Wednesday, 27 November 2019

ဆီထမင္းခ်ဳိး ေမႊးေမႊးေလး









ဒီေန႔ေတာ႔ ဆီထမင္း စားခ်င္တာနဲ႔ မနက္ေစာေစာ ဆီထမင္း ထိုးျဖစ္ပါတယ္ ဆီထမင္း ထိုးရတာကေတာ႔ အရမ္းကိုဘဲ လြယ္ပါတယ္ ဆီထမင္းထိုးတဲ႔ နည္းေတြကလဲ အမ်ဳိးမ်ဳိး ရွိပါတယ္။

ဒါေပမဲ႔ တစ္ခါတစ္ေလ အသံုးျပဳတဲ႔ ေကာက္ညွင္းဆန္အေပၚ မူတည္ျပီး ေရအနည္းအမ်ားကိုေတာ႔ ခ်ိန္ရတာေတြ ရွိတတ္ပါတယ္။

သက္ရင္႔ေကာက္ညွင္းဆန္ဆိုရင္ ေရနည္းနည္း ပိုထဲ႔ရပါတယ္ သက္ႏုေကာက္ညွင္းဆန္ ဆိုရင္ေတာ႔ ေရကိုပံုမွန္ဘဲ ထဲ႔ေပးရပါတယ္ သက္ရင္႔ဟုတ္ မဟုတ္ကိုေတာ႔ ေကာက္ညွင္းခ်က္ေနရင္း ဆန္သားက်က္ခ်ိန္မွာ ၾကည္႔ေပးရပါတယ္။

ခ်က္ေနက်အတိုင္း ေရကိုထဲ႔ျပီး ခ်က္ေပမဲ႔ သက္ရင္႔ေကာက္ညွင္းဆိုရင္ အက်က္နည္းနည္း လိုေနတတ္ပါတယ္ အဲဒီအခါမ်ဳိး ဆိုရင္ေတာ႔ ေရကိုခ်င္႔ခ်ိန္ျပီး ထပ္ထဲ႔ေပးျပီး က်က္တဲ႔အထိ ဆက္ခ်က္ေပးရပါတယ္။

ဆီထမင္းခ်ဳိး လိုခ်င္ရင္ေတာ႔ စိတ္ရွည္ရွည္နဲ႔ တည္ေပးျပီး မီးအရမ္း မမ်ားဖိို႔ကိုလဲ သတိထားေစခ်င္ပါတယ္ ေနာက္တစ္ခုက ဆီထမင္းခ်ဳိး လိုခ်င္တဲ႔အတြက္ ေအာက္ေခ်မကပ္တဲ႔ အိုးေကာင္းေကာင္းကို သံုးေစခ်င္ပါတယ္ အိုးမေကာင္းရင္ေတာ႔ ဆီထမင္းခ်ဳိး ေကာင္းေကာင္းနဲ႔ လွလွေလး မရႏိူင္ဘူး ဆိုတာေလးလဲ ေျပာခ်င္ပါေသးတယ္။

ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ဒီေန႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ ဆီထမင္းခ်ဳိးရေအာင္ ခ်က္ထားတဲ႔ နည္းေလးနဲ႔ အသံုးျပဳတဲ႔ ေကာက္ညွင္းဆန္ တံဆိတ္ပါတဲ႔ အထုတ္ကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညွင္းဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  2. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  3. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  4. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  6. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၅ဥ
  7. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
  8. ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္
  9. ပဲျပဳပ္ဆီဆမ္း
  10. ငါးေျခာက္

ျပင္ဆင္ပံု
  • အရင္ဆံုး ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာကာ ေရေဆးထားပါ
  • ေအာက္ေခ်မကပ္ေသာ ဒယ္အိုးထဲမွာ ေကာက္ညွင္းဆန္ ေရ ဆား ၾကက္သြန္နီ အရသာမွဳန္႔ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ကို ထဲ႔ေပးပါ
  • အိုးအဖံုး ဖံုးေပးျပီး မီးဖိုေပၚ တင္ကာ အပူေပးပါ
  • အိုးထဲမွ ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ မီးကိုအလယ္ အလတ္ေလာက္ထိ ေလ်ွာ႔ေပးပါ
  • ေကာက္ညွင္းဆန္သား ပြလာတာနဲ႔ မီးကိုခပ္မ်ွင္းမ်ွင္းေလး ရသြားေအာင္ ထပ္ေလ်ွာ႔ေပးပါ
  • ေအာက္ေခ်မကပ္တဲ႔ အိုးႏွင့္ဆီထမင္း ထိုးတဲ႔အတြက္ ဆီထမင္းခ်ဳိး မရခင္ ေမႊေပးစရာ အထက္ေအာက္ လွန္ေပးစရာ မလိုပါ
  • မီးခပ္မ်ွင္းမ်ွင္း အပူရွိန္နဲ႔ ဆီထမင္းခ်ဳိး ရလာေအာင္ စိတ္ရွည္ရွည္ တည္ေပးထားပါ
  • ဆီထမင္းခ်ဳိးသံ ၾကားလာျပီး ေကာက္ညွင္းဆန္သား က်က္လာပါက အေနေတာ္ ဗန္းတစ္ခုထဲကို အိုးကိုမျပီး ေမွာက္ခ်ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အေပၚယံဘက္ကိုပါ ဆီထမင္း ခ်ဳိးလိုခ်င္တဲ႔အတြက္ အိုးထဲကို ေမွာက္ျပီး ျပန္ထဲ႔ေပးကာ မီးဖိုေပၚ ျပန္တင္ေပးပါ
  • ေအာက္ေခ်ဘက္မွာ ခ်ဳိးကပ္ပါလာက ဆီျပန္ထြက္လာတဲ႔ အသံၾကားလာပါလိမ္႔မယ္
  • ဆီထမင္း ခ်ဳိးႏွစ္ဖက္လံုး ရလာပါက မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ေပးပါ
  • ဆီထမင္းခ်ဳိးႏွင္႔ ငါးေျခာက္ဆီဆမ္း ပဲျပဳပ္ဆီဆမ္းတို႕နဲ႕ တြဲဖက္ျပီး စားသံုးရန္ ျပင္ေပးနိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a comment