Sunday 13 September 2015

လက်ဖက်အစပ်ထောင်း


လက္ဖက္အသားကို အမ်ဳိးမ်ဳိ းႏွပ္ျပီးစားၾကသလို ၀က္သားနဲ႕လည္းခ်က္တတ္ၾကပါတယ္ လက္ဖက္ထမင္းသုပ္ေလးလဲ လုပ္စားနိုင္သလို လက္ဖက္ထမင္းေၾကာ္ေလးလဲ ေၾကာ္စားနိုင္ပါေသးတယ္ ဒီေန႕ေတာ့ အလုပ္နည္းနည္း အားတာနဲ႕ လက္ဖက္မ်ဳိးစံု ႏွပ္နည္းေလး မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ဓါတ္ပံုကိုေတာ့ အဆင္ေျပသလို ႐ိုက္ထားပါတယ္ တစ္ေယာက္ထဲ ျပင္ရဆင္ရတာဆိုေတာ့ လက္ေဆးလိုက္ ကင္မရာကိုင္လိုက္နဲ႕ ပါတ္ခ်ာလည္ေနတာမို႕ အဆင္ေျပသလိုေလး တင္ေပးထားပါတယ္ အခ်ဳိႀကိဳက္သူတို႕ အခ်ဳိႏွပ္နိုင္သလို အအစပ္ႀကိဳက္သူတို႔က အစပ္ ခ်ဥ္စပ္ႀကိဳက္သူ ခ်ဥ္စပ္ေလးႏွပ္ျပီး ျပင္ဆင္ေပးႏိူင္ပါတယ္။

လက္ဖက္အစပ္ႏွပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. လက္ဖက္အသား (လက္ဖက္အညြန္႕ )  - ထမင္းစားဇြန္း ဆယ္႔ငါးဇြန္းစာ
  2. ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ -  ထမင္းစားဇြန္း ဆယ္ဇြန္း
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး ဆယ္မႊာ
  4. င႐ုတ္သီးစိမ္း - အေတာင္႔ သံုးဆယ္
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  6. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  7. ေျမပဲဆီစစ္စစ္ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
  8. လက္ဖက္အ႐ြက္ အၾကမ္းျဖစ္ပါက လက္ဖက္အသားကို ေရႏွစ္ထပ္ေလာက္ေဆးျပီး ေရစင္ေအာင္ညွစ္ေပးျပီးမွ င႐ုတ္ဆံုထဲ ထည္႔ေပးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ။

ျပဳလုပ္ပံု
  • လက္ဖက္အညြန္႕ကို ေရႏွင့္ ခပ္ဖြာဖြာလွဳပ္ျပီး ေဆးကာ လက္ႏွစ္ဖက္ႏွင့္ ေရစင္ေအာင္ ညွစ္ေပးပါ
  • ေရစစ္သြားပါက ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တစ္လံုးထဲ ထည့္ျပီး ဖြထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ခြန္ႏွစ္မႊာကို အခြံခြာျပီး ေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးကာ မညက္တစ္ညက္ေထာင္းေပးပါ
  • က်န္ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးမႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အကြင္းလိုက္လွီးထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း ႏွစ္ဆယ္႔ငါးေတာင့္ကို ေရေဆးျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • က်န္ငရုတ္သီးစိမ္း ငါးေတာင့္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး  လွီးထားပါ
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ လက္ဖက္အသား ဆား ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ င႐ုတ္သီးစိမ္းေထာင္း အခ်ဳိမွဳန္႕ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းတို႕ ထည့္ေပးျပီး ခပ္ဖြဖြ အားလံုးသမေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • အရသာ နယ္ျပီးတာနဲ႔ ျမည္းၾကည့္ျပီး လိုသလိုျပင္ေပးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္း အကြင္းလိုက္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ဆီတို႔ထည့္ျပီး သမေအာင္ ထပ္နယ္ေပးပါ
  • အားလံုးသမ သြားပါက ေလလံုေသာ ဖန္ပုလင္းထဲတြင္ ဆီျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထားစားပါက ႏွစ္ေပါက္ေအာင္ စားသံုးနိုင္တဲ့ လက္ဖက္အစပ္ႏွပ္ေလး ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment