Thursday 3 November 2016

မျှစ် ချဉ်ပေါင်ဟင်း





ထမင္းမိန္ေစမဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းကို မ်ွစ္ေပါက္ေလးေတြနဲ႕ ခ်က္မိေလေတာ့ ျမန္မာျပည္ကို လြမ္းလိုက္တဲ့ ျဖစ္ခ်င္းေပါ့ေနာ္ ဒီေန႕ေတာ့ အိမ္ကခ်ဥ္ေပါင္ပင္ေလးက အႏုေလးေတြေရာ အရင့္ေလးေတြပါ ေရာသြမ္းျပီး ဘိုးသိုးဘတ္သတ္ခ်က္ျပီး ငါးပိရည္က်ဳိေလးနဲ႕ နယ္ဖတ္ျပီး စားလိုက္တာ ေကာင္းလြန္းတာမို႕လို႕ လြယ္ကူျမန္ဆန္ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ခ်ဥ္ေပါင္နီအ႐ြက္ - အေနေတာ္ ဇကာတလံုး
  • ျပဳပ္ျပီးသား မ်ွစ္ေပါက္အႏု - ၁၅ခုခန္႕
  • ပုဇြန္ထုတ္ - ၁၀ ေကာင္
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ -၂မႊာ
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ပုဇြန္ငါးပိ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္မ်ားကို အညွာဖက္မွ ေႁခြေပးျပီး သန္႕စင္သြားေအာင္ ေရနိုင္နိုင္ေဆးခ်ပါ
  2. ေရေဆးျပီး ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ထည့္ေပးပါ
  3. ျပဳပ္ျပီးသား မ်ွစ္ေပါက္အႏုကို ထက္၀က္ျခမ္းကာ အေနေတာ္ လွီးေပးထားပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီကို င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ႏွင့္ ေရာျပီးေထာင္းေပးပါ
  5. ပုဇြန္ငါးပိကို ေရလက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုးသာသာႏွင့္ စိမ္ထားပါ
  6. ပုဇြန္ထုတ္ကို ေရေဆးျပီး ေၾကာဖက္မွ အမည္းေၾကာင္း ထုတ္ကာ အခြံမခြာဘဲ ေခါင္းျဖဳတ္ေပးထားပါ
  7. ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္ ထည့္ထားေသာ ဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရလက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုးေလာက္ႏွင့္ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး မီးျပင္းျပင္းႏွင့္ တည္ေပးပါ
  8. ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္မ်ားကို ေက်သြားေအာင္ သစ္သားေယာင္းမႏွင့္ ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္မ်ား ဘိုးသိုးဘတ္သတ္ ေက်လာတဲ့အထိ ေမႊျပီးေခ်ေပးပါ
  9. သန္႕စင္ထားေသာ ပုဇြန္ကို ဆား ငံျပာရည္ င႐ုတ္သီးေထာင္း ဆီ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ကို ေရာျပီး နယ္ေပးထားပါ
  10. ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္မ်ား ဘိုးသိုးဘတ္သတ္ ေက်လာပါက လွီးထားေသာ မ်ွစ္ေပါက္မ်ား အရသာ နယ္ထားေသာ ပုဇြန္မ်ားကို ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္ ေခ်ထားေသာ အိုးထဲသို႕ေရာထည့္ျပီး တည္ေပးပါ
  11. ေရဆူလာျပီး ပုဇြန္မ်ား အေရာင္ေျပာင္းလာပါက ေရလိုသေလာက္ထည့္ျပီး တည္ထားပါ
  12. ေရပြက္ပြက္ဆူလာမွ အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ပုဇြန္ငါးပိအရည္ကို ေလာင္းထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါ
  13. ေရဆူလာတာနဲ႕ အရသာျမည္းကာ လိုသလို ျပင္ေပးျပီး ခ်ဥ္ေပါင္မ်ွစ္ေပါက္ဟင္းကို ႏွစ္သက္ရာ တို႕စရာ ငါးပိရည္တို႕ႏွင့္ အရသာ႐ွိစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment