Saturday, 15 June 2024

ကြက်ဟင်းခါးသီး ပုဇွန်ထုတ်ကြော်

 




မာမာ ဒီနေ့တော့ ကြက်ဟင်းခါးသီးကို ပုဇွန်ထုတ်နဲ့ ကြော်ချက်လေး ချက်ဖြစ်ပါတယ် ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ချက်ထားတဲ့ ကြက်ဟင်းခါးသီး ကြော်ချက် ချက်နည်းလေး မျှဝေလိုက်ပါတယ်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. ကြက်ဟင်းခါးသီး - အနေတော် လေးလုံး
  2. ပုဇွန်ထုတ် - ဆယ်ကောင်ခန့်
  3. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
  4. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်
  5. ငါးငံပြာရည် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်းခွဲ
  6. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်
  7. ငရုတ်သီး အရောင်တင်မှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  8. ညက်အောင် ထောင်းထားသော ကြက်သွန်နီ - အနေတော် တစ်ခြမ်း
  9. ညက်အောင် ထောင်းထားသော ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး သုံးမွှာ
  10. ဆီ - ထမင်စားဇွန်း ရှစ်ဇွန်း (ဟင်းချက်ရန်)
  11. ဆီ ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း (ကြက်ဟင်းခါးသီးပြုပ်ရန်)
  12. ဆား - လက်ဘက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း (ကြက်ဟင်းခါးသီးပြုပ်ရန်)

ကြက်ဟင်းခါးသီးပြုပ်ရန်
  • ကြက်ဟင်းခါးသီးကို အလယ်မှအရှည်လိုက် ထက်ခြမ်းခွဲ၍ အစေ့များဖယ်ကာ ခပ်ထူထူ လှီးပေးပါ
  • အားလုံးလှီးပြီးပါက ရေစင်အောင်ဆေးပြီ ရေစစ်ထားပါ
  • ဖယ်ထားသော အစေ့များကို အသုံးမလိုသောကြောင့် ဖယ်ထားလိုက်ပါ
  • အိုးထဲမှာ ဆီ ရေနှင့် ဆားတို့ထည့်ကာ ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပါ
  • ရေဆူတာနဲ့ ကြက်ဟင်းခါးသီးထည့်ပြီး နှစ်မိနစ်ခန့် ပြုပ်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ရေပူများသွန်ပြီး ရေစစ်ထားပါ
ဟင်းချက်ရန်
  • သန့်စင်ထားသော ပုဇွန်ထုတ်များကို ပြင်ထားပါ
  • ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ပါးပါးရိတ်ရိတ်လှီးပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး နုတ်နုတ်စဉ်းထားပါ
  • ကြက်သွန်နီနှင့် ကြက်သွန်ဖြူတို့ကို ညက်အောင်ရောပြီး ထောင်းပေးပါ
  • အားလုံး အဆင်သင့်ဖြစ်ပါက ဆီကိုအပူပေးပြီး ဆီပူလာတာနဲ့ နနွင်းမှုန့်ထည့်ပါ
  • ပြီးတာနဲ့ကြက်သွန်ဖြူ ကြက်သွန်နီ ထောင်းထားတာကို နွမ်းပြီး မွှေးသွားတဲ့အထိ ကြော်ပေးပါ
  • ကြက်သွန်နံ့ သင်းလာတာနဲ့ ငံပြာရည်ကို ထည့်မွှေပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ပုဇွန်ထုတ်ကို မိနစ်ဝက်လောက် ထည့်ကြော်ပေးပါ
  • ပုဇွန် အသားများ မာလာပါက ကြက်ဟင်းခါးသီး ထည့်ကြော်ပါ
  • ဆား အရသာမှုန့်တို့ ထည့်မွှေပြီး မွှေပေးပါ
  • ဟင်းအိုးမကပ်စေရန် မမွှေဘဲ အိုးကိုလှုပ်လှုပ်ပေးပါ
  • ကြက်ဟင်းခါးသီးက ပြုပ်ထားတဲ့အတွက် အကြာပြီး ကြော်စရာမလိုဘဲ နှစ်မိနစ် သုံးမိနစ်လောက် ကြော်ပြီးတာနဲ့ အရသာမြည်းပြီး လိုသလို ပြင်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ပုဇွန်ထုတ် ကြက်ဟင်းခါးသီးကြော် ပူပူလေးကို စားသုံးရန် ပြင်ဆင်နိုင်ပါပြီ။

No comments:

Post a Comment