Monday, 5 December 2016

ပြည်ထမင်းသုပ်






အသုပ္ေဟ့လို႕ ဆိုလိုက္ရင္ အသားဟင္း မလိုေအာင္ကို စားလို႕ေကာင္းလို႕ မၾကာမၾကာ သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ ဒီတစ္ခါေတာ့ ျပည္ကသူငယ္ခ်င္း ေျပာျပတဲ့ နည္းအတိုင္း သုပ္စားျဖစ္တဲ့ ျပည္ထမင္းသုပ္ သုပ္နည္းေလး သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။

သူငယ္ခ်င္း ေျပာတဲ႔နည္းအတိုင္း သုပ္ထားေပမဲ႔ လိုအပ္ေနတဲ့ အမယ္ေတြလဲ ပါေကာင္းပါႏိူင္ပါေသးတယ္ အဲဒီလိုဘဲ အသုပ္သုပ္နည္းေလးမ်ား လြဲေခ်ာ္ခဲ့ရင္ေတာ့ သိတဲ့နည္းေလးကို ျပန္လည္မ်ွေ၀ ေပးတာျဖစ္တဲ့အတြက္ နားလည္ေပးေစခ်င္ပါတယ္႐ွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ပဲၾကာဇံ အေျခာက္ - 50 g
  2. ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  3. ပဲအက်က္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  4. င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  5. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္ု သံုးပံုတပံု (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  6. ဆီ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
  7. အရသာမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  8. ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  9. မက်ည္းသီးအမွည့္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းစာ
  10. ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္
  11. ေဂၚဖီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  12. ၾကက္သြန္ျဖဴ (၁၃မႊာ ဆီခ်က္အတြက္ ၅မႊာ ဟင္းခါးအတြက္ ၃မႊာ အသုပ္ႏွင့္စားရန္ ၅မႊာခန္႕)
  13. ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  14. င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ငါးေစ့ခန္႕
  15. ေဂၚဖီ - အနည္းငယ္
ထမင္းခ်က္ရန္
  1. ဆန္ကိုေရႏွစ္ထပ္ခန္႔ေဆးကာ ပံုမွန္ထမင္းခ်က္သည္႔အတိုင္း ခ်က္ေပးပါ
  2. ထမင္းက်က္တာနဲ႔ အေအးခံထားပါ
အာလူးျပဳပ္ရန္
  1. အာလူးကို ေရေဆးျပီး ေဇာက္နက္ေသာ အေနေတာ္ အိုးထဲမွာ ထည္႔ေပးပါ
  2. ျပီးတာနဲ႔ အာလူးကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး အာလူးႏူးေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
  3. အာလူးႏူးတာနဲ႔ အခြံခြာျပီး မထူမပါူေလးေတြ လွီးေပးပါ

ၾကာဇံျပဳပ္ရန္
  • ပဲၾကာဇံကို ေရ တစ္နာရီေလာက္ စိမ္ထားကာ ေရစစ္ထားျပီး ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ထည္႔ေပးထားပါ
  • ေရကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာတာနဲ႕ ေရစစ္ထားေသာ ၾကာဇံဇလံုထဲကို ရေႏြးပူပူ ေလာင္းထည့္ေပးပါ
  • ေရေႏြးစိမ္ခ်ိန္ သံုးမိနစ္ေလာက္ၾကာတာနဲ႕ ေရေႏြးကို ဇကာထဲသြန္ျပီး ေရစစ္ထားပါ
ဆီခ်က္ ခ်က္ရန္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴငါးမႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထမင္းစားဇြန္း ဇြန္းႏွစ္ဆယ္စာေလာက္ထည္႔ျပီး ဆီကိုအပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ ဆီထဲကို နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ေပးကာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား အ၀ါေရာင္ သန္းလာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ကာ အေအးခံထားပါ
  • ဆီကိုလဲ အေအးခံကာ ဆီခ်က္ေအးသြားမွ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ားႏွင့္ ေရာေပးပါ

ဟင္းခါးခ်က္ရန္
  • ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္ ႏွစ္လံုးစာထဲ ပုဇြန္ေျခာက္ ၇ေကာင္ေလာက္ကို ေထာင္းျပီးထည့္ပါ
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ပါ
  • ေရဆူလာပါက င႐ုတ္ေကာင္း ၅ေစ့ေလာက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂မႊာေလာက္ကို မညက္တညက္ေထာင္းျပီး ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည့္ကာ ေဂၚဖီ ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ျပီး အရသာျမည္ကာ မီးေအးေအးႏွင္႔ တည္ထားပါ
အသုပ္ တစ္ပြဲစာျပင္ရန္
  • အသုပ္သုပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  • ေဂၚဖီကို ခပ္ပါးပါး လွီးေပးျပီး ေရေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
  • မန္က်ည္းသီးမွည္႔ကို ေရေဆးျပီး ေရေႏြးပူပူ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးစာႏွင္႔ စိမ္ထားပါ
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ထမင္း ေဂၚဖီ အာလူးႏွင့္ ပဲၾကာဇံတို႔ကို တစ္ပြဲစာ ထည့္ေပးပါ
  • ဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ပဲအက်က္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္မ႐ွိတစ္႐ွိ မက်ည္းရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္၀က္သာသာ တို႕ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြ နယ္ေပးပါ
  • ပဲၾကာဇံထမင္းသုပ္ အသုပ္အရသာ နယ္ျပီးတာနဲ႕ ခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာ လိုသလို ျပင္ေပးျပီး စားပြဲျပင္ေပးပါ
  • အသုပ္ပြဲ ျပင္ဆင္ျပီးပါက ဆလတ္႐ြက္ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ေဂၚဖီဟင္းခါးတို႕နဲ႕ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment