Sunday 13 September 2015

ချဉ်ငံစပ် လက်ဖက်ထောင်း


လက္ဖက္ႏွပ္နည္းေလးေတြ အဆင့္ဆင့္ ေရးျပီးျပီမို႕ အခုေတာ့ ပြဲျပင္လက္ဖက္ႏွပ္နည္းေလး ေရးေပးခ်င္ပါတယ္ လက္ဖက္ကို ႏွစ္သက္သလို သုပ္စား ခ်က္စားၾကတာမို႕လို႔ အခုလို ပြဲျပင္လက္ဖက္ႏွပ္နည္းေလးကလည္း ဧည့္သည္လာတဲ့အခါ အသံုးပိုျပီး ၀င္သလို အရသာ ပိုျပီးေကာင္းတဲ့ လက္ဖက္သုပ္ျပင္ဖို႕အတြက္ ဧည့္သည္ လ်ွာလည္ေစမဲ့ နည္းေလးပါ။

လက္ဖက္ႏွပ္ပံု ႏွပ္နည္းေလးကေတာ့ အတူတူပါဘဲ အမ်ားႏွစ္သက္တဲ့ ေ႐ႊပုဇြန္ေျခာက္ အေကာင္လိုက္ထည့္ျပီး ႏွပ္လိုက္တဲ့အတြက္ မ်က္ႏွာပန္းပိုျပီး လွေစသလို အရသာလဲ ပိုေစတဲ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ လက္ဖက္ႏွပ္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပြဲျပင္လက္ဖက္ႏွပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. လက္ဖက္အသား (လက္ဖက္အညြန္႕ )  - ထမင္းစားဇြန္း ဇြန္းႏွစ္ဆယ္စာ
  2. ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ -  ထမင္းစားဇြန္း ဆယ္ဇြန္း
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး ဆယ္မႊာ
  4. င႐ုတ္သီးစိမ္း - အေတာင္႔ႏွစ္ဆယ္ 
  5. ပုဇြန္ေျခာက္ - အေကာင္ ၂၀ခန္႕
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  7. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. ေျမပဲဆီစစ္စစ္ - လက္ဖက္အသားျမဳပ္တဲ႔အထိ သံုးေပးပါ
  9. လက္ဖက္အ႐ြက္က အရြက္ၾကမ္း ျဖစ္ပါက လက္ဖက္အသားကို ေရႏွစ္ထပ္ေလာက္ေဆးျပီး ေရစင္ေအာင္ ညွစ္ေပးျပီးမွ င႐ုတ္ဆံုထဲမွာ ညက္ေနေအာင္ ထည့္ေထာင္းေပးပါ။

ျပဳလုပ္ပံု
  • လက္ဖက္အညြန္႕ကို ေရႏွင့္ ခပ္ဖြာဖြာလွဳပ္ျပီး ေဆးကာ လက္ႏွစ္ဖက္ႏွင့္ ေရစင္ေအာင္ ညွစ္ေပးပါ
  • ေရစစ္သြားပါက ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တစ္လံုးထဲ ထည့္ျပီး ဖြထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ခြန္ႏွစ္မႊာကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းေပးပါ
  • က်န္ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးမႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အကြင္းလိုက္ လွီးထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း ၁၃ေတာင့္ကို ေရေဆးျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • က်န္ေသာ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ဆား ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ င႐ုတ္သီးစိမ္းေထာင္း အခ်ဳိမွဳန္႕ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းတို႕ ထည့္ေပးျပီး ခပ္ဖြဖြ အားလံုးသမေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • အရသာ နယ္ျပီးတာနဲ႔ ျမည္းၾကည့္ျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ပုဇြန္ေျခာက္ အေကာင္လိုက္ ခပ္ပါးပါး လွီးထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္း အကြင္းလိုက္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ဆီတို႔ထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • အားလံုး အရသာ သမသြားပါက ေလလံုေသာ ဖန္ပုလင္းထဲတြင္ ဆီျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထားစားပါက ႏွစ္ေပါက္ေအာင္ စားသံုးနိုင္တဲ့ ပြဲျပင္လက္ဖက္ ခ်ဥ္ငံစပ္ႏွပ္ေလး ရပါျပီ။

2 comments:

  1. အစ္မရဲဲ႕ လက္ဖက္ႏွပ္နည္းေလးေတြက ေကာင္းလုိက္တာေနာ္ ....
    ပုစြန္ေျခာက္အေကာင္လိုက္ ထည့္ႏွပ္တာ မသိလုိ႔ မွတ္သြားပါတယ္ .... ^___^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ပုစြန္ေျခာက္ အေကာင္လိုက္ေလး ထည့္ႏွပ္ေတာ့ အရသာ ပိုျပီးေကာင္းတာေပါ့ေနာ္ :-D

      Delete