Friday 3 October 2014

ကြက်ခြေထောက် ပဲရည်ဆမ်းသုပ်









စိတ္​ထဲမွာ တစ္ခါတစ္ေလ စားခ်င္စိတ္ ေပၚလာတာေလးေတြ လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ အျမဲတမ္း သုပ္စားမယ္ဆိုရင္လဲ အရမ္းႀကိဳက္တဲ့ အစာထဲမွာ ပါပါတယ္ ဒါေပမဲ့ ကထိကထ ေတာ္ေတာ္ေလးမ်ားလြန္းလို႕ ရံဖန္ရံခါေလာက္ဘဲ သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (ပဲ အာလူးဟင္းခ်က္ရန္)

  1. ၾကက္ေျခေထာက္ - 500 g
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ၾကက္ေျခေထာက္ျပဳပ္ရန္)
  3. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ၾကက္ေျခေထာက္ျပဳပ္ရန္)
  4. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ၾကက္ေျခေထာက္ျပဳပ္ရန္)
  5. ဆင္ေခါင္းပဲ - 400 g (ျပဳပ္ျပီးသား)
  6. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးၾကီးၾကီး တစ္လံုး
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴ ၀ အမႊာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
  8. ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး သံုးျပား
  9. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ဆီသတ္ရန္)
  10. အာလူး - ခပ္ၾကီးၾကီး ႏွစ္လံုး
  11. မန္က်ည္းသီးမွည္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  12. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  13. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  14. မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  15. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္(ပဲဆီသတ္ရန္)
  16. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  17. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း (ပဲဆီသတ္ရန္)
  18. ေဂၚဖီ -  အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  19. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ႏွစ္လံုး
  20. င႐ုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္
  21. သံပုရာသီး - ႏွစ္လံုး
  22. ပူစီနံ - မိမိႏွစ္သေလာက္

ပဲ အာလူးဟင္းအတြက္ ျပင္ဆင္ပံု

  1. Ready made ဆင္ေခါင္းပဲ ျပဳပ္ျပီးသား ဗူးကိုေဖာက္ျပီး ပဲမ်ားကို ေရေဆးထားပါ
  2. ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ  ႏွင္႔ခ်င္းတို႔ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ႏွင္႔ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  3. အာလူးကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ရွစ္စိတ္ စိတ္ျပီး ေရေဆးထားပါ
  4. မန္က်ည္းမွည္႔ကို ေရတစ္ထပ္ေဆးျပီး ေရအနည္းငယ္ႏွင္႔ စိမ္ထားပါ
  5. ဆင္ေခါင္းပဲ ငါးငံျပာရည္ အာလူး ဆား အရသာမွဳန္႔ ဆီ မဆလာႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  6. အားလံုး အဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔နႏြင္းမွဳန္႔ထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  7. ဆီပူလာတာနဲ႔ ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္သီးေထာင္းကို ထည္႔ျပီးဆီသတ္ေပးပါ
  8. ဆီသတ္နံ႔ သင္းလာတာနဲ႔ အာလူးကို တစ္မိနစ္ေလာက္ ထည္႔ေမႊေပးပါ
  9. ျပီးတာနဲ႔ ငါးငံျပာရည္ကို ထည္႔ေမႊေပးျပီး အာလူးႏူးေအာင္ တည္ေပးပါ
  10. အာလူးႏူးတာနဲ႔ ဆင္ေခါင္းပဲ အရသာမွဳန္႔ ဆားႏွင္႔ မန္က်ည္သီးမွည္႔ အရည္ႏွင္႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည္႔ေပးကာ တည္ေပးျပီး အရသာ ျမည္းေပးပါ
  11. ျပီးတာနဲ႔ မိမိႏွစ္သက္တဲ႔ အရသာ ရလာေအာင္ ျပင္ေပးျပီး ေရခမ္းကာ နီးတာနဲ႔ မဆလာအုပ္ကာ မီးပိတ္ေပးထားပါ

ပဲဟင္းရည္အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ာ
  1. ကုလားပဲ အစိမ္းမွဳန္႔ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူးခြဲ
  2. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း (ပဲရည္အိုးထဲထည္႔ဖို႔ ဆီသတ္ရန္)
  3. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု (ဆီသတ္ရန္)
  4. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
  6. ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ေသးေသး ဆယ္ငါးလံုး
  7. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
  9. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  10. ေရ - တရုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ ႏွစ္လံုးသာသာ
ပဲဟင္းရည္ခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ကုလားပဲ အစိမ္းမွဳန္႕ကို ေရ ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးသာသာထည္႔ျပီး ပဲမွဳန္႔မ်ား ေက်သြားေအာင္ ေခ်ထားေပးပါ
  2. ၾကက္သြန္ျဖဴ  ႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီတို႔ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ႏွင္႔ ညက္ေနေအာင္ ေရာျပီးေထာင္းထားပါ
  3. ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  4. ဆား ေရ ဆီ နႏြင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ကို ျပင္ထားပါ
  5. အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ ထည္႔ေပးျပီး အပူေပးပါ
  6. ဆီပူလာတာနဲ႔ ငရုတ္သီးေထာင္းကို ထဲ႔ေၾကာ္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  7. ဆီသတ္နံ႔ေလး ေမႊးလာတာနဲ႔ မီးပိတ္ေပးျပီး မီးဖိုေပၚက ဖယ္ေပးထားပါ
  8. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ပဲအရည္မ်ားကို ထည္႔ေပးျပီး မီးဖိုေပၚ တင္ေပးပါ
  9. ပဲအရည္မ်ား အိုးမကပ္ေစရန္ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
  10. ပဲရည္မ်ား ျပစ္လာျပီး ပဲစိမ္းနံ႔ ေပ်ာက္လာပါက ေရႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီတို႔ကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
  11. ပဲရည္ ခပ္က်ဲက်ဲေလး ရလာတာနဲ႔ ဆီသတ္ထားေသာ ငရုတ္သီး ဆားႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ ထည္႔ေမႊေပးပါ
  12. ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာျပီး ၾကက္သြန္မ်ား ႏူးလာပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  13. အရသာ ျပင္ျပီးတာနဲ႔ မီးခပ္ေႏြးေႏြးေလးနဲ႔ မီးဖိုေပၚမွာ ပဲဟင္းရည္အိုးကို တင္ထားေပးပါ။


ၾကက္ေျခေထာက္ျပဳပ္ရန္

  1. ၾကက္ေျခေထာက္မ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အရိုးမ်ား ထုတ္ထားေပးပါ
  2. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ၾကက္ေျခေထာက္ ဆားႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ ထည္႔ေပးကာ အရသာ ဝင္ေအာင္ နယ္ေပးပါ
  3. ျပီးတာနဲ႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ေရခမ္းတဲ႔အထိ ျပဳပ္ေပးကာ ေရခမ္းပါက အေအးခံထားေပးပါ
ၾကက္ေျခေထာက္သုပ္ရန္
  1. ျပဳပ္ထားေသာ ၾကက္ေျခေထာက္မ်ား
  2. ခ်က္ထားေသာ ပဲဟင္းရည္
  3. ၾကက္သြန္ကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  4. ေဂၚဖီကို ခပ္ပါးပါး လွီးေပးျပီး ေရေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
  5. ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး မထူမပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
  6. ပူစီနံကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  7. သံပုရာသီးကို ေရေဆးကာ အစိတ္ေတြ စိတ္ထားပါ
တစ္ပြဲစာအတြက္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ၾကက္ေျခေထာက္ ေဂၚဖီ အနည္းငယ္ ၾကက္သြန္နီ အနည္းငယ္ ပဲအာလူးဟင္း အနည္းငယ္ င႐ုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္ ပူစီနံ အနည္းငယ္ ထည္႔ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ သံပုရာသီး တစ္စိတ္ အရည္ညွစ္ကာ ပဲဟင္းရည္ကို မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ ဆမ္းေပးျပီး အရသာ အေပါ့အငံကို လိုသလိုျပင္ေပးျပီး သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးႏိုင္ပါျပီ။

2 comments:

  1. ေပ်ာက္ခ်က္သားေကာင္းလို႔ ေမွ်ာ္တုန္းေမွ်ာ္ဆဲ ပို႔စ္ေလးတက္လာလို႔ ဖတ္ခြင့္ရသြားၿပီ မာမာေရ...ႀကိဳက္မွႀကိဳက္.. ♥♥♥

    ReplyDelete
  2. မီးမီးေလး စာေမးပြဲေျဖေနလို႕ပါ တီတင့္ေရ
    သူစာေမးပြဲျပီးမွဘဲ စိတ္ကူးရတာေလးေတြ လုပ္နိုင္ေတာ့မယ္ထင္ပါရဲ႕ေနာ္ ။

    ReplyDelete