Sunday, 11 December 2016

ခေါက်ဆွဲသုပ်


အသုပ္ေလးေတြ စားခ်င္စိတ္ ေပၚလာတိုင္း ခ်ဥ္ငံစပ္ သုပ္စားလိုက္ရမွ အာသီသေလးက ေျပသလိုလို ႐ွိတတ္တာမို႕လို႕ ဒီေန႕ေတာ့ ထမင္းပူပူေလးနဲ႕စားဖို႕ ေခါက္ဆြဲသုပ္ေလး သုပ္မိျပန္ပါတယ္။

အသုပ္ထဲထည့္မည့္ ဆီခ်က္ႏွင့္အတူ အစာပလာေတြ အကုန္လံုး အဆင္သင့္ ႐ွိတယ္ဆိုရင္ေတာ့ အသုပ္တစ္ပြဲကို လြယ္ကူျမန္ဆန္စြာ ျပင္ေပးႏိူင္တဲ့ အသုပ္ပြဲေလး ျဖစ္လာမွာပါ မာမာကေတာ့ အျမဲတမ္း အသုပ္သုပ္ စားတတ္တာမို႕လို႕ ဆီခ်က္ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ ငါးငံျပာရည္ ပဲအက်က္မွဳန္႕တို႕ကို အျမဲတမ္း အဆင္သင့္ ျပင္ထားတတ္ပါတယ္ ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ျပဳပ္ျပီးသား ေခါက္ဆြဲ - 1 kg
  2. ပဲအက်က္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  3. င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  4. ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  5. အရသာမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  6. င႐ုတ္သီး ဆီခ်က္ - လိုသေလာက္
  7. မက်ည္းသီးအမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုး ႏွစ္လံုးစာ
  8. ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္
  9. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  10. ဆီ - လိုသေလာက္
  11. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း

င႐ုတ္သီးဆီခ်က္ ခ်က္ရန္
  • ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ဇြန္းႏွစ္ဆယ္ေလာက္ကိုထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို ေလ်ွာ့ပလိုက္ျပီးမွ င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ကို ထည့္ေမႊပါ
  • င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ထည့္ျပီးတာနဲ႕ ပန္းကန္တစ္ခုထဲကို ေျပာင္းထည့္ထားပါ

ျပင္ဆင္ပံု

  1. ေခါက္ဆြဲဖတ္ကို ျပင္ထားပါ
  2. မက်ည္းသီးမွည့္ကို ေရတစ္ထပ္ေဆးျပီး ေရေႏြးပူပူ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးစာနဲ႕ စိမ္ထားပါ
  3. အသုပ္ထဲထည့္ရန္ ပါ၀င္ရမည့္ ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ

ဟင္းခါးခ်က္ရန္
  • ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္ ႏွစ္လံုးစာထဲ ပုဇြန္ေျခာက္ ၇ေကာင္ေလာက္ကို ေထာင္းျပီးထည့္ပါ
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ပါ
  • ေရဆူလာပါက င႐ုတ္ေကာင္း ငါးေစ့ေလာက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္မႊာေလာက္ကို မညက္တစ္ညက္ေထာင္းျပီး ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည့္ကာ ေဂၚဖီ ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ျပီး အရသာျမည္းေပးပါ

အသုပ္ တစ္ပြဲစာျပင္ရန္
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ေခါက္ဆြဲဖတ္ တစ္ပြဲစာကို ထည့္ေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ႏွဇြန္း ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ပဲအက်က္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း  ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္မ႐ွိတစ္႐ွိ မက်ည္းရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္၀က္သာသာတို႕ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • အသုပ္ကို နယ္ျပီးတာနဲ႕ စားပြဲျပင္ေပးပါ
  • အသုပ္ပြဲ ျပင္ဆင္ျပီးပါက င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ေဂၚဖီဟင္းခါးတို႕နဲ႕ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ

1 comment:

  1. ေခါက္ဆြဲသုပ္လာစားေနတယ္မၾကီးေရ

    ReplyDelete