Saturday, 25 October 2014

ႏွမ္းကပ္ မုန္႕လက္ေကာက္ေလး ခ်ဳိစိမ့္စိမ့္ေလး


ေန႕လည္ေန႕ခင္း မုန္႕အခ်ဳိစိမ့္စိမ့္ေလး စားရေအာင္ မာမာ မုန္႕လက္ေကာက္ေလး ေၾကာ္ပါတယ္ ႐ိုး႐ိုးမုန္႕လက္ေကာက္ေလးထက္ စားရတာ အရသာပိုေကာင္းျပီး ေမႊးစိမ့္ေနေအာင္ ႏွမ္းစိမ္းေလးနဲ႕ လွိမ့္ကာ ေၾကာ္ထားပါတယ္။

မုန္႕လက္ေကာက္က ေၾကာ္တတ္ျပီး ေၾကာ္နည္းေလးသိရင္ စားလို႕အရမ္းေကာင္းသလို ေၾကာ္လို႕လဲ လြယ္ပါတယ္ မုန္႕စပ္နည္းနဲ႕ေၾကာ္နည္းမကြ်မ္းက်င္ရင္ေတာ့ ေၾကာ္တဲ့အခါ အႏၲရာယ္ နည္းနည္းမ်ားပါတယ္။

မေၾကာ္ခင္ မုန္႕သားစပ္ျပီး အနည္းဆံု ၂နာရီ၃နာရီေလာက္ မုန္႕သားေသေအာင္ ထားေပးရပါတယ္ မုန္႕သားမေသရင္ ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ မုန္႕သားက ဆီေပါက္ျပီး ဆီေရာ မုန္႕သားေတြပါ ေတာ္ေတာ္ ခပ္ေေ၀းထိ လြင့္စင္ျပီး ေပါက္တတ္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္မို႕ ဆီပူမထိရေလေအာင္ မုန္႕သားေသေအာင္ထားျပီးမွ ေၾကာ္တာအေကာင္းဆံုးပါ မုန္႕သားေသသြားရင္ေတာ့ ေၾကာ္ေနစဥ္ ဆီပူေပါက္ျပီးမွန္မွာ မေၾကာက္ရေတာ့ ဘူးေပါ့ေနာ္။

မုန္႕လက္ေကာက္ ၁၅ခုစာအတြက္ မာမာတို႕ေၾကာ္ၾကည့္ရေအာင္ပါေနာ္။

ပါ၀င္ရမွာေလးေတြကေတာ့

  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕. - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • ဆန္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၁ဗူး
  • ေရစိမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၁ဗူးသာသာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္မ႐ွိတ႐ွိ
  • ဆိုဒါ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္မ႐ွိတ႐ွိ
  • ႏွမ္းျဖဴအစိမ္း - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္၀က္သာသာ
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ ၂လံုး
  • ထန္းလွ်က္ခဲ - 200g
ျပင္ဆင္နည္းေလး ေျပာပါမယ္
  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ ဆန္မွဳန္႕ ဆား ဆိုဒါတို႕ကို ေရထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူးတို႕ကို နည္းနည္းခ်င္းထဲ့ကာ နယ္ေပးပါ
  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕အေပၚမူတည္ျပီး ေရကို နည္းနည္းခ်င္းထဲ့ျပီး နယ္ေပးပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီး ေစးလာျပီဆိုရင္ မုန္႕သားအရမ္းမေပ်ာ့ေစရန္ ေရအကုန္မထဲ့ဘဲ ေရကိုခ်န္ထားလိုက္ပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့လာပါက အ၀တ္စသန္႕သန္႕ကို ေရစြတ္ျပီး ေရညွစ္ကာ မုန္႕သားအေပၚ အုပ္ထားေပးပါ
  • မုန္႕သားေသျပီး ေၾကာ္လို႕ေကာင္းေစရန္ မုန္႕သားကို အနည္းဆံုး ၂နာရီေက်ာ္ ၃နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ။
  • မုန္႕သားႏွပ္ျပီးတာနဲ႕ လက္တဖ်စ္စာသာသာ  အေနေတာ္မုန္႕သားကိုယူကာ လက္ဖ၀ါး ႏွစ္ဖက္နဲ႕ ပြတ္ျပီး မုန္႕သား႐ွည္႐ွည္ေလးရတာနဲ႕ ထိပ္စ၂ဖက္ကို အ၀ိုင္းေလးလုပ္ကာ ဖိျပီးဆက္လိုက္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ႏွမ္းစိမ္းထဲ့ထားေသာ ပန္းကန္ထဲမွာ ႏွမ္းေစ႕မ်ား ကပ္ေအာင္ လူးလိုက္ပါ
  • ဆီကို မီးအပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္သို႕ ေလ်ွာ့လိုက္ပါ
  • မီးျပင္းလြန္းရင္ အတြင္းသားေတြမက်က္ဘဲ အျပင္သားလဲ ကြ်မ္းလြယ္ပါတယ္
  • မီးအေနေတာ္နဲ႕ေၾကာ္ေနစဥ္ တဖက္က်က္ရင္ တဖက္ကို လွန္ေပးပါ
  • ၂ဖက္လံုး မုန္႕သားအေရာင္ ေျပာင္းသြားျပီး ကြ်တ္လာပါက ဆယ္ျပီး Paper Towels ေပၚတင္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
ထန္းလ်ွက္ရည္က်ဳိပါမယ္
  • ထန္းလ်ွက္ခဲ - 200g
  • ေရ. - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • မီးအေနေတာ္နဲ႕ ေရႏွင့္ ထန္းလွ်က္ခဲကို ေက်ေအာင္က်ဳိေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ခဲမ်ားေက်သြားပါက အရည္ကို ဆက္တိုက္ေမႊေပးပါ
  • ေမႊေနစဥ္ ထန္းလ်ွက္ရည္ ႂကြက္မီွးတန္း အေနအထား ရမရသိေစရန္ ထန္းလ်ွက္ရည္ကို ေယာင္းမႏွင့္ ဆယ္ျပီး အိုးထဲမွာဘဲ ျပန္ေလာင္းခ်ၾကည့္ပါ
  • ႂကြက္မွီးတန္း အေနအထားေလာက္ရရင္ အေအးခံျပီး စားလို႕ရပါျပီ


မုန္႕သားေသေစရန္ဆန္မွဳန္႕ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ ဆား ဆိုဒါ အားလံုးေရာနယ္ျပီး ႏွပ္ထားေပးပါ


မုန္႕သားကို ကြင္းျပီးတာနဲ႕ ႏွမ္းေစ့ႏွင့္လူးေပးပါ


ေၾကာ္ျပီးက်က္သြားပါက တခုျခင္းကို Paper Towels ေပၚ တင္ျပီး ဆီစစ္ေပးထားပါ


ေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္ထားတဲ့ ႏွမ္းကပ္ မုန္႕လက္ေကာက္ေလးရပါျပီ


က်ဳိျပီးအေအးခံထားေသာ ထန္းလွ်က္ရည္ထဲမွာ စိမ္ထားေပးပါ



ႏွမ္းကပ္ေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ မုန္႕လက္ေကာက္ ခ်ဳိစိမ့္စိမ့္ေလးရပါျပီ။


4 comments:

  1. မုန္႔လက္ေကာက္လုပ္နည္းေလး ဖတ္သြားတယ္ မာမာေရ...
    တီတင့္အသက္ ၂၅ႏွစ္ေလာက္အထိ မုန္႔လက္ေကာက္သည္ ျဖတ္သြားတာျမင္ရင္ ၀ယ္စားတုန္းေပါ့ ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. တီတင့္ေရ
      ျမန္မာမုန္႕ေတြကေတာ့ ဘယ္အခ်ိန္ေတြ႕ေတြ႕ စားကို စားခ်င္တာေနာ္။

      Delete
  2. ဟုတ္မယ္မာမာေရ…။ မာမာေျပာသလုိႏွပ္မထားမိလုိ႔ျဖစ္မယ္။ ဆီေပါက္ၿပီး ညာဖက္လက္တခုလံုး ရစရာမရွိေအာင္ စုပ္ျပတ္သြားၿပီးကတည္းက မုန႔္လက္ေကာက္ဆုိရင္ မ်က္ႏွာလဲမျမင္ခ်င္၊ အသံလဲမၾကားခ်င္ေတာ့ဘူး။ ဆီပူေလာင္တဲ့ဒဏ္ရာက ေတာ္ေတာ္ႀကီးကုိ ရုပ္ပ်က္ဆင္းပ်က္ျဖစ္သြားတာ။ ခုေတာ့ ပ်ားရည္နဲ႔ ႀကိတ္မွန္ရြက္ အစြမ္းေၾကာင့္ သိပ္မေတြ႕ရေတာ့ပါဘူး။ ေသခ်ာၾကည့္ရင္ေတာ့ အသားအေရာင္ခ်င္း မတူဘူး။ ခုလဲ မာမာ့ပုိ႔စ္ကုိဖတ္ရင္း ကုိယ့္လက္ကုိယ္လဲျပန္ျပန္ၾကည့္ေနမိတယ္။

    ReplyDelete
  3. စိတ္မေကာင္းလိုက္တာ နန္းေ႐ႊမွဳံရယ္ တခ်ဳိ႕က လုပ္နည္းကို အကုန္မေျပာၾကဘူး ဆရာစားခ်န္တာေပါ့ေနာ္
    မမမာေတာ့ ကိုယ္တိုင္လုပ္ၾကည့္ျပီး အကုန္ေျပာျပလိုက္ရမွ စိတ္ေက်နပ္မိတယ္ ဒိမင့္ဆို အႏၲရာယ္ တခုခုျဖစ္ရင္ ကိုယ့္ေၾကာင့္ ျဖစ္မွာ ဆိုးမိတယ္။

    ReplyDelete