Thursday 10 November 2016

ကြာဇံသုပ်


ဒီၾကာဇံသုပ္ေလးက မာမာအရမ္းႀကိဳက္တဲ့ အသုပ္တစ္မ်ဳိးပါ ၾကာဇံကို ျဖစ္သလိုေလး သုပ္စားလဲ ႀကိဳက္မိသလို တစ္ျခားအစာေတြနဲ႕ေရာျပီးသုပ္လဲ အရမ္းႏွစ္သက္ျပီး ၾကာဇံသုပ္ဆို ထမင္းလြတ္ စားတတ္တဲ့အတြက္  ဒီေန႕တစ္ေန႕တာေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ ဆန္ၾကာဇံ အသုပ္ေလးနဲ႕ တစ္ေန႕တာေတာ့ ကုန္အံုးမွာပါ လြယ္ကူျမန္ဆန္ အသုပ္တစ္မ်ဳိး သုပ္စားခ်င္ရင္ေတာ့ ျပင္ဆင္ပံုေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဆန္ၾကာဆန္အေျခာက္ - 50 g
  2. ပဲအက်က္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  3. င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  4. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္ုး သံုးပံုတစ္ပံု (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  5. နႏြင္းမွဳန္႕  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု( ၾကာဇံအေရာင္အတြက္ သံုးရန္)
  6. ဆီ - လိုသေလာက္
  7. အရသာမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  8. ၾကက္သြန္ျဖဴ  ဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြႏ္း ဇြန္းႏွစ္ဆယ္ခန္႔
  9. မက်ည္းသီးအမွည့္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  10. ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္
  11. နံနံပင္ - လိုသေလာက္
  12. င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  13. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - (၁၃မႊာ ဆီခ်က္အတြက္ ၅မႊာ ဟင္းခါးအတြက္ ၃မႊာ အသုပ္ႏွင့္စားရန္ ၅မႊာခန္႕)
  14. ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  15. င႐ုတ္ေကာင္းေစ႔ - ငါးေစ့ခန္႕
  16. ေဂၚဖီ - အနည္းငယ္


အသုပ္ပြဲျပင္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
  • ဆီခ်က္
  • ငံျပာရည္
  • ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕
  • ပဲအက်က္မွဳန္႕
  • င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕
  • ၾကက္သားမွဳန္႕
  • မက်ည္းသီးမွည့္
  • နံနံပင္
ၾကာဇံျပဳပ္ရန္
  • ဆန္ၾကာဇံကို ေရ တစ္နာရီေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ေရကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာတာနဲ႕ ေရစိမ္ထားေသာ ၾကာဇံကို ေရသြန္ျပီး ၾကာဇံအေရာင္လွေစရန္ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံုထည့္ကာ ေရေႏြးကို ေလာင္းထည့္ေပးပါ
  • ေရေႏြးစိမ္ခ်ိန္ သံုးမိနစ္ေလာက္ၾကာတာနဲ႕ ေရေႏြးစိမ္ထားေသာ ၾကာဇံကို ဇကာထဲသြန္ျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • တစ္ခါတစ္ေလ ေရေႏြးစိမ္ရန္ အသံုးျပဳေသာ ၾကာဇံသည္ ဆန္အေပ်ာ့ အမာေပၚ မူတည္ေသာေၾကာင့္ အခ်ိန္ကို လိုတိုးပိုေလ်ွာ့ လုပ္ေပးပါ
ဆီခ်က္ ခ်က္ရန္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ငါးမႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး ဆီကိုအပူေပးပါ ဆီပူလာတာနဲ႔ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ေပးပါ 
  • ျပီးတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား အ၀ါေရာင္ သန္းလာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ကာ အေအးခံထားပါ
  • ဆီခ်က္ကိုလဲ အေအးခံထားပါ ဆီေအးသြားမွ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ားႏွင့္ ေရာေပးထားပါ

ဟင္းခါးခ်က္ရန္
  • ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္ ၂လံုးစာထဲ ပုဇြန္ေျခာက္ ၇ေကာင္ေလာက္ကို ေထာင္းျပီးထည့္ပါ
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ပါ
  • ေရဆူလာပါက င႐ုတ္ေကာင္း ၅ေစ့ေလာက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂မႊာေလာက္ကို မညက္တညက္ေထာင္းျပီး ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည့္ကာ ေဂၚဖီ ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္ တည္ျပီးအရသာျမည္းပါ
အသုပ္ တပြဲစာျပင္ရန္
  • အသုပ္သုပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • မန္က်ည္းသီးမွည္႔ကို ေရတစ္ထပ္ေဆးျပီး ေရေႏြးပူပူ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးစာေလာက္နဲ႔ စိမ္ထားပါ
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ဆနၾ္ကာဇံ တစ္ပြဲစာ ထည့္ေပးပါ
  • ဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း ပဲအက်က္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္မ႐ွိတ႐ွိ မက်ည္းရည္ ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္သာသာ နံနံပင္တို႕ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • အသုပ္အရသာ နယ္ျပီးတာနဲ႕ ခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာ လိုသလို ျပင္ေပးျပီး စားပြဲျပင္ေပးပါ
  • ၾကာဇံအသုပ္ပြဲ ျပင္ဆင္ျပီးပါက ဆလတ္႐ြက္ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ေဂၚဖီဟင္းခါးတို႕နဲ႕ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ

No comments:

Post a Comment