Sunday, 3 November 2019

ငှက်ပျောဖက်ထုတ် ပုဇွန်ချဉ်တည်နည်း











ဒီေန႔ေတာ႔ အရင္တစ္ခါက ဖန္ပုလင္းေလးနဲ႔ ထည္႔ထားတဲ႔ ပုဇြန္ခ်ဥ္ လုပ္နည္းရယ္ ေကာ္ဗူးနဲ႔ ထည္႔ထားတဲ႔ ပုဇြန္ခ်ဥ္ လုပ္နည္းရယ္ကို တင္ေပးဖူးပါတယ္။

အခုတစ္ခါကေတာ႔ ငွက္ေပ်ာရြက္နဲ႔ထုတ္ျပီး အခ်ဥ္တည္ထားတဲ႔  ပုဇြန္ခ်ဥ္ လုပ္နည္းေလး ေမးထားတဲ႔ သူေတြအတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး လုပ္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္တယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ပုဇြတ္အေကာင္ေသး - 600 g ေခါင္းျဖဳတ္ျပီးသား
  2. ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူးခြဲ
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ဇြန္းခန္႔
  4. ငွက္ေပ်ာရြက္ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
  5. ၾကိဳး - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ပုဇြန္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေခါင္းပိုင္းအကုန္ဖယ္ျပီး ေက်ာဘက္မွ အမည္းေၾကာင္းကို ထုတ္ေပးပါ
  2. ျပီးတာနဲ႔ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရေျခာက္ျပီး စစ္သြားေအာင္ ပုဇြန္အေပၚမွ အေလးတစ္ခုခုႏွင္႔ ဖိေပးကာ ေရစစ္ထားပါ
  3. ဆန္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္မာမာေလး ရေအာင္ခ်က္ကာ အေအးခံထားပါ
  4. ဆားၾကမ္းကို ျပင္ထားပါ
  5. ပုဇြန္မ်ား ေရစစ္သြားျပီ ဆိုတာနဲ႔ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ဆားႏွင္႔ ထမင္းကို နယ္ေပးပါ
  6. ျပီးတာနဲ႔ ပုဇြန္မ်ားကို ဆားအရသာ ဝင္ေစရန္ ဆုတ္ဆုတ္ျပီး နယ္ေပးပါ
  7. အနည္းဆံုး ငါးမိနစ္ခန္႔ၾကာေအာင္ ဆုတ္ဆုတ္ျပီး နယ္ေပးပါ
  8. ျပီးတာနဲ႔ ငွက္ေပ်ာရြက္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  9. ငွက္ေပ်ာရြက္ ေရစစ္သြားတာနဲ႔ အဝတ္စ သန္႔သန္႔ႏွင္႔ ေရေျခာက္ေအာင္ သုတ္ေပးပါ
  10. အဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ငွက္ေပ်ာရြက္ကို အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ေပးပါ
  11. ငွက္ေပ်ာရြက္မ်ား ကြဲမထြက္ေစရန္ အနည္းဆံုး ေလးထပ္ေလာက္ ထပ္ေပးပါ
  12. ထပ္ျပီးစီထားေသာ ငွက္ေပ်ာရြက္ေပၚမွာ အရသာ နယ္ထားေသာ ပုဇြန္မ်ားကို ဇြန္းႏွင္႔ခပ္ျပီး ပံုေပးပါ
  13. ျပီးတာနဲ႔ ငွက္ေပ်ာဖက္ကို လံုေနေအာင္ ထုတ္ေပးပါ
  14. အထုတ္ေလးေတြ ထုတ္ေပးျပီးတာနဲ႔ ၾကိဳးႏွင္႔ ခပ္တင္းတင္း ခ်ည္ေပးပါ
  15. ပုဇြန္ကုန္တဲ႔အထိ အထက္ပါနည္းအတိုင္း ထုတ္ေပးပါ
  16. အားလံုးထုတ္ေပးျပီးတာနဲ႔ ဇလံုတစ္လံုးထဲကို အထုတ္မ်ား စီျပီးထဲ႔ေပးပါ
  17. ထိုအထုတ္မ်ားေပၚမွ အရမ္းေလးေသာ ပစၥည္းတစ္ခုခုႏွင္႔ အခန္းအပူခ်ိန္ မ်ားေသာ ေနရာမွာ အနည္းဆံုး ၃ရက္ေလာက္ ထားေပးပါ
  18. ေလးေသာပစၥည္းႏွင္႔ ဖိထားျခင္းေၾကာင္႔ ပုဇြန္ခ်ဥ္ ခ်ဥ္သည္႔အခါ ပုဇြန္အေကာင္မွာ ေပ်ာ႔ေပ်ာ႔ၾကီး ျဖစ္မေနဘဲ မာေနပါတယ္
  19. တစ္ခါတေလ ရာသီဥတု အပူရွိန္ အနည္းအမ်ားေပၚမွာ မူတည္ျပီး ခ်ဥ္တဲ႔အခ်ိန္ ကြာျခားတတ္ပါတယ္
  20. ရာသီဥတု အရမ္းေအးပါက ရက္နည္းနည္း ၾကာေအာင္ ထားရပါတယ္
  21. ရာသီဥတု ပူပါက သံုးေလးရက္ေလာက္ဆိုရင္ ရပါတယ္
  22. အသံုးျပဳေသာ ပုဇြန္အေကာင္ အၾကီးအေသးေပၚမွာ မူတည္ျပီးေတာ႔လဲ ခ်ဥ္သည္႔ခ်ိန္ ကြာျခားတတ္ပါေသးတယ္
  23. ပုဇြန္အေကာင္ ေသးငယ္ပါက ခ်ဥ္သည္႔ခ်ိန္ ျမန္တတ္ကာ ပုဇြန္အေကာင္ၾကီးလ်ွင္ ခ်ဥ္သည္႔ခ်ိန္ အနည္းငယ္ ၾကာႏိူင္ပါတယ္
  24. ပုဇြန္ခ်ဥ္ ခ်ဥ္သြားျပီ ဆိုပါက ခ်က္ခ်င္းၾကီး သုပ္မစားျဖစ္ေသးလ်ွင္ ေသာ္လည္းေကာင္း ေၾကာ္မစားျဖစ္ေသးလ်ွင္ ေသာ္လည္းေကာင္း ပုဇြန္ခ်ဥ္ကို ေလလံဗူးေလးထဲ ထည္႔ေပးကာ ေရခဲေသတၱာ မခဲေသာ အကန္႔ထဲမွာ ေလးရက္မွ ငါးရက္ခန္႕အထိ သိမ္းထားႏိူင္ပါတယ္
  25. ခ်က္ခ်င္းသုပ္စားမည္ ဆိုပါက ထမင္းမ်ားကိုဖယ္ျပီး ၾကက္သြန္နီ နံနံပင္ ငရုတ္သီးစိမ္း ပဲဆီစိမ္းတို႔ႏွင္႔ သုပ္စားႏိူင္ပါတယ္
  26. သုပ္မစားဘဲ ေၾကာ္စားမည္ဆိုပါက ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုတ္သီးလံုးျခမ္းကြဲတို႔ကို ဆီသတ္ေပးျပီးမွ ေၾကာ္စားႏိူင္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment