Tuesday 22 September 2015

မာမာ့လက်ရာ အီကြာကွေးကြော်





ဒီမနက္ေတာ့ ျမန္မာျပည္ အလြမ္းေျပ လက္ဖက္ရည္ေလးေဖ်ာ္ျပီး အီၾကာေကြးေလး လုပ္စားျဖစ္သြားတယ္ အစားအေသာက္ မီးလိုေတာက္မိေတာ့ လက္ေတြ ေညာင္းလိုက္တာ ဆိုတာမ်ား ေျပာမေနပါနဲ႕ေတာ့။

အရင္ဆံုး ယူက်ဴ႕ကေန လုပ္နည္းေလး႐ွာကာ လုပ္နည္းေလးရေတာ့ လိုတာေတြျပင္ျပီး အီၾကာေကြးေလးေတြ လုပ္ျဖစ္ပါတယ္။

အီၾကာေကြး တစ္ေခ်ာင္းရဖို႕အတြက္ လက္လဲနည္းနည္းဝင္သလို လက္လဲေတာ္ေတာ္ေလး ေညာင္းေပမဲ႔ အီၾကာေကြးေလးေတြ ရလာတဲ႔အခါမွာေတာ႔ ေပ်ာ္စရာေပါ႔ရွင္။

ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာ ယူက်ဴ႕ကေနၾကည့္ျပီး လုပ္ထားတဲ့ အီၾကာေကြး လုပ္နည္းေလးကို ျပန္လည္ျပီး မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္


ပါဝင္​ပစၥည္​းမ်ား  (အီၾကာေကြး ၁၀ေခ်ာင္းစာအတြက္ )

  1. 750 ml - plain flour 
  2. 1/4 tsp - baking powder  
  3. 1 tsp - sugar
  4. 1/2 tsp - dry yeast
  5. 5 tbsp - vegetable oil
  6. 1/2 tsp - salt
  7. 250 ml - water
  8. 1 1/2 - liter

ျပဳလုပ္ျပင္ဆင္ပံု
  • Baking power, dry yeast, sugar, salt & plain flour တို႕ကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တစ္လံုးမွာ အရင္ဆံုး ေရာေမႊထားပါ
  • အားလံုးသမသြားတာနဲ႕ဂ်ဳံမွဳန္႕ကိုထည့္ကာ ဇြန္းနဲ႕ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ဆီႏွင့္ေရကို ထည့္ေပးျပီး လက္ႏွင့္နယ္ေပးပါ 
  • မုန္႔ဒိုးသား အရမ္းၾကီး ေပ်ာ႔မသြားေစရန္ ေရကိုနည္းနည္းျခင္း ထည့္နယ္ေပးပါ
  • လက္ကို မကပ္ေတာ့တဲ႔အထိ နယ္ေပးပါ
  • လက္ကို မကပ္ေတာ႔ဘဲ မုန္႔ဒိုးသား ေပ်ာ့လာပါက မ်က္ႏွာျပင္ညီေသာ စားပြဲေပၚမွာ ဒိုးသားကိုတင္ျပီး ၁၅မိနစ္ခန္႕ လက္ဖေနာင့္ႏွင့္ဖိလိုက္ လက္သီးဆုတ္ႏွင့္ထိုးလိုက္ လုပ္ေပးပါ
  • ဒိုးသားေျပာင္ျပီး ေခ်ာလာပါက cling wrapႏွင့္ ေလလံုေအာင္ထုတ္ျပီး အခန္းတြင္း အေအးဆံုးေနရာမွာ တစ္နာရီခန္႕ ထားေပးပါ
  • တစ္နာရီျပည့္ပါက ဒိုးသားကို အျပင္ထုတ္ေပးကာ လက္ဖေနာင့္ႏွင့္ ၅မိနစ္ခန္႕ လံုးလိုက္ျဖန္႕လိုက္လုပ္ကာ ဖိျပီးနယ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ မ်က္ႏွာျပင္ညီေသာ စားပြဲေပၚမွာ ဂ်ဳံမွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႕ျဖဴးကာ ဒိုးသားကို 0.5 cmအေနရေအာင္ လွိမ့္ေပးကာ ဓါးႏွင့္၂ပိုင္း ပိုင္းေပးပါ
  • မုန္႕သားျဖတ္ေနတံုး အ၀က်ယ္ေသာ အိုးထဲမွာ ဆီတစ္လီတာခြဲခန္႕ကို ထည့္ျပီး အပူေပးထားပါ
  • ပိုင္းထားေသာ မုန္႔ဒိုးသား၂ခုကို တခုျခင္းဆီ လက္ဖေနာင့္ႏွင့္ ဖိကာ  ၁၀ခုစာရေအာင္ ျဖန္႕ေပးပါ
  • မုန္႔ဒိုးသား ျပန္႕သြားတာနဲ႕ ဓါးျပတ္ျပတ္ႏွင့္ 3 cm×10 cmအ႐ြယ္ ၁၀ခုစာမွန္းျပီး ျဖတ္ေပးပါ
  • မုန္႕သား၂ခုအတြက္ အခု ႏွစ္ဆယ္ရပါမယ္
  • မုန္႕သား ၂ခုစီကို ထပ္ေပးျပီး အ႐ွည္လိုက္ ထပ္ေပးကာ မုန္႕သားအလယ္ကေန တူႏွင့္ဖိခ်ေပးပါ
  • တူႏွင္႔ဖိခ်ထားေသာ မုန္႕သားကို အသာယူကာ ႐ွည္သြားေအာင္ ဆြဲဆန္႕ျပီး ဆီအိုးထဲ ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • တစ္ဖက္က်က္လ်ွင္ တဖက္ကို လွန္ေပးျပီး ႏွစ္ဖက္လံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာလ်ွင္ ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ေပးကာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ
  • ေနာက္ထပ္က်န္ေသာ မုန္႕သားမ်ားေၾကာ္ခ်ိန္တြင္ ဆီအရမ္းပူေနပါက မီးကို အနည္းငယ္ ေလ်ွာ့ျပီးမွ ဆက္ေၾကာ္ေပးပါ။
  • မုန္႔သားအားလံုး ေၾကာ္ျပီးပါက လက္ဖက္ရည္ ေကာ္ဖီတို႔ႏွင္႔ လိုက္ဖက္ေသာ အီၾကာေကြး ပူပူေလး ရပါျပီမို႔လို႔ မိမိႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment