Sunday, 24 August 2014

ဂဏန်းဆီပြန်




စားသံုးသူအားလံုးႏွစ္သက္မယ္လို႕ထင္ပါတယ္ ဒီဟင္းကေတာ့ မာမာအရမ္းႀကိဳက္တဲ့ဟင္းေလးပါ ဂဏန္းဆိုရင္ လယ္ဂဏန္း ပင္လယ္ဂဏန္း ေခ်ာင္းဂဏန္းအကုန္ႀကိဳက္ပါတယ္။

ဂဏန္းကိုခ်က္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ မခ်က္ခင္သူ႕ကိုအရင္ဆံုး အျပင္ခြံေတြေျပာင္ေအာင္ေဆးရပါတယ္ ျပီးေတာ့ အခြံကိုခြာ အခြံမွာကပ္ေနတဲ့ အဆီေတြကို ပန္းကန္တစ္ခုမွာ ထဲ့ထားေပးပါ ခြာလိုက္တဲ့အသားျခမ္းမွာကပ္ေနတဲ့ ပါးဟပ္ကေလးေတြကို ဖယ္ျပစ္ရပါတယ္ အဲဒီပါးဟပ္ေလးေတြကို စားမိရင္ဗိုက္နာတတ္ပါတယ္။

အခုခ်က္ထားတဲ့ဂဏန္းဟင္းက ျမန္မာျပည္ခနျပန္တံုး ခ်က္ထားတာေလးပါ ဒီမွာဂဏန္းကေဈးႀကီးလြန္းလို႕ ခ်က္စားခဲပါတယ္ ဂဏန္းအရသာကိုထိမ္းတာက ခ်င္းနဲ႕မဆလာမို႕ ထဲ့ဖို႕မေမ့ပါနဲ႕ေနာ္။

ပါးဟပ္ဖက္အျခမ္းမွာကပ္ေနတဲ့ အစာလမ္းေၾကာင္းကိုလဲဖယ္ေပးပါ သန္႕စင္သြားျပီဆိုရင္ေတာ့ ခ်က္ဖို႕ျပင္ပါမယ္။

ပါ၀င္ရမွာေလးေတြကိုျပင္ပါမယ္

  • ေရေဆးသန္႕စင္ျပီး အခြံခြ်တ္ထားေသာဂဏန္းအေကာင္ႀကီးႀကီး - ၆ေကာင္
  • င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တဥ
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ ခ်င္း - တစ္လက္မမ႐ွိတ႐ွိ
  • မဆလာ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • မက်ီးအႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ တ၀က္သာသာ
အရသာနယ္ရန္
  • ဂဏန္းအသားကိုမခ်က္ခင္ ဆား နႏြင္း ငံျပာရည္ ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ မဆလာတို႕နဲ႕ဆယ္မိနစ္ေလာက္ႀကိဳျပီးနယ္ထားေပးပါ
  • မဆလာကို အသားမွာနယ္ျပီးဆီသတ္ပါက ပိုျပီးေမႊးႀကိဳင္ေစပါတယ္
ဟင္းခ်က္ရန္ျပင္ပါမယ္
  • ဒယ္အိုးေဇာက္နက္နက္တစ္လံုးကို အပူေပးျပီးဆီထဲ့ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီ ခ်င္းတို႕ကို င႐ုတ္သီးနဲ႕အတူဆီသတ္ပါ
  • င႐ုတ္သီးနံ႕သင္းလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ဂဏန္းကိုထဲ့ျပီးဆီသတ္ေပးပါ
  • ဖယ္ထားေသာ ဂဏန္းဆီကိုထဲ့ျပီး ဆီဆက္သတ္ေပးပါ
  • ဂဏန္းသား ရဲလာျပီဆိုတာနဲ႕ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီးအဖံုးအုပ္ကာတည္ေပးပါ
  • ေရခမ္းကာနီးျပီဆိုရင္ မက်ီးအႏွစ္ကိုထဲ့ေမႊျပီး ေရနဲနဲထပ္ထဲ့ကာ ဆီျပန္ေအာင္တည္ေပးပါ
  • ဆီျပန္ျပီဆိုတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီးလိုအပ္သလိုျပင္ေပးပါ
  • ခ်င္း မဆလာနံ႕ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ ဂဏန္းခ်ဥ္စပ္ဟင္းေလးရပါျပီ။

3 comments:

  1. ဟား..ရွယ္ပါလားမမာေရ။
    ဂဏန္းဟင္းမစားရတာၾကာလွျပီ။
    အခ်ိန္ရွားလြန္းတာေၾကာင့္စားခ်င္ေပမဲ့လြယ္လြယ္နဲ ့ပက္ကနဲမ၀ယ္ျဖစ္ဘူး။ ေစ်းလည္းၾကီးတယ္ သိမ္းလိုု ့လည္းေနရာယူဆုုိေတာ့ေလ။ တျခားအသားငါးဆုုိ မလုုပ္ျဖစ္ရင္ဖရီဇာထဲထဲ့ထားလည္းအုုိေခေသးတယ္ေလ။
    အုုိင္အိုုရာတုုိ ့အကုုိေတြငယ္တုုန္းက ကာလသားဟင္းက အဲလုုိခ်က္ထားတဲ့ဂဏန္းဟင္းမီုု ့
    ငယ္ဘ၀ကုုိလည္းသတိရသြားတယ္မမာေရ။
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. ဒီမွာလဲ အတူတူဘဲ အိုင္အိုရာရယ္ ၅ေကာင္တစ္ဗူးကို ၂၄က်ပ္ေပးရလို႕ ေတာ္႐ံု၀ယ္မစားျဖစ္ဖူးေနာ္ အခုက ျမန္မာျပည္ျပန္တံုးက ခ်က္ထားတာေလးတင္လိုက္တာေလ :-D
      ျမန္မာျပည္အလြမ္းေျပေလးေပါ့ :-D

      Delete
  2. ႀကိဳက္ပီဗ်ိဳ႕ အစ္မအိမ္ေထာင္က်လို႔နယ္မွာစီးပြါးေရးလိုက္လုပ္ေနကထဲက လယ္ဂဏာန္းပဲစားေနရတာ စိတ္မသန္႔ျဖစ္ေနတာစားလို႕ရတယ္ဆိုေတာ့ ခုနည္းေလးနဲ႔စမ္းခ်က္ဦးမယ္ ဒီရာသီက က်င္းလိုက္ႏွိဳက္မွရေတာ့မွာပဲ ဟိဟိ ေက်းဇူးပါ

    ReplyDelete