Tuesday 27 December 2016

တ႐ုတ္စတိုင္လ္ ၾကက္သား ခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္


ဒီေန႕ေတာ့ ထမင္းလို႔စားလို႕ ျမိန္ေစမဲ့ ၾကက္သားခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္ေလးကို တ႐ုတ္စတိုင္ေလး ေၾကာ္ျဖစ္လို႕မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္ထားတဲ႔ ေၾကာ္နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1.  ၾကက္ရင္ပံုသား - 150 g
  2. အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးထားေသာ မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  3. အဖတ္လိုက္ အေနအထားရေအာင္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  4. ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
  5. ထက္ျခမ္းျခမ္းကာ ခပ္ထူထူ လွီးထားေသာ ၾကယ္သီးမွဳိ  - ဆယ္ဖူး
  6. အ႐ွည္လိုက္ လွီးထားေထားေသာခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  7. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. ေကာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း( ၾကက္သားမွာ လူးရန္ႏွင့္ ဟင္းခ်က္ရန္ )
  10. ဂ်ဳံမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း (အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို လူးေပးရန္)
  11. သၾကားအညိဳ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  13. သံပုရာသီး - တစ္ျခမ္း
  14. ဆီ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ (ၾကက္သားေၾကာ္ရန္)
  15. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း (ခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္ရန္ )

ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
  • ၾကက္သားကို အတံုးလိုက္ေရေဆးျပီး လက္ႏွစ္လံုးေလာက္ ခပ္႐ွည္႐ွည္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ေကာ္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု တို႕ကို ေရႏွင့္ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ေပးပါ
  • အရသာ စပ္ထားေသာ မုန္႕ႏွစ္ထဲမွာ လွီးထားေသာ ၾကက္သားကိုထည့္ျပီး နယ္ေပးထားပါ
ၾကက္သားေၾကာ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု

  • ပထမဆံုး ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး ဆီကိုအပူေပးပါ 
  • ဆီပူတာနဲ႕ ၾကက္သားကို ဂ်ဳံမွဳန္႕ထဲမွာ လူးေပးျပီး တစ္တံုးျခင္း ထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားကို သံုးမိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးကာ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ

လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းတို႕ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ လွီးေပးထားပါ
  • မံုလာဥနီႏွင့္ မွဳိတို႕ကို ေရေဆးျပီး လွီးထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ ဆား သၾကား ပဲငံျပာရည္ ဆီ သံပုရာသီးတို႕ကို ျပင္ထားပါ
  • ေကာ္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းကို ေရႏွင့္ခပ္က်ဲက်ဲေလး ေဖ်ာ္ထားပါ

ခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ေဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ ခ်င္း ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ မံုလာဥနီတို႕ကို ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးျပီး ဆယ္ထားပါ
  • ထိုအိုးထဲမွာဘဲ သၾကား ဆား သံပုရာရည္ ပဲငံျပာရည္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့တို႕ကို မီးေအးေအးနဲ႕ က်ဳိေပးပါ
  • အားလံုး အရည္ေပ်ာ္သြားတာနဲ႕ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္ရည္ကို ထည့္ေမႊေပးကာ ျပစ္လာေအာင္ က်ဳိေပးပါ
  • ေကာ္ရည္ ျပစ္လာတာနဲ႕ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သားကို သမေအာင္ ထည့္ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေၾကာ္ျပီးဆယ္ထားေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ားကို ေရာေမႊေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား အရမ္းႏြမ္းမသြားေအာင္ ျမန္ျမန္ေၾကာ္ျပီး မီးပိတ္ကာ အရသာျမည္းျပီး ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထဲ့ေပးပါ
  • အရသာ႐ွိစြာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ေသာ တ႐ုတ္ဟင္းလ်ွာ ၾကက္သားခ်ဳိခ်ဥ္ အစိမ္းေၾကာ္ေလး ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment