ဒီေန႔ေတာ႔ ခရီးသြားဟန္လြဲ စားခဲ႔ဖူးတဲ႔ ေတာင္ငူမုန္႕ဟင္းခါးကို အေျခခံျပီး ခ်က္ထားတဲ့ မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္က်ဲေလး ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။
ေတာင္ငူသူ စစ္စစ္ခ်က္တာ မဟုတ္တဲ့အတြက္ လိုအပ္တာေတြ မ်ားစြာ႐ွိခ်င္ ရွိေနပါလိမ့္မယ္ ဒါေပမဲ့လည္း နတ္တို႕ထြင္းတဲ့ ခံတြင္းဆိုသလိုပါဘဲ ခံတြင္းလိုက္ကာ အရသာေကာင္းျပီး စားလို႕ေကာင္းေအာင္ေတာ့ ျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ျဖစ္တဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- မုန္႕ဖတ္ - 1000 g
- ငါးခူ - 500 g
- ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
- စပါးလင္ - ၃ေခ်ာင္း
- ခ်င္း -၂လက္မခန္႕
- ငါးပိရည္က်ဳိ အႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
- ပုဇြန္ငပိ - မင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (တစ္၀က္ငါးျပဳပ္ တစ္၀က္ငါးဆီသတ္ )
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး (ငါးဆီသတ္ရန္)
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးေသး အလံုး ၂၀ခန္႕ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္ႏွင္႔ ဟင္းရည္ထဲ ခတ္ေပးရန္)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး အမႊာ ၂၀ခန္႕ (တစ္၀က္ဆီခ်က္ တစ္၀က္ငါးဆီသတ္ရန္ )
- ေကာက္ညွင္းေပါက္ေပါက္ ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
- ပဲေၾကာ္ - လိုသေလာက္
- ပဲသီး - လိုသေလာက္
- နံနံပင္ - လိုသေလာက္
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး - လိုသေလာက္
- ျငဳပ္သီးအေလွာ္မွဳန္႔ - လိုသေလာက္
- ၾကက္ဥ - လိုသေလာက္
- သံပုရာသီး - လိုသေလာက္
- ငါးခူကို ေဘးဆူးေတာင္မ်ား ခုတ္ျပီး ဗိုက္ထဲမွ ကလီစာမ်ား ထုတ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ဆား ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းထည့္ျပီး ပြတ္တိုက္ေဆးေပးပါ
- ငါးအရည္ခြံေတာ္ေတာ္ေလး ျဖဴလာတာနဲ႕ ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးပါ
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရေဆးထားေသာ ငါးခူ ပုဇြန္ငါးပိ ငါးပိရည္က်ဳိအႏွစ္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း နႏြင္းမွဳန္႕ စပါးလင္၂ေခ်ာင္းႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
- ငါးအသား ႏူလာတာနဲ႕ အေအးခံျပီး အ႐ိုးအသား သတ္သတ္စီ ႏႊင္ေပးထားပါ
- အသားႏႊင္ထားေသာ အရုိးႏွင့္ ထည့္ျပဳပ္ထားေသာ စပါးလင္ေခ်ာင္းကို ေၾကေအာင္ေထာင္းျပီး ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ အရည္ငင္ထားပါ
ငါးဆီသတ္ရန္
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း ေထာင္းထားပါ
- ၾကက္သြန္နီ အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေဆးကာ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း ေထာင္းထားပါ
- ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
- စပါးလင္ အရင္းပိုင္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
- ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု ထည့္ေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ စပါးလင္ ခ်င္းေထာင္းတို႕ကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အ႐ိုးထြင္ထားေသာ ငါးႏွင့္ အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ကို ထည့္ေမႊေပးပါ
- ဆီသတ္နံ႕ သင္းလာျပီ ဆိုတာနဲ႕ မီးပိတ္ေပးထားပါ။
ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းေပးပါ
- ၾကက္သြန္နီ အလံုးေသးမ်ားကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲ ငါးျပဳပ္ရည္ ငါးအ႐ိုးကိုေထာင္းျပီး အရည္ငင္ထားေသာ ငါး႐ိုးအရည္ ငါးဆီသတ္မ်ားႏွင့္ ေရ ၃လီတာခန္႔ထည့္ျပီး မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ တည္ေပးပါ
- ေရဆူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီ ဥအေသးမ်ားကို ထည့္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္နီဥထည့္ျပီး ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႕ ဆား ငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕တို႕ကို သင့္သလိုထည့္ျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
- ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာျပီး ၾကက္သြန္မ်ား ႏူးလာျပီ ဆိုရင္ေတာ႔ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အရသာကို ျမည္းေပးျပီး မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ ရလာေအာင္ ျပင္ေပးပါ
- အရသာ ျပင္ေပးျပီးတာနဲ႔ ေတာင္ငူမုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္က်ဲ ပူပူေလး ရပါျပီ။
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ခ်က္ရန္
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အကြင္းလိုက္ ခပ္ပါးပါး လွီးေပးပါ
- ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
- ၾကက္သြန္မ်ား အ၀ါေရာင္ သန္းလာပါက ဆီျပီးဆီစစ္ထားပါ
- ဆီခ်က္ေအးသြားေတာ႔မွ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ႏွင့္ ျပန္ေရာထားေပးပါ
ေကာက္ညွင္းေပါက္ေပါက္ ဆန္ေလွာ္ေထာင္းရန္
- ေကာက္ညွင္းစပါးကိုေလွာ္ျပီး ရလာေသာ ေပါက္ေပါက္ကို မညက္တစ္ညက္ေလး ရလာေအာင္ ေထာင္းထားပါ။
မုန္႕ဟင္းခါးႏွင့္ တြဲဖက္စားရန္
- ၾကက္ဥကို က်က္ေအာင္ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာထားပါ
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
- ပူစီနံကို ေရေဆးျပီး ျပင္ထားပါ
- ပဲေတာင့္႐ွည္ကို အေတာင့္လိုက္ ေရေဆးကာ အေနေတာ္ လွီးထားပါ
- င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ ျပင္ထားပါ
- ေကာက္ညွင္းဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ ျပင္ထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ျပင္ထားပါ
- မုန္႕ဖတ္ကို ျပင္ထားပါ
- ဘဲဥကို က်က္ေအာင္ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာထားပါ
- သံပုရာသီးကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
- ဟင္းရည္ကို ပူပူေလး ျဖစ္ေအာင္ ျပင္ထားေပးပါ
- လိုအပ္ေသာ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ျပင္စဥ္ျပီးပါက မိမိတို႔ ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္မည့္ ေတာင္ငူ မုန္႕ဟင္းခါးကို ရပါျပီ။
No comments:
Post a Comment