Monday 1 June 2020

ငါး သံပုရာပေါင်း
















ဒီေန႔ေတာ႔ ငါးေလးေတြ ဝယ္လာျပီး ခ်ဥ္ငံစပ္ ငါးသံပုရာေပါင္း ေပါင္းျဖစ္ပါတယ္ စားလို႔ေကာင္းလြန္းတဲံ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေပါင္းထားတဲ႔ ငါးေပါင္းနည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ငါးေပါင္းေနတုန္းမွာ ငါးေပါင္းခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာ သြင္းရန္အတြက္ ေဆာ႔စ္ကိုအဆင္သင္႔ ျပင္ထားေပးဖို႔ကိုလဲ မွာလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးေပါင္းရန္အတြက္

  1. ငါး - 500 g
  2. ရွမ္းနံနံ - အေနေတာ္ ႏွစ္ပင္
  3. စပါးလင္ - ႏွစ္ပင္
  4. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  5. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  6. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု

ငါးေပါင္းျပီး ဟင္းပြဲအရသာစပ္ရပ္အတြက္
  • Fish Sauce - ထမင္းစားဇြန္း တစ္၀က္
  • ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာၾကီးၾကီး ခြန္ႏွစ္မႊာခန္႔
  • နံနံပင္ - ႏွစ္ပင္ခန္႔
  • သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  • သံပုရာသီး - အေနေတာ္ ႏွစ္လံုး
  • ငရုတ္သီးစိမ္း - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူးသာသာ
ငါးအေပၚဆမ္းရန္ အရသာစပ္ရန္
  1. သံပုရာသီး တစ္လံုးကို ေရဆးကာ အကြင္းလိုက္ ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
  2. ေနာက္ထပ္ သံပုရာသီး တစ္လံုးကို အရည္ညွစ္ထားပါ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  4. နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  5. ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  6. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးေသးေသး တစ္လံုးမွာ ဆား သၾကား သံပုရာရည္  ငံျပာရည္ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ႏွင္႔ ေရတို႔ကိုထည္႔ျပီး  ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္လိုက္ပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ငါးကို အရည္ခြံႏွင္႔အတူ မလိုတာေတြဖယ္ျပီး ေရေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
  2. ေရစစ္သြားတာနဲ႔ နႏြင္းမွဳန္႔ ဆား အရသာမွဳန္႔တို႔နဲ႔ အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ေပးပါ
  3. စပါးလင္ကို ေရေဆးျပီး အရင္းပိုင္ကို ခပ္ပါးပါး လွီးေပးထားပါ
  4. ရွမ္းနံနံကို ေရေဆးျပီး  မထူမပါး လွီးထားပါ
  5. ငါးရဲ ႔ဗိုက္ထဲမွာ လွီးထားေသာ ရွမ္းနံနံႏွင္႔ စပါးလင္တို႔ကို ထည္႔ေပးပါ
  6. ငါးပါးစပ္ထဲမွ ဗိုက္ထဲအထိ စပါးလင္ အဖ်ားပိုင္းေလးေတြကို ထိုးထည္႔ေပးပါ
  7. ျပီးတာနဲ႔ ေပါင္းအိုးေအာက္ခံအိုးထဲကို ေပါင္းခံခံုႏွင္႔ ဇကာတို႔ကို ထည္႔ေပးျပီး ေရတစ္ဝက္နီးပါး ထည္႔ေပးပါ
  8. ေပါင္းခံဇကာ အေပၚကို အပူခံေသာ ေႂကြပန္းကန္ တစ္ခုထဲမွာ အရသာ နယ္ထားေသာငါးကို ထည့္ျပီး တင္ေပးပါ
  9. ငါးပန္းကန္ ထည္႔ျပီးတာနဲ႔ အိုးအဖံုးကို အုပ္ေပးကာ steam ခလုတ္ကိုႏွိပ္ျပီး ဆယ္မိနစ္ ေပါင္းေပးပါ
  10. ဆယ္မိနစ္ ျပည္႔တာနဲ႔ အိုးထဲမွ ေလကုန္ေအာင္ ထုတ္ျပီးေပးကာ အိုးအဖံုးကို ဖြင္႔ေပးပါ 
  11. ျပီးတာနဲ႔ ေပါင္းထားေသာ ငါးပန္းကန္ထဲကို သံပုရာကြင္းမ်ား တင္ေပးထားပါ
  12. ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ က်ဳိထားေသာ အရသာစပ္ထားေသာ အရည္ကို ငါးအေပၚ ေလာင္းခ်ဖို႔ ျပင္ေပးပါ
  13. ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ဟင္းအရသာ အရည္ကို  ပူေနတုန္း ငါးေပါင္းပန္းကန္ထဲကို  ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေလာင္းခ်ေပးပါ 
  14. ျပီးတာနဲ႕ သံပုရာ ငါးေပါင္း ေမႊႊးေမႊးေလးကို ခပ္ပူပူေလး စားသံုရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။မာမာေပါင္းထားေသာ ေပါင္းအိုးမ်ဳိးႏွင္႔ မေပါင္းဘဲ အိုးအၾကီးထဲေရထည္႔ကာ ေပါင္းခံဇကာတင္ေပးျပီး ငါးပန္းကန္ေပၚ တင္ေပးျပီး ေပါင္းပါက မိနစ္သံုးဆယ္ခန႔ ေပါင္းေပးရင္ ရပါတယ္။

No comments:

Post a Comment