Wednesday 9 October 2019

ကြမ်မဆိုင်လုပ်နည်း (တတိယနည်း)














အသီးအရြက္ေလးေတြ ေပၚခ်ိန္ဆို အခ်ဥ္တည္ ရတာတို႔ အေျခာက္လွန္းတာတို႔ လုပ္ရတာကို မပ်င္းမရိ မရိလုပ္တတ္တဲ႔ ဝါသနာေလးေတြေၾကာင္႔ ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကံမဆိုင္လုပ္နည္း ေနာက္တစ္နည္းနဲ႔ လုပ္ထားတာ ရသြားျပီမို႔ မာမာျပင္ဆင္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။


ပါ၀င္​ပစၥည္​းမ်ား

  1. မုန္႔ညွင္းစိမ္း - အပင္ၾကီးၾကီး ႏွစ္ပင္
  2. ဆား - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း ေမာက္ေမာက္
  3. ခ်င္းတက္- ႏွစ္လက္မခန္႔
  4. ေရ - ငါးလီတာ
  5. က်ဳိျပီး အရြက္ျပဳပ္ျပီးသား ေရေႏြး - တစ္လီတာသာသာ
  6. ပုလင္းသန္႔သန္႔ - တစ္လံုး
ျပင္ဆင္ပံု

  1. မုန္႔ညွင္းစိမ္း အ႐ြက္မ်ား​ကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  2. အပင္လိုက္ အခ်ဥ္တည္မွာျဖစ္လို႔ အပင္ရဲ ႔အရင္းပိုင္းမွ  အရြက္မ်ားရဲ ႔ ၾကားထဲကို ေသေသခ်ာခ်ာ ေဆးေပးပါ
  3. ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ေက်သြားေအာင္ ထုေပးထားပါ
  4. အရြက္မ်ား ေရစစ္ျပီ ဆိုတာနဲ႔ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရကိုထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ က်ဳိေပးပါ 
  5. ေရေႏြးပက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ အရြက္မ်ားကို ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ထည္႔ျပဳပ္ေပးပါ
  6. ေရေႏြးႏွင္႔ ျပဳပ္စဥ္ တစ္ပင္လံုးကို ျပဳပ္မိေစရန္ မုန္႔ညွင္းစိမ္းပင္ကို အထက္ေအာက္ လွည္႔ေပးပါ
  7. ျပီးတာနဲ႔ ေရေႏြးထဲမွ ဆယ္ေပးျပီး ေရေအးႏွင္႔ ေဆးေပးပါ
  8. အရြက္ျပဳပ္ထားေသာ ေရေႏြးထဲမွ တစ္လီတာသာသာေလာက္ ခ်န္ထားကာ ေရေႏြးလက္က်န္ အိုးထဲကို ဆားထည္႔ျပီး ေပ်ာ္ေအာင္ ေမႊေပးကာ အေအးခံထားပါ
  9. အရြက္မ်ား အခ်ဥ္တည္ေနစဥ္ အူလည္လည္ မျဖစ္ေစရန္  ဆားကို ခပ္​ငံငံ​ေလး ထည္႔ေပးပါ
  10. ဆားရည္ႏွင္႔ အရြက္မ်ား ေအးသြားတာနဲ႔ ပုလင္​းသန္႔သန္႔ထဲမွာ ပံုပါအတိုင္း အပင္လိုက္ ဖိထည္႔ေပးပါ
  11. အပင္တစ္ပင္ထည္႔လိုက္ ခ်င္းတစ္ထပ္ထည္႔လိုက္ ထည္​့ ေပးပါ
  12. အရြက္မ်ား ထည္႔ျပီးတာနဲ႔ ဆားရည္မ်ား ထည္႔ေပးျပီးပါက အရြက္မ်ား ျမဳပ္သြားေအာင္ ဇြန္းသန္႔သန္႔ႏွင္႔ ဖိဖိေပးပါ
  13. ပိုေနေသာဆားရည္ကို သြန္မျပစ္ဘဲ သိမ္းထားပါ
  14. သံုးရက္ေလာက္ေနရင္ ပုလင္းကို ဖြင္႔ၾကည္႔ျပီး ဆားရည္အေျခ အေနကို ၾကည္႔ေပးပါ
  15. မုန္႔ညွင္းပင္ထဲကို ဆားရည္​​ေလး​ေတြ စိမ္႔ဝင္လာျပီး အရြက္မ်ား ေရေပၚေပၚလာခဲ႔ရင္ အ႐ြက္​မ်ား ျမဳပ္​​သြားေအာင္​ ဇြန္​းသန္​႔သန္​႔နဲ႔ ဖိဖိ​ေပးၿပီး အဖံုးလံု​ေအာင္​ ျပန္​ပိတ္​ထား​ေပးပါ
  16. အရြက္ႏွင္႔ဆားရည္ ထည္႔ေပးျပီးတာနဲ႔ ပုလင္းကို ​ေလလံု​ေအာင္ ​ပိတ္​ထားျပီး အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း ထားပါက ၁၀ရက္ေလာက္ဆို ရပါျပီ
  17. ရာသီဥတု ပူရင္ေတာ႔ ေနပူထဲမွာ ျပေပးရင္ ၈ရက္ေလာက္ဆို ရပါျပီ
  18. ထားရမည္႔ ရက္ျပည္႔တာနဲ႔ မိမိႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ျပဳပ္ႏိူင္မည္႔ ၾကံမဆိုင္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေမႊးေမႊးေလးကို ရပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ အသီးအရြက္မ်ား အခ်ဥ္တည္ေတာ႔မယ္ဆိုရင္ ပုလင္းကို သန္႔ေနေအာင္ ေဆးထားျပီး အခ်ဥ္တည္မဲ႔ အသီးအရြက္မ်ားကို ပုလင္းထဲမွာ ၾကပ္သိပ္ေနေအာင္ ထည္႔ေပးပါ။

No comments:

Post a Comment