Wednesday 11 October 2023

ပိန်းဥဟင်း အရည်သောက်ဆမ်းဟင်း





ဒီနေ့တော့ မာမာ့အိမ်မှာ စိုက်ထားတဲ့ ပိန်းပင်လေးတွေ စားလို့ရပြီဖြစ်လို့ ဥဖော်ပါတယ် ပိန်းဥလေးတွေ ရလာတော့ ကိုယ်စိုက်တဲ့အပင်က ရလာတဲ့ ပိန်းဥလေးတွေကို ချက်စားရမှာမို့ သမျှောတာတစ်ဝက် အပျော်တစ်ဝက်တော့ ဖြစ်ခဲ့ရပါသေးတယ်။


ဒါပေမဲ့လဲ အရည်သောက်ဆမ်း ဟင်းလေးတစ်မယ် ရလေအောင် ချက်ဖြစ်ပြန်ပါတယ် ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ချက်ထားတဲ့ ပိန်းဥအရည်သောက်ဆမ်းဟင်း ချက်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. ပိန်းဥ - 500 g
  2. ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း
  3. ကြက်သွန်နီ - အနေတော် တစ်ခြမ်း
  4. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး နှစ်မွှာ
  5. ငရုတ်သီးအရောင်တင်မှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  6. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်
  7. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  8. အချိုမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  9. ပုဇွန်ခြောက်  - ဆယ့်ငါးကောင်ခန့်
  10. ရေ - တရုတ်ဟင်းရည်သောက် ပန်းကန်လုံးအလတ် တစ်လုံး
  11. ဆား - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း (ပိန်းဥဆေးရန်)
ပြင်ဆင်ပုံ
  • ပိန်းဥများကို အခွံခွာပြီး ဆားနှင့်နယ်ပြီး ရေဆေးပေးပါ
  • ပိန်းဥအလုံးကြီးပါက အနေတော် အတုံးလေးတွေ တုံးပေးပါ
  • ပိန်းဥအခွံခွာတဲ့အခါ အခန့်မသင့်ရင် လက်ယားတတ်တဲ့အတွက် လက်အိတ်လေး စွတ်ပြီးမှ အခွံကို ခွာပေးပါ
  • ပုဇွန်ကိုခြောက်ကို ရေဆေးပြီး ရေနာရီဝက်လောက် စိမ်ထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူ နှင့် ကြက်သွန်နီတို့ကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ငရုတ်သီးမှုန့်နှင့်ရောပြီး ညက်နေအောင် ထောင်းထားပါ
  • ဇောက်နက်သော အိုးတစ်လုံးမှာ အခွံခွာထားသော ပိန်းဥ  ဆား ပုဇွန်ခြောက် နနွင်းမှုန့် ငရုတ်သီးထောင်းပြီးသား  အချိုမှုန့်နှင့် ဆီတို့ထည့်ပြီး အရသာ၀င်အောင် နယ်ပေးပါ
  • အရသာ နယ်ပြီးတာနဲ့ ရေအနည်းငယ်ထည့်ပြီး သုံးမိနစ်ခန့် လုံးချက်လေး ချက်ပေးပါ 
  • ပိန်းဥများ လုံးမိတာနဲ့ ရေကိုမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး ဟင်းအိုးဆူအောင် တည်ပေးပါ
  • ပိန်းဥများ နူးလာတဲ့အထိ တည်ပေးပြီး ပိန်းဥများ နူးလာတာနဲ့ ဟင်းရည်အပျစ် အကျဲကို လိုသလို ထည့်ပေးပါ
  • ပိန်းဥဟင်း ကျက်တာနဲ့ အရသာမြည်းပြီး လိုသလိုပြင်ပေးကာ ပိန်းဥအရည်သောက်ဆမ်းဟင်းကို ပုဇွန်ချဉ်သုပ် ငါးချဉ်သုပ်တို့နှင့် တွဲဖက်ပြီး သုံးဆောင်ရန် ပြင်ပေးနိူင်ပါပြီ။

No comments:

Post a Comment