Sunday 20 September 2015

သီးစုံ ပဲကုလားဟင်း



သီးစံုပဲခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလးပါ ဒီဟင္းေလးက မာမာ့အေမ ခ်က္တဲ့နည္းအတိုင္း ခ်က္ထားတာပါ အလွဴထမင္းေတြကို ကိုယ္တိုင္ခ်က္တတ္တဲ့ မာမာ့အေမက ဟင္းကို မ်ဳိးစံုေအာင္ ခ်က္တတ္သလို မုန္႕ကိုလဲ မ်ဳိးစံုေအာင္ လုပ္တတ္ပါတယ္။

အခုလဲ အလွဴအတန္းေတြမွာ ျခံထဲက ငွက္ေပ်ာခိုင္ အစိမ္းကိုခုတ္ျပီး အေမခ်က္ေလ့႐ွိတဲ့ ပဲခ်ဥ္ရည္ဟင္းနည္းေလး အတိုင္း မာမာခ်က္ထားတာေလး မွ်ေ၀ေပးပါမယ္ ငွက္ေပ်ာသီးအစိမ္းက ခ်က္ျပီးတဲ့အခါမွာ ေစးထန္းထန္းေလးနဲ႕မို႕ စားလို႕အရမ္းေကာင္းသလို လက္ပံေခါင္းပါတဲ့အတြက္ ငါးေျခာက္ထည့္စရာ မလိုေအာင္ကို စားေကာင္းတဲ့ ဟင္းတမယ္ပါ အသီးအ႐ြက္ေတြကိုေတာ့ ကိုယ္ႀကိဳက္တာ ထည့္ျပီး ခ်က္လို႕ရပါတယ္ မာမာကေတာ့ မာမာ့ျခံထြက္ ခရမ္းသီး င႐ုတ္သီးစိမ္း ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္တို႕ ခူးျပီး ခ်က္ထားပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ကုလားပဲျခမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ခြက္
  2. ငွက္ေပ်ာသီးအစိမ္း - ၂လံုး
  3. ခရမ္းသီး အ႐ွည္ -၂လံုး
  4. လက္ပံေခါင္း - ၁၀ခု
  5. အာလူး - ခပ္ႀကီးႀကီး တစ္လံုး
  6. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  7. င႐ုတ္သီးစိမ္း - အေတာင့္ႀကီးႀကီး ၂ေတာင့္
  8. မက်ည္းသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္ 
  9. ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ - အခက္ႀကီးႀကီး ၂ခက္
  10. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ (သို႔မဟုတ္)
  11. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  12. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ပဲျပဳပ္ထဲႏွင့္ဆီသတ္ရာတြင္ သံုးရန္)
  14. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  15. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  16. ခ်င္း - လက္တဆစ္ရဲ႕တစ္၀က္
  17. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  18. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
  • ကုလားပဲဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ နႏြင္းမွဳန္႕ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ပဲအရမ္းႏူးမသြားေအာင္ ျပဳပ္ထားပါ
  • ငွက္ေပ်ာသီးကို အခြံမခြာဘဲ လက္၂လံုးေလာက္ အေနေတာ္လွီးျပီး ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • အာလူးကို အခြံခြာျပီး အေနေတာ္တံုးကာ ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • လက္ပံေခါင္းကို ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • မက်ီးသီးမွည့္ကို ေရတထပ္ေဆးျပီး ေရစိမ္ထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ လက္တဆစ္အ႐ြယ္ တံုးထားပါ
  • ခရမ္းသီးကို တစ္၀က္ျဖတ္ျပီး ေရစိမ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းတို႕ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕နဲ႕ေရာျပီး ေထာင္းထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ဒယ္အိုးတစ္လံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ 
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ကာ င႐ုတ္သီးေထာင္းကို ထည့္ျပီးေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္မ်ားကိုထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ဟင္းခ်က္ရန္ ျပင္ထားေသာ အသီးမ်ားကို ေရစစ္ျပီး ထည့္ဆီသတ္ပါ 
  • အသီးအ႐ြက္မ်ား ထည့္ျပီးတာနဲ႕ ဆား (သို႔) ငံျပာရည္ကို တစ္ခါထဲ ထည့္ေမႊေပးပါ
  • အသီးမ်ားနည္းနည္း ႏြမ္းလာတာနဲ႕ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲ ေျပာင္းထည့္ျပီး ေရကို တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္ ၂လံုးစာထည့္ျပီး အသီးမ်ားႏူးေအာင္ တည္ေပးပါ
  • အသီးမ်ား ႏူးမ်ားလာတာနဲ႕ ျပဳပ္ထားေသာ ပဲကိုထည့္ျပီး င႐ုတ္သီးစိမ္း အေတာင့္လိုက္ႏွင့္ ေရစိမ္ထားေသာ မက်ည္းမွည့္ကို လက္နဲ႕ေဖ်ာ္ျပီး မက်ည္းရည္ကို ထည့္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္ပြက္ပြက္ ဆူပါက အရသာမွဳန္႕ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အရသာကို လိုသလို ျပင္ေပးကာ စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

2 comments:

  1. သီးစုံခ်ဥ္ေရကို ဒီတုိင္း ရိုးရိုးဘဲ ခ်က္ဖူး၊ စားဖူးတာ .. ဌက္ေပ်ာသီးစိမ္းထည့္တာ ကို ခုမွ သိတယ္ အစ္မေရ ..
    အစ္မရဲ႕ ဟင္းခ်က္နည္းေတြက အရမ္းမိုက္တယ္ .. (ဗန္းစကားေနာ္) So cool!
    နည္းသစ္ေတြ သိရလုိ႔ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ .... ^___^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ဗန္းစကားေလးနဲ႕ေျပာလဲ ခပ္မိုက္မိုက္ေလးမို႕ အရမ္းကို ေက်နပ္မိတယ္ေနာ္ :-D

      Delete