Saturday 30 May 2020

မုံလာဥ Kimchi



ဒီေန႔ေတာ႔ မံုလာဥျဖဴ  အၾကီးၾကီးေတြ ဝယ္လာျပီး ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ခ်က္စားလိုက္ သုပ္စားလိုက္ ေၾကာ္စားလိုက္နဲ႔ မကုန္ႏိူင္တဲ႔အဆံုး kimchi ေလး လုပ္မိျပန္ပါတယ္ ဒီေတာ႔လဲ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ လိုက္ဖက္လြန္းတဲ႔ မံုလာဥ kimchi ေလးကို အခ်ဥ္တည္မိျပန္ပါတယ္။

ျပင္ဆင္ပံု အဆင္႔ဆင္႔ကေတာ႔ အရင္တစ္ခါ မံုညွင္းျဖဴနဲ႔ လုပ္တဲ႔kimchi လုပ္နည္းအတိုင္းပါဘဲ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကလဲ အတူတူပါဘဲ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး လုပ္ထားတဲ႔ kimchi လုပ္နည္းေလးကို မွွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. မံုလာဥျဖဴ  - တစ္ကီလိုခြဲခန္႔
  2. ေရ - 1 cup  (မုံလာဥျဖဴ  ဆားရည္စိမ္ရန္)
  3. ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ေျခာက္ဇြန္း (မံုလာဥျဖဴ  ဆားရည္စိမ္ရန္)
  4. ေကာက္ညွင္းအစိမ္းမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  5. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း (ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔က်ဳိရန္)
  6. ငရုတ္သီးမွဳန္႔ - 1 cup (မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္တြယ္ေသာခြက္)
  7. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း (ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔က်ဳိရန္)
  8. ေရ - 1 cup (ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔က်ဳိရန္) )
  9. သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ၾကက္သြန္ၾကိတ္တဲ႔အထဲထည္႔ရန္)
  10. ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (ၾကက္သြန္ၾကိတ္တဲ႔အထဲထည္႔ရန္)
  11. ခ်င္း - တစ္လက္မခန္႔
  12. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာၾကီးၾကီး ဆယ္႔ငါးမႊာ
  13. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  14. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  15. မံုလာဥျဖဴ  - အေနေတာ္ တစ္ဥ (ျခစ္ျပီးထည္႔ရန္)
  16. ၾကက္သြန္မိတ္ - ဆယ္ပင္ခန္႔
  17. ႏွမ္းေလွာ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ 
ျပင္ဆင္ပံု
  1. မုံလာဥျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးေပးပါ
  2. ထက္ျခမ္းျခမ္းျပီး ေနာက္ထပ္ မထူမပါးေလးေတြ လွီးေပးပါ
  3. ျပီးတာနဲ႔ ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တစ္လံုးထဲမွာ လွီးထားေသာ မံုလာဥျဖဴ မ်ား  ေရႏွင္႔ ဆားထည္႔ျပီး ျဖဴ းျပီး အထက္ေအာက္ သမေအာင္ နယ္ေပးကာ ႏွစ္နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားပါ
  4. နာရီဝက္ ေလာက္ေနရင္ အထက္ေအာက္ သမေအာင္ လွန္ေပးျပီး ေနာက္ထပ္ နာရီဝက္ေနရင္ အထက္ေအာက္ တစ္ခါထပ္လွန္ေပးကာ ေလးၾကိမ္ေလာက္ အထက္ေအာက္ လွန္လွန္ေပးျပီး ႏွပ္ထားပါ
  5. ဆားရည္ႏွင္႔ ႏွပ္ထားခ်ိန္ ႏွစ္နာရီျပည္႔တာနဲ႔ ေရမ်ားမ်ားႏွင္႔ ငါးထပ္ေလာက္ ေဆးေပးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  6. ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး မထူမပါး လွီးေပးထားပါ
  7. မံုလာဥနီ အေနေတာ္ တစ္ဥကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး အေခ်ာင္းေတြ ရလာေအာင္ လွီးထားပါ
  8. မံုလာဥျဖဴ  အေနေတာ္ တစ္ဥကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး အေခ်ာင္းေလးေတြ လွီးထားပါ
ကင္မ္ခ်ီအႏွစ္ ျပဳလုပ္ပံု
  1. အိုးထဲမွာ ေရထည္႔ျပီး ေကာက္ညွင္းအစိမ္းမွဳန္႔ႏွင္႔ သၾကားတို႔ကို ထည္႔ေပးကာ မီးေႏြးေႏြးနဲ႔ က်ဳိေပးပါ
  2. ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔မ်ား မျပစ္မက်ဲ  အေနအထား ရလာျပီဆိုရင္ မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ေပးျပီး အေအးခံထားပါ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  4. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ေလးစိတ္စိတ္ထားပါ
  5. ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  6. ငရုတ္သီးမွဳန္႔ ငံျပာရည္ ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္နီ ခ်င္း က်ဳိထားေသာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔အႏွစ္ ဆား သၾကားႏွင္႔ ငရုတ္သီးမွဳန္႔တို႔ကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  7. ၾကိတ္စက္ထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္နီ ခ်င္း အရည္က်ဳိထားေသာ ဆန္ႏွစ္ ငံျပာရည္ သၾကားႏွင္႔ ငရုတ္သီးမွဳန္႔တို႔ကို ထည္႔ေပးျပီး ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ေပးထားပါ
Kimchi ျပဳလုပ္ပံု
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ၾကက္သြန္မိတ္ မံုလာဥနီ မံုလာဥျဖဴ  ႏွင္႔ ကင္မ္ခ်ီအႏွစ္တို႔ကို သမသြားေအာင္ ေရာနယ္ေပးထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႔  အႏွစ္စပ္ထားေသာ ဇလံုထဲမွာ ေရေဆးျပီး စစ္ထားေသာ မုံလာဥျဖဴ  မ်ားကို ထည္႔ေပးျပီး အရသာ သမေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • အရသာ သမသြားျပီ ဆိုတာနဲ႔ အခ်ဥ္တည္ထားမည္႔ ဗူးကို သန္႔ေနေအာင္ ေရေဆးျပီး ေရေျခာက္ေအာင္ သုတ္ေပးကာ ကင္မ္ခ်ီမ်ားကို ထည္႔ေပးပါ
  • အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း ႏွစ္ရက္ေလာက္ ထားေပးျပီးရင္ မံုလာဥ ကင္မ္ခ်ီ ေမႊးေမႊးေလးကို မိမိႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ျပီး ႏွမ္းေလွာ္ေလး ျဖဴ းေပးကာ စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ေရ 1 cup =  Zebra ထမင္းစားဇြန္း ၁၄ဇြန္းခန္႔ႏွင္႔ ညီပါသည္။

No comments:

Post a Comment