Tuesday, 29 November 2016

ဆွမ်းမွှေးသာကူ အုန်းနို့ဆမ်း




ထမင္းစားျပီး အခ်ဳိတည္းတာ အေလ့အထတခုလို ျဖစ္ေနေလတာ့ ဒီတခါ ဆြမ္းေမႊး႐ြက္ေတြ ၀ယ္ထားတာ အဆင္သင့္႐ွိတာနဲ႕ ဆြမ္းေမႊးသာကူ အုန္းႏို႕ဆမ္းေလး ေသာက္ခ်င္စိတ္ ေပၚလာခဲ့ပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ဆြမ္းေမႊး႐ြက္ကို ႀကိတ္ျပီး အရည္ငင္ကာ သာကူထဲကိုထည့္ျပီး က်ဳိျဖစ္ျပန္ပါတယ္။

အားလပ္ရက္ေလးမွာ မိသားစု စားႏိူင္ဖို႕အတြက္ အခုလို နည္းအတိုင္း စမ္းျပီးက်ဳိၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္ က်ဳိနည္းေလးကေတာ့ လြယ္ပါတယ္ ဒါေပမဲ့ သံုးမဲ့ သာကူေစ့အေပၚမွာ မူတည္ျပီး သာကူေစ့ အေပ်ာ့ အမာအတြက္ ခ်င့္ခ်ိန္ကာ က်ဳိေစခ်င္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. သာကူေစ့ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  2. အုန္းႏို႕ - 200 ml (ready made အုန္းႏို႕ဗူးကို သံုးထားပါတယ္ )
  3. ေရ - 600 ml ( အုန္းႏို႔ႏွင္႔ ေရာျပီးက်ဳိရန္)
  4. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ၆ဇြန္းခန္႕ (အခ်ဳိႀကိဳက္လ်ွင္ ပိုထည့္ပါ)
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  6. သာကူက်ဳိရန္ ေရေႏြးဆူဆူ - ၅လီတာ
  7. ဆြမ္းေမႊး႐ြက္ - ၃႐ြက္္
  8. ေရေအး - လိုသေလာက္

ျပင္ဆင္ပံု

  1. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရ ကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  2. သောကူက်ဳိျပီးသား ရေဆးစဥ္ သာကူေစ့မ်ား ထြက္မက်ႏိူင္ေလာက္သည့္ ဇကာတခု အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ
  3. ဆြမ္းေမႊး႐ြက္ကို အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ကာ ဗလင္ဒါထဲမွာ ေရထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္းေလာက္ထည့္ျပီး ညက္ေနေအာင္ ႀကိတ္ေပးပါ
  4. ဆြမ္းေမႊး႐ြက္မ်ား ညက္လာပါက ဇကာစိတ္စိတ္ တစ္ခုထဲမွာ အ၀တ္ပါးခံကာ အဖတ္မ်ား မပါေအာင္ စစ္ေပးထားပါ
  5. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရကိုထည့္ျပီး ေရပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  6. ေရဆူလာပါက ဆြမ္းေမႊး႐ြက္ ႀကိတ္ထားေသာ အရည္ႏွင့္ သာကူေစ့မ်ား ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  7. သာကူမ်ားခဲျပီး ကပ္မသြားေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  8. သံုးေသာ သာကူေစ႔မ်ား မတူႏိူင္ေသာေၾကာင့္ သာကူက်ဳိခ်ိန္ တခုႏွင့္တခု မတူႏိူင္ပါ
  9. သာကူေစ့မ်ား မ်က္ေစ့အေတာ္ေလး ေပ်ာက္လာျပီဆိုတာနဲ႕ အသင့္ျပင္ထားေသာ ဇကာထဲေလာင္းထည့္ကာ ႐ိုး႐ိုးေရေအးျဖင့္ သာကူေစ့မ်ား ေအးလာတဲ့အထိ ေလာင္းခ်ကာ ေဆးေပးပါ
  10. သာကူေစ့မ်ား ေအးလာပါက ေရစစ္ထားပါ
အုန္းႏို႕က်ဳိရန္
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲသို႕ အုန္းႏို႕ဗူးကို ေဖာက္ထည့္ပါ
  • အုန္းႏို႕ထဲသို႕ ေရ သၾကား ဆားတို႕ေရာေမႊကာ အပူေပးပါ
  • အုန္းနို႕မ်ား ပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆိုပါက မီးပိတ္ေပးပါ
  • အေအးခံထားေသာ သာကူကို အုန္းႏို႕ဆမ္းျပီး လိုသလို သံုးေဆာင္ႏိူင္ရန္ ဗူးတခုစီထဲမွာ အုန္းႏို႕ႏွင့္ သာကူတို႕ကို ျပင္ေပးထားပါ
  • ခ်က္ျခင္းမေသာက္ျဖစ္ေသးပါက ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထည့္ထားေပးပါ
  • စားႏိူင္သေလာက္ကို တမ်ဳိးကို နည္းနည္းစီေရာျပီး ျပင္ေပးျပီးပါက အုန္းႏို႕သာကူဆမ္း စိမ့္စိမ့္ေလး ရပါျပီ။
  • အုန္းႏို႕ဗူး မသံုးခ်င္ပါက အုန္းသီးတလံုးကို ျခစ္ျပီး အရည္ယူႏိူင္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment