ဒီေန႔ေတာ႔ အိမ္ကၾကက္သြန္မိတ္ပင္ေတြ မခူးတာၾကာေနျပီး အပင္ေတြ အရမ္းသန္ေနတာ ေတြ႔တာနဲ႔ ဘာလုပ္စားရင္ ေကာင္းမလဲလို႔ စဥ္းစားမိခ်ိန္မွာ စိတ္ထဲမွာ ဟင္းထုတ္ေလး လုပ္စားခ်င္စိတ္ ေပၚလာခဲ႔ပါတယ္။
ထမင္းမစားခ်င္တဲ႔ အခါမ်ဳိးမွာ အခုလို ဟင္းထုတ္ေလးေတြ လုပ္စားရတာလဲ ခံတြင္းလိုက္ေစတာပါဘဲ ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာ အကုန္ပါတဲ႔အတြက္ ဟင္းထုတ္တစ္ထုတ္ဆို ဆိုေလာက္ေလာက္ကို အရသာ ရွိလြန္းတဲ႔အတြက္ ရွမ္းရိုးရာ ဟင္းထုတ္တစ္မ်ဳိးကို အေျခခံကာ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေပါင္းထားတဲ႔ ငါးေပါင္း ဟင္းထုတ္ ထုတ္နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္သြန္မိတ္ပင္ - 400 g
- ဆန္မွဳန္႔ - 100 g
- ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ - 25 g
- ငါး အသားလႊာ - 150 g
- ေရ - 150 ml
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ သာသာ
- ၾကက္သြန္ုျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၃မႊာ
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း (အရသာစပ္ရန္)
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (ငွက္ေပ်ာရြက္ကို သုတ္ရန္)
- နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ (မုန္႔ညွင္းေပါင္းႏွင္႔တြဲစားရန္ )
- ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - လိုသေလာက္ (မုန္႔ညွင္းေပါင္းႏွင္႔တြဲစားရန္ )
- ငရုတ္သီး အၾကမ္းမွဳန္႔ ဆီခ်က္ - လိုသေလာက္ (မုန္႔ညွင္းေပါင္းႏွင္႔တြဲစားရန္)
- ငရုတ္သီးေတာင္႔ေၾကာ္ - စားႏိူင္သေလာက္
- ေပါင္းခံဇကာပါေသာ ေပါင္းအိုး - တစ္လံုး
- ငွက္ေပ်ာရြက္ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
ျပင္ဆင္ပံု
အသံုးျပဳမည့္ဖက္ ျပင္ဆင္ရန္
- ငွက္ေပ်ာ႐ြက္ကိုသံုးလ်ွင္ ခန္႔မွန္းေျခ အနံ ၈လက္မ အလ်ွား ၁၀လက္မ ေလာက္ ျဖတ္ထားေပးျပီး ဖက္႐ြက္ေပ်ာ့သြားေအာင္ မီးႏွင့္အ႐ြက္ မထိဘဲ ပူတယ္ဆို႐ံုေလး ဖက္ေပ်ာ့သြားေအာင္ မီးအနည္းငယ္ ကင္ေပးပါ
- မုန္႕ထုတ္ကာနီးပါက ေရစင္ေအာင္ အ၀တ္စသန္႕သန္႕ႏွင့္ သုတ္ထားေပးပါ
- အဝတ္စႏွင္႔ သုတ္ေပးျပီးတာနဲ႔ ငွက္ေပ်ာရြက္မ်ားကို ဆီႏွင္႔ သုတ္ေပးထားပါ
- ငါးကိုေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အရိုးထုတ္ကာ အသားလႊာထားပါ
- ၾကက္သြန္မိတ္မ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
- ေရစစ္သြားတာနဲ႔ လက္ႏွစ္ဆစ္ခန္႔ အေနေလးေတြ လွီးထားပါ
- ဆန္မွဳန္႔ႏွင္႔ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ကို ခ်က္ထားပါ
- ငရုတ္သီး အၾကမ္းမွဳန္႔ ဆီခ်က္ကို ခ်က္ထားပါ
- နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
- ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
- အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ဇလံုခပ္ၾကီးၾကီး တစ္လံုးထဲမွာ ဆန္မွဳန္႔ႏွင္႔ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔တို႔ကို ထဲ႔ေပးျပီး ေရႏွင္႔ေပ်ာ္သြားေအာင္ ေဖ်ာ္ထားပါ
- ဆန္မွဳန္႔မ်ား ေပ်ာ္သြားတာနဲ႔ ႏွစ္နာရီခန္႔ ႏွပ္ထားေပးပါ
- ဆန္ႏွစ္ႏွပ္ထားခ်ိန္ ျပည္႔တာနဲ႔ ပါဝင္ပစၥည္း အားလံုးကို ထည့္ေပးကာ သမေအာင္ ေရာနယ္ေပးပါ
- အရသာ သမေအာင္ နယ္ျပီးတာနဲ႔ သန္႔စင္ထားေသာ ငွက္ေပ်ာရြက္ကို ႏွစ္ထပ္ထပ္ေပးပါ
- ထိုငွက္ေပ်ာရြက္ထဲမွာ အရသာနယ္ထားေသာ မုန္႔ႏွစ္ကို ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္းေလာက္ ထဲ႔ေပးပါ
- ထိုအေပၚမွ ငါးအသားလႊာ ႏွစ္တံုးကို တင္ေပးပါ
- ငါးအေပၚမွ ဆန္ႏွစ္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းကို အုပ္ျပီးတင္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ငွက္ေပ်ာရြက္ကို အထဲမွ ဆန္ႏွစ္မ်ား မထြက္ေအာင္ လံုေနေအာင္ ထုတ္ေပးပါ
- အထုတ္ခပ္ၾကီးၾကီး သံုးထုတ္စာ ရေအာင္ထုတ္ျပီး ေပါင္းခံဇကာထဲမွာ အထုတ္မ်ား ျပည္မထြက္ရေအာင္ ေမွာက္ျပီး ထည္႔ေပးပါ
- ေပါင္းအိုးေအာက္ခံအိုးကို ေရတစ္ဝက္သာသာ ထည္႔ေပးကာ ေပါင္းခံခံု အေပၚမွာ ဇကာကို တင္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အိုးအဖံုးကို အုပ္ေပးကာ ေပါင္းမည္႔ခလုတ္ကို ႏွိပ္ေပးကာ မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ ခလုတ္ကို ႏွိပ္ေပးပါ
- ေပါင္းခ်ိန္ မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ ျပည္႔တာနဲ႔ အိုးအဖံုးကို မဖြင္႔ခင္ အိုးထဲမွ ေလကုန္ေအာင္ ထုတ္ေပးျပီးမွ အဖံုးကို ဖြင္႔ေပးပါ
- အိုးအျပင္ ထုတ္ေပးျပီးတာနဲ႔ ငါးဟင္းေပါင္း ေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ
- အစပ္စားသူတို႔အတြက္ ငရုတ္သီးေၾကာ္ ငရုတ္သီးေတာင္႔ေၾကာ္တို႔နဲ႔ ျပင္ေပးပါ
- အစပ္မစားပါက ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ႏွင္႔ ျပင္ေပးပါ
- ဟင္းထုတ္ပူပူေလးကို နံနံပင္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ငရုတ္သီးဆီခ်က္တို႔ႏွင္႔ တြဲဖက္ကာ မိမိႏွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
No comments:
Post a Comment