Friday, 4 October 2019

ဘာဆာငါးဆုတ္ အခ်ဥ္ဆီလည္ေရလည္


ငါးဖယ္ မရွိသေလာက္ ႐ွားလြန္းတဲ့ အရပ္ေဒသမွာ ဘာဆာငါးကို ငါးဖယ္အရသာရေအာင္ ဘလင္ဒါနဲ႕ႀကိတ္ထားတဲ့ ဘာဆာငါးဆုတ္ အခ်ဥ္ ဆီလည္ေရလည္ဟင္း မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ ဟင္းခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. ဘာဆာငါးအသားျပား - 400 gm
  2. ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  4. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  5. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု 
ဟင္းခ်က္ရန္ ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
  1. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  2. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  3. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  4. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  5. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ သံုးလံုး
  6. နံနံပင္ - အေနေတာ္ သံုးပင္
  7. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  8. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း 
  9. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  10. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  11. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  12. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဘာဆာငါးကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ေပးကာ ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႔ ဆား အရသာမွဳန္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ထည္႔ျပီး ဗလင္ဒါထဲမွာ ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ေပးပါ
  • တစ္မိနစ္ၾကိတ္လိုက္ တစ္ခါနားလိုက္ ေျခာက္ခါေလာက္ ၾကိတ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ လက္ကိုေရစြတ္ျပီး အေနေတာ္ အလံုးေလးေတြ လံုးေပးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီႏွင္႔ ခ်င္းတို႔ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ငရုတ္သီးမွဳန္႔ႏွင္႔ေရာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • ပါဝင္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  • အရင္ဆံုး ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီကိုထည္႔ျပီး ဆီကိုပူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ဆီပူလာပါက နႏြင္းမွဳန္႕လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံုတို႕ကိုအရင္ထဲ့ျပီး ေထာင္းထားေသာ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ နီႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကို ႏွစ္စ္မိနစ္ေလာက္ ေမႊးလာတဲ့ထိ ထဲ့ေမႊပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ ခပ္ပါးပါး လွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုထဲ့ျပီး အခြံလိတ္လာတဲ့ထိ ေမႊေပးပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ေၾကလာျပီး အခြံလိတ္လာတာနဲ႕ ဆုတ္လံုးထားေသာ ငါးဆုတ္လံုးမ်ားကို တစ္လံုးျခင္းထည့္ျပီး အိုးကို လွဳပ္ေပးပါ
  • ငါးဆုတ္အသားမ်ား မာလာတာနဲ႕ ငါးငံျပာရည္ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း အခ်ဳိမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ထဲ့ျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ အိုးအဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာျပီး ဆီလည္ ေရလည္ ရလာတဲ့အထိ တည္ေပးျပီး အရသာျမည္းျပီး အငံႏွင့္အခ်ဥ္အရသာအတြက္ ဆားထည့္ျပီး ေမႊေပးပါပါ
  • ေရအေနေတာ္ ျဖစ္လာပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ နံနံပင္ အုပ္ေပးျပီး မီးပိတ္ေပးပါ
  • ထမင္းျမိန္ေစတဲ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာေကာင္းတဲ့ ဘာဆာငဆုတ္ ဆီလည္ေရလည္ ဟင္းေလးရပါျပီ

No comments:

Post a comment