ဒီေန႔ေတာ႔ ထမင္းမခ်က္ေတာ႔ဘဲ ေခါက္ဆြဲဘဲ ေၾကာ္စားၾကပါမယ္ အသီးအရြက္ေတြ အမ်ားၾကီးထည္႔ျပီး ေၾကာ္ထားတဲ႔အတြက္ ထမင္းမပါေပမဲ႔ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ တစ္ပြဲဆိုရင္လဲ ဗိုက္ဝေစတာမို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ေခါက္ဆြဲအစို - ငါးဆယ္သား
- မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
- ေဂၚဖီ - အေနေတာ္ တစ္စိတ္
- ဘေရာ႔ကိုလီ - ေျခာက္ခက္ခန္႔
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္တစ္ဥ
- ၾကက္သြန္မိတ္ - အပင္ၾကီးၾကီး ႏွစ္ပင္
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
- ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ခရုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ကိုုးဇြန္းခန္႔ (ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ရန္)
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း (ၾကက္ဥေၾကာ္ရန္)
- ရိုးရိုးေရ - ထမင္းစားဇြန္း ရွစ္ဇြန္း
- တရုတ္နံနံ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ၾကက္ဥ - သံုးလံုး
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု (ၾကက္ဥေၾကာ္ထဲထည္႔ရန္)
- အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ၾကက္ဥေၾကာ္ထဲထည္႔ရန္)
ၾကက္ဥေၾကာ္ရန္
- ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ၾကက္ဥကို ေဖာက္ထည္႔ေပးပါ
- ၾကက္ဥဇလံုထဲမွာ ဆားႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ကိုထည္႔ျပီး ခေလာက္ေပးပါ
- ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္ဥမ်ားကိုျဖန္႔ျပီး ထည္႔ေပးပါ
- တစ္ဖက္က်က္မွ တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးကာ ႏွစ္ဖက္လံုးက်က္သြားမွ ဆယ္ျပီးပံုပါအတိုင္း ရေအာင္ ကပ္ေက်းႏွင္႔ ညွပ္ေပးပါ။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳပ္ပံု
- ေခါက္ဆြဲကို ဇလံုတစ္လံုးထဲထည့္ကာ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္တို႕နဲ႕နယ္ေပးထားပါ
- ဘေရာ႔ကိုလီကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး တစ္လက္မေလာက္ အရွည္ေလးေတြ လွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ရွစ္စိတ္ စိတ္ေပးျပီး အဖတ္ေလးေတြ ရလာေအာင္ လွီးထားပါ
- မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးထားပါ
- ေဂၚဖီကို ေရေဆးကာ ခပ္ထူထူေလးေတြ လွီးထားပါ
- တရုတ္နံနံကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
- ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
- ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးကို အပူေပးပါ အိုးပူလာပါက ဆီထည့္ေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕ သၾကားကို အရင္ထည့္ေၾကာ္ပါ
- သၾကားေပ်ာ္လာျပီး အညိဳေရာင္ ေျပာင္းလာတာနဲ႕ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို အရင္ထည့္ေၾကာ္ပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ အနံ႔ေလး ေမႊးလာတာနဲ႕ ဘေရာ႔ကိုလီ ၾကက္သြန္နီ ေဂၚဖီႏွင္႔ မံုလာဥနီတို႕ကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ဆား ခရုဆီ ပဲငံျပာရည္အက်ဲႏွင္႔ ရိုးရိုးေရ တစ္ဝက္တို႔ကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
- အသီးအရြက္မ်ား အရမ္းႏူးမသြားေစရန္ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ အရသာ နယ္ထားေသာ ေခါက္ဆြဲကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
- အသီးအ႐ြက္မ်ားႏွင့္ ေခါက္ဆြဲတို႔ကို သမသြားေအာင္ ေမႊေပးျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးတာနဲ႕ က်န္ေနေသာေရကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အရသာ ျမည္းေပးကာ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ ရလာေအာင္ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
- ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ က်က္တာနဲ႔ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ အိုးထဲကို ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင္႔ တရုတ္နံနံကို ထည္႔ေမႊေပးျပီးပါက ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလးကို ရပါျပီ
- ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ပြဲ ျပင္ေပးျပီးတာနဲ႔ ေၾကာ္ျပီးညွပ္ထားေသာ ၾကက္ဥေၾကာ္ကို အေပၚယံမွ ျဖဴ းေပးျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment