ဒီေန႔ေတာ႔ ပုဇြန္ခ်ဥ္ေလးေတြ လုပ္ျဖစ္လို႔ သဘာဝအတိုင္း ခ်ဥ္ေစမဲ႔ ပုဇြန္ခ်ဥ္လုပ္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ ပုဇြန္ခ်ဥ္တို႔ သဘာဝ ပုဇြန္ေဘာ႔ခ်ိတ္ေလးေတြကို အခ်ဥ္ထည္႔ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။
မာမာေနတဲ႔ျမိဳ႔မွာေတာ႔ ပုဇြန္ေဘာ႔ခ်ိတ္လဲ မရွိသလို ပုဇြန္အေကာင္ငယ္ငယ္လဲ ေတြ႔ရခဲပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔ မာမာကေတာ႔ banana prawns ထဲက ငယ္တာေလးေတြကို ေရြးျပီးလုပ္ထားပါတယ္။
ငယ္တယ္ဆိုေပမဲ႔လဲ အရမ္းအငယ္ၾကီး မဟုတ္တဲ႔အတြက္ ငါးရက္ေလာက္ထားမွ ေကာင္းေကာင္းခ်ဥ္ပါတယ္ အေကာင္ငယ္ရင္ေတာ႔ ၃ရက္ေလာက္ ခ်ဥ္ႏိူင္ပါတယ္။
မာမာက မိတ္ေဆြေတြကို လက္ေဆာင္ေပးခ်င္လို႔ ပိုလုပ္ထားပါတယ္ မိသားစု နည္းပါက အခုလုပ္တဲ႔ႏံူးရဲ ႔ တစ္ဝက္ေလာက္ဘဲ လုပ္ေပးပါ အခ်ဥ္တည္တတ္ရင္ ရာသီဥတုအေပၚ မူတည္ျပီး ေလးငါးရက္ဘဲ ၾကာတတ္တာမို႔လို႔ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စားရေအာင္ အနည္းငယ္ဘဲလုပ္တာ ေကာင္းပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ပုဇြတ္ထုတ္ ေခါင္းျဖဳတ္ျပီးသား - 600 g
- ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူးခြဲ
- ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္္းဇြန္းခြဲခန္႔
- ေကာ္ဗူးသန္႔သန္႔ - တစ္ခု
ျပင္ဆင္ပံု
- ပုဇြန္ထုတ္ကို ေခါင္းပိုင္းအကုန္ဖယ္ျပီး ေက်ာဘက္မွ အမည္းေၾကာင္းထုတ္ကာ ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးပါ
- ေရေဆးျပီး ေရေျခာက္ျပီး ေရစစ္သြားေအာင္ ပုဇြန္အေပၚမွ အေလးတစ္ခုခုႏွင္႔ ဖိေပးကာ ေရစစ္ထားပါ
- ဆန္ကိုေရေဆးျပီး ခပ္မာမာေလး ရေအာင္ခ်က္ကာ အေအးခံထားပါ
- ဆားၾကမ္းကို ျပင္ထားပါ
- ပုဇြန္မ်ား ေရစစ္သြားျပီ ဆိုတာနဲ႔ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ပါဝင္ေသာ အရာအားလံုးကို ထည္႔ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ပုဇြန္မ်ားကို ဆားအရသာ ဝင္ေစရန္ ဆုတ္ဆုတ္ျပီး နယ္ေပးပါ
- အနည္းဆံုး ငါးမိနစ္ခန္႔ၾကာေအာင္ ဆုတ္ဆုတ္ျပီး နယ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ေလလံုျပီး သန္႔ျပန္႔ေနသာ ဖန္ပုလင္း သို႔မဟုတ္ ေကာ္ဗူးထဲမွာ ဖိသိပ္ထည္႔ေပးပါ
- အဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ျပီး အခန္းအပူခ်ိန္မ်ားေသာ မီးဖိုခန္းမွာ အနည္းဆံုး ၃ရက္ေလာက္ ထားေပးပါ
- ပထမ တရက္ေျမာက္ေန႔မွာ အေရာင္အနည္းငယ္ စေျပာင္းလာပါျပီး အရည္အနည္းငယ္ ထြက္လာပါလိမ္႔မည္
- ဒုတိယေန႔မွာလဲ အထက္ပါအတိုင္း အေရာင္ေလး အနည္းငယ္ ထပ္ေျပာင္းလာပါလိမ္႔မည္
- ထြက္လာေသာ အရည္မ်ားကို ဗူးကိုေစာင္းျပီး သြန္သြန္ေပးပါ
- တတိယေန႔မွာေတာ႔ ပုဇြန္ခ်ဥ္နံ႔ အနည္းငယ္ ရပါလိမ္႔မည္
- စတုထၳေန႔မွာေတာ႔ ပုဇြန္ခ်ဥ္ထဲမွ ထြက္လာေသာ အရည္ကို ထပ္ျပီးသြန္ျပစ္ေပးပါ
- ငါးရက္ေျမာက္ ေန႔မွာေတာ႔ မိမိ ၾကိဳက္နွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ
- ရာသီဥတု အပူအေအးေပၚ မူတည္ျပီး ပုဇြန္ခ်ဥ္ ခ်ဥ္သည္႔ခ်ိန္လဲ အနည္းငယ္ ကြာျခားတတ္ပါတယ္
- အသံုးျပဳေသာ ပုဇြန္အေကာင္ အၾကီးအေသးေပၚမွာ မူတည္ျပီးေတာ႔လဲ ခ်ဥ္သည္႔ခ်ိန္ ကြာျခားတတ္ပါတယ္
- ပုဇြန္အေကာင္ ေသးငယ္ပါက ခ်ဥ္သည္႔ခ်ိန္ ျမန္တတ္ကာ ပုဇြန္အေကာင္ၾကီးလ်ွင္ ခ်ဥ္သည္႔ခ်ိန္ အနည္းငယ္ ၾကာႏိူင္ပါတယ္
- ပုဇြန္ခ်ဥ္ ခ်ဥ္သြားျပီ ဆိုပါက ခ်က္ခ်င္းၾကီး သုပ္မစားျဖစ္ေသးလ်ွင္ ေသာ္လည္းေကာင္း ေၾကာ္မစားျဖစ္ေသးလ်ွင္ ေသာ္လည္းေကာင္း ပုဇြန္ခ်ဥ္မွ ထြက္ေနေသာ အရည္မ်ား စစ္ျပစ္လိုက္ျပီး ဗူးအဖံုးကိုဖံုးကာ ေရခဲေသတၱာ မခဲေသာ အကန္႔ထဲမွာ ေလးရက္မွ ငါးရက္ခန္႕အထိ သိမ္းထားႏိူင္ပါတယ္
- ခ်က္ခ်င္းသုပ္စားမည္ ဆိုပါက ထမင္းမ်ားကိုဖယ္ျပီး ၾကက္သြန္နီ နံနံပင္ ငရုတ္သီးစိမ္း ပဲဆီစိမ္းတို႔ႏွင္႔ သုပ္စားႏိူင္ပါတယ္
- သုပ္မစားဘဲ ေၾကာ္စားမည္ဆိုပါက ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုတ္သီးလံုးျခမ္းကြဲတို႔ကို ဆီသတ္ေပးျပီးမွ ေၾကာ္စားႏိူင္ပါတယ္။
မမာေရ
ReplyDeleteလြတ္ေနတာေတြအကုုန္စုုသြားရည္ယိုုသြားပါတယ္
ျခံထဲကအပင္ေလးေတြကလည္းမုုိက္လူကလည္းမုုိက္
အုုိင္အိုုရာ