Thursday 29 December 2016

ဆန်ပြားခေါက်ဆွဲကြော်



ေႏြရာသီေရာက္ေလေတာ့ ထမင္းစား ပ်က္လာသလိုလို ျဖစ္လာခဲ့တယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ဒီတခါမွာ တ႐ုတိစတိုင္လ္ ဆန္ျပားေၾကာ္နည္းနဲ႕ ေၾကာ္စားျဖစ္လို႕ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲ - 500 g
  2. ၾကက္ရင္ပံုသား  - 150 g
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး တစ္မႊာ
  4. ၾကယ္သီးမွဳိ  - အေနေတာ္ ငါးပြင့္
  5. ဂ်ပန္မွဳိ - အေျခာက္ ငါးပြင့္
  6. ဘေရာ႔ကိုလီ - ဆယ္ခက္ခန္႕
  7. ပဲသီး - ငါးေတာင့္ခန္႕
  8. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  9. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  10. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  11. ဗနီကာ ထမင္းစားဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  12. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ရွစ္ဇြန္း
  13. ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  14. ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
  15. သခြားသီး - ခပ္ေသးေသး တစ္လံုး
  16. င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  17. သံပုရာသီး - တစ္ျခမ္ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု (သခြားသီးမွာနယ္ေပးရန္)

သခြားသီးအခ်ဥ္တည္ရန္
  • သခြားသီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာသခြားသီးႏွင္႔ ငရုတ္သီးစိမ္း ဆားအနည္းငယ္ႏွင့္ သံပုရာညွစ္ျပီး နယ္ထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သားကိုေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ၾကက္ဥကို ဇလံုထဲမွာ ေဖာက္ထဲ႔ေပးျပီး ခေလာက္ထားပါ
  • ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲႏွင္႔ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ျပီး ခပ္ေသးေသး လွီးထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးထားပါ
  • ဂ်ပန္မွဳိကို တစ္နာရီေလာက္ ေရေစိမ္ထားျပီး ေရေဆးကာ မထူမပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ၾကယ္သီးမွဳိကို ေရေဆးျပီး မထူမပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ဘေရာ႔ကိုလီကို ေရေဆးျပီး အခက္ေလးေတြ လွီးေပးပါ
  • ပဲသီးကို အေတာင္႔လိုက္ ေရေဆးကာ အေနေတာ္ ခပ္ေစာင္းေစာင္းေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ဆား အရသာမွဳန္႔ ဗနီကာ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ ခရုဆီႏွင္႔ ႏွမ္းဆီတို႔ကို အရသာ သမေအာင္ ေမႊေပးထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာလွ်င္ လွီးထားေသာ ၾကက္သားကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားက်က္ေလာက္တာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို ေမႊးလာရံုေလး ည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ လွီးထားတဲ႔ ဘေရာ႔ကိုလီ ပဲသီးႏွင္႔ မံုလာဥနီ မွဳိ ႏွင္႔ ဂ်ပန္မွဳိတို႔ကို အရင္ဆံုး ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • အသီးအရြက္မ်ားကို တစ္မိနစ္ သာသာေလာက္ဘဲ ေၾကာ္ေပးပါ
  • အသီးအ႐ြက္မ်ား အနည္းငယ္ေလး ႏြမ္းသြားပါက ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲႏွင္႔ အရသာ စပ္ထားေသာ အရည္ကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အရသာ သမသြားေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • အသီးအရြက္ေၾကာ္ ျဖစ္တဲ႔အတြက္ အရမ္းႏြမ္းျပီး အသီးအရြက္မ်ား အေရာင္ေျပာင္းတဲ႔အထိ ေၾကာ္စရာမလိုတဲ႔အတြက္ ခနဘဲေၾကာ္ေပးပါ
  • အရသာ သမေလာက္ျပီ ဆိုတာနဲ႔ အရသာ ျမည္းေပးျပီး ျပင္ေပးပါ
  • မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ ရျပီဆိုတာနဲ႕ အိုးေဘးမွာ ခနတြန္းထားျပီး ခေလာက္ထားတဲ႔ ၾကက္ဥကို ထည္႔ေပးပါ
  • ၾကက္ဥက်က္တာနဲ႔ ဆန္ျပားေၾကာ္ထဲမွာ ေရာေမႊေပးျပီးတာနဲ႔ တရုတ္စတိုင္လ္ ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲေၾကာ္ ရပါျပီ
  • ၾကာ္ျပီးတာနဲ႔ ပူပူလူလူေလး သံုးေဆာင္ပါက အရမ္းကို ေကာင္းလြန္းတဲ႔ ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲေၾကာ္ကို သခြားသီး အခ်ဥ္ႏွင္႔ တြဲဖက္ကာ စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment