးတယ္။

အဲဒါကေတာ႔ ဦးေႏွာက္တို႔ သဘာဝ အလြန္ႏူးညံ႔ျပီး အိအိေလး ေနတဲ႔အတြက္ အခုခ်က္တဲ႔ ပုဇြန္ေခါင္း ပုဇြန္အခြံေတြက ထြက္လာတဲ႔ အႏွစ္ေတြကလဲ ႏူးညံ႔လြန္းတဲ႔အတြက္ ဒီနံမည္ေလး ေပးထားတာ ျဖစ္ပါတယ္ရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. ပုဇြန္အခြံ ပုဇြန္ေခါင္းတို႔မွ ရေသာအႏွစ္ - ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုးစာ
  2. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ေလးမႊာ
  4. ငရုတ္သီး အစပ္ေတာင္႔ - ငါးေတာင္႔ (မိမိစားႏိူင္သေလာက္ ထည္႔ေပးပါ)
  5. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ဆယ္႔ငါးဇြန္း
  6. ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္
  7. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ပုဇြန္အခြံ ပုဇြန္ေခါင္းတို႔မွ ရလာေသာအႏွစ္ကို ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီတို႔ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ငရုတ္သီးေတာင္႔ကို အညွာေျခြျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ငရုတ္သီးေတာင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီတို႔ကို ညက္ေနေအာင္ ေရာျပီးေထာင္းထားပါ
  • အဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ကိုထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ ငရုတ္သီးေထာင္းကို ထည္႔ေပးျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္နံ႔ သင္းလာတာနဲ႔ ပုဇြန္အႏွစ္ ခ်က္ထားတာကို ထဲ႔ေမႊေပးပါ
  • ပုဇြန္အႏွစ္ခ်က္ထဲမွာ အငံအရသာက ပါျပီးသား ျဖစ္တဲ႔အတြက္ အငံအတြက္ ငံျပာရည္ကို အနည္းငယ္ေလးဘဲ ထပ္ထဲ႔ေပးပါ
  • အရမ္းငံတာကို မၾကိဳက္ပါက ထပ္ထည္႔စရာ မလိုပါ
  • ငရုတ္သီးဆီသတ္ႏွင္႔ ပုဇြန္အႏွစ္ သမသြားျပီး အရသာ ျမည္းေပးျပီးတာနဲ႔ ဆီျပန္လာပါက မီးပိတ္ေပးပါ
  • ပုဇြန္ဆီနံ႔ ေမႊးျပီး သင္းပ်ံ႔ေနတဲ႔ ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ဟင္း စိမ္႔စိမ္႔ေမႊးေမႊးေလးကို ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ နယ္ဖတ္ျပီးေတာ႔ စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment