တို႕ဟူးသုပ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး စားခ်င္စိတ္ေပၚလာတာမို႕ သားအမိတေတြ တို႕ဟူးတံုတံုေလး က်ဳိၾကပါတယ္ တစ္ခါတစ္ေလလဲ ဟင္းခ်က္မုန္႔လုပ္တဲ႔အခါ ဓါတ္ပံုရိုက္လိုက္ ဟင္းေတြမုန္႔ေတြ ကိုင္လိုက္နဲ႔ အဆင္မေျပတာေလးေတြလဲ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
ဒီတစ္ခါေတာ႔ ကေလးေတြကို အကူအညီေတာင္းျပီး ဓါတ္ပံုရိုက္ခိုင္း ေမႊခိုင္းက်ဳိခိုင္နဲ႔ အကူအညီ ရထားတဲ႔အတြက္ တို႔ဟူးသားေလး လွလွေလး ရလာတယ္လို႔ ထင္မိပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ကုလားပဲ အစိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၄ဗူး
- ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂၀ဗူး (ပဲမွဳန္႔ ရည္စိမ္ရန္)
- ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး (ပဲအႏွစ္ အရည္ေဖ်ာ္ရန္)
- ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး (တို႔ဟူးက်ဳိမည္႔ အိုးထဲကို ထည္႔ေပးရန္)
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ဂ်ဳံစစ္ဇကာ - တစ္ခု
- ေဇာက္နက္ျပီး မကပ္ေသာအိုး ခပ္ၾကီးၾကီး - တစ္လံုး
- သစ္သားေယာင္းမ - အရိုးးရွည္ရွည္ တစ္ခု
- ဇလံု - ခပ္ၾကီးၾကီး ၂လံုး
- တို႔ဟူးထည္႔ရန္ ဗူး - တစ္ခု
- ဆီ - အနည္းငယ္ (တို႔ဟူးက်ဳိျပီးသား ထည္႔မည္႔ဗူးကို သုပ္ရန္)
ပဲမွဳန္႔ေရစိမ္ရန္
- ဇလံုၾကီးၾကီး တစ္လံုးထဲမွာ ပဲမွဳန္႕ႏွင့္ေရကိုေရာကာ ပဲအႏွစ္ေတြေက်ေအာင္ ေမႊတံႏွင္႔ေခ်ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ေနာက္ဇလံုၾကီးၾကီး တစ္လံုးေပၚမွာ ဂ်ဳံစစ္ဇကာ ခပ္စိတ္စိတ္ေလးကို တင္ေပးပါ
- ပဲရည္မ်ားကို ထိုဇကာေပၚ ေလာင္းထည္႔ျပီး မေက်ဘဲ က်န္ေနေသာ ပဲအႏွစ္မ်ားကို ဇြန္းႏွင္႔ဖိျပီး ေခ်ေပးကာ ပဲအၾကည္ရည္ အနည္းငယ္ႏွင္႔ ေလာင္းခ်ေပးပါ
- ပဲရည္ေပၚမွာ တက္လာေသာ အျမွဳပ္မ်ားကို ဇြန္းႏွင္႔ခပ္ျပီး ဖယ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အနည္းဆံုး ၁၀နာရီေလာက္ ပဲအႏွစ္ အနည္ထိုင္ေအာင္ ႏွပ္ထားေပးပါ (သို႔မဟုတ္)
- မနက္က်ဳိမယ္ဆို ညဘက္ထဲက ပဲရည္ႏွပ္ျပီး အနည္ထိုင္ထားေပးပါ
တို႕ဟူးက်ဳိရန္
- တို႕ဟူးက်ဳိျပီးထဲ့ရန္ ဇလံု (သို႔) ပန္းကန္လံုး (သို႔) အပူခံႏိူင္ေသာ ဗူးကို ဆီအနည္းငယ္ႏွင့္ ေနရာႏွံ႕ေအာင္ သုပ္ထားေပးပါ
- ညကပဲရည္ အနည္ထိုင္ထားေသာ ပဲရည္ဇလံုထဲမွ အေပၚယံ အရည္ၾကည္ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၁၂ဗူးစာကို အသာေလးခပ္ျပီး သြန္ပလိုက္ပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ေအာက္ေခ်မွာ အနည္ထိုင္ေနေသာ ပဲအႏွစ္မ်ား ေပ်ာ္သြားေအာင္ ေရ ေပါင္အိုးဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးထည္႔ကာ အနည္ထိုင္ေနေသာ ပဲအႏွစ္မ်ား ေက်သြားေအာင္ ေဖ်ာ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ တို႔ဟူးက်ဳိရာမွာ ပါဝင္မဲ႔ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို တစ္ခါထဲ ျပင္ထားပါ
- တို႕ဟူးက်ဳိရန္ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲကို ေရထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူးစာထည္႔ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ
- အိုးပူလာျပီး ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ ဆီ ဆားႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ကို ထည္႔ေပးျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ မီးကို အလယ္ေလာက္ထိ ေလ်ွာ႔ေပးျပီးမွ ပဲရည္ၾကည္ ဖယ္ထားေသာ ပဲအႏွစ္မ်ားကို ဇလံုထဲမွာ ကုန္သြားေအာင္ ေလာင္းထည္႔ေပးပါ
- ပဲအႏွစ္ရည္ ထည္႔ေပးျပီးတာနဲ႔ သစ္သားေယာင္းမ အရိုးရွည္ရွည္ျဖင္႔ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
- ေမႊေနရင္းက ပဲရည္မ်ား စျပီးျပစ္လာတာနဲ႔ အဆက္မျပတ္ ဆက္ေမႊေပးပါ
- ေမႊေနစဥ္ ပဲအႏွစ္မ်ား အိုးမကပ္ေစရန္ မီးအပူခ်ိန္ကို သတိထားပါ
- ပဲအႏွစ္မ်ား ပ်စ္လာတာနဲ႔ လက္အားသန္သန္နဲ႔ ခပ္သြက္သြက္ေလး ေမႊေပးပါ
- အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးရင္းက ပဲမ်ားပ်စ္လာျပီး ပဲအႏွစ္ ၾကည္ေရာင္ေလး သန္းလာတာနဲ႔ အထဲမွ ေရမ်ားကုန္ေအာင္ ေမႊေပးပါ
- ပဲရည္ပ်စ္လာခ်ိန္မွစျပီး ၈မိနစ္မွ၁၀မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးပါက အထဲမွာ ေရမ်ားတစ္ဗြက္ဗြက္ ေပါက္မလာေတာ႔ရင္ ရပါျပီ
- ဆီသုတ္ထားေသာ ဇလံု(သို႔) ပန္းကန္လံုး (သို႔) ဗူး အစရွိသည္႔ မိမိအစဥ္ေျပေသာ အထဲသို႕ က်ဳိထားေသာ တို႔ဟူးအႏွစ္မ်ား ေလာင္းခ်ေပးျပီး မ်က္ႏွာျပင္ညီေအာင္ ညွိေပးရင္း ခပ္ဖြဖြေလး ဖိဖိေပးပါ
- တို႔ဟူးတုံး လွလွေလး ရေစရန္ တို႔ဟူးအႏွစ္ ထည္႔ထားေသာဗူးကို စားပြဲေပၚမွာ အနည္းငယ္ ေစာင္႔ေစာင္႔ေပးပါ
- တစ္နာရီ တစ္နာရီခြဲေလာက္ေနရင္ ေကာင္းေကာင္းၾကီး ေအးျပီးခဲေနသာ တို႕ဟူးတုံတုံ အိအိေလးရပါျပီ
- ပူေနေသာ တို႔ဟူးထည္႔ထားသည္႔ ဗူးမ်ားကို ေရေသတၱာထဲ မထည္႔မိဖို႔ သတိထားပါ
- အခန္းအတြင္းမွာ ရိုးရိုးေလးဘဲ အေအးခံထားပါ
- ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္စားမလား တို႕ဟူးေၾကာ္ေလး ေၾကာ္စားမလား တို႔ဟူးခ်ဥ္စပ္ေလး ခ်က္စားၾကမလား အရမ္းကို အဆင္ေျပေစတဲ့ တို႕ဟူးတံုတံု အိအိေလး ရပါျပီရွင္။
No comments:
Post a Comment