Monday, 16 April 2018

အောင်ဗလကြော်


သၾကၤန္တြင္း ဘာေလးလုပ္စားရင္ေကာင္းမလဲ စဥ္းစားေနတုန္း စိတ္ထဲေပၚလာတာက မုန္႔လံုးေရေပၚလဲမဟုတ္ဘဲ  ေအာင္ဗလေၾကာ္ေလးေတြ ျဖစ္ေနေလေတာ႔ ကုလားပဲတထုတ္ ကေရာေသာပါးျပဳပ္ကာ လိုသေလာက္ယူကာ ပိုတာကိုေတာ႔ ေနာက္ေန႔ ပဲဟင္းခ်ဳိ ခ်က္ေသာက္ဖို႔ ဖယ္ထားလိုက္ကာ ေၾကာ္ျဖစ္ခဲ႔တဲ႔ ေအာင္ဗလေၾကာ္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဆန္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၁ဗူး
  2. ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  3. ႏူးအိေနေအာင္ ျပဳပ္ထားေသာ ကုလားပဲျခမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  4. အုန္းသီးမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  6. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၁ဗူး (ခန္႔မွန္းေခ်)
  7. ဆီ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
  8. သၾကား - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၁ဗူးခြဲ

ျပင္ဆင္ပံု
  1. ကုလားပဲျခမ္းကို ေရေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ကာ ႏူးေနေအာင္ ျပဳပ္ေပးျပီး အေအးခံထားပါ
  2. ျပဳပ္ထားေသာပဲမ်ား ေအးလာတာနဲ႔ ဇလံုခပ္က်ယ္က်ယ္ တလံုးထဲမွာ ျပဳပ္ျပီးသားပဲမ်ား ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ ဆန္မွဳန္႔ သၾကားႏွင္႔ ဆားတို႔ကို ထည္႔ေပးပါ
  3.  ေရကို အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ထည္႔ေပးျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  4. ေရဆူလာတာနဲ႔ အမွဳန္႔ထည္႔ထားေသာ ဇလံုထဲကို နည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ေပးျပီး နယ္ေပးပါ
  5. မုန္႔သားေပ်ာ႔လာတဲ႔အထိ ေရကိုထည္႔ျပီး နယ္ေပးပါ
  6. အုန္းသီးျခစ္ျပီးသား အစိုကိုသံုးပါက မုန္႔သားစပ္ရာတြင္ ေရကိုထည္႔သင္႔မွ ထည္႔ေပးပါ
  7. ကုလားပဲျပဳပ္ႏွင့္ အုန္းသီးတို႕မွာ အရည္ပါ၀င္တဲ့အတြက္ အရမ္းမေပ်ာ့ေစရန္ သတိထားပါ
  8. ေရကို ခ်င္႔ခ်ိန္ျပီး ထည္႔ေပးပါ ေရအရမ္းမ်ားရင္လဲ မုန္႔သားက ေပ်ာ႔ျပဲျပီး လံုးလို႔
  9. မရဘဲ ျဖစ္တတ္ပါတယ္
  10. မာမာက အုန္းသီးမွဳန္႔ အေျခာက္နဲ႔ လုပ္တဲ႔အတြက္ ေရအနည္းငယ္ ထည္႔သံုးပါတယ္
  11. မုန္႕သားအေနေတာ္ျဖစ္ပါက မုန္႕ေၾကာ္ရာတြင္ ဆီမေပါက္ေစရန္ အနည္းဆံုး ႏွစ္နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ
  12. မုန္႕သားႏွပ္ထားတုန္း သၾကား ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးခြဲကို ေရ တမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူးထည့္ျပီး ခပ္ျပစ္ျပစ္ အေနအထားရေအာင္ က်ဳိထားေပးပါ
  13. မုန္႔သားႏွပ္ထားခ်ိန္ လံုေလာက္ပါက မုန္႕သားကို ေလာက္စာလံုး သာသာေလာက္ အလံုးေလးေတြလံုးေပးပါ
  14. ဆီကိုပူေအာင္တည္ျပီးမွ မုန္းသားအလံုးကို လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ၾကားထည့္ျပီး ဝိုင္းေနေအာင္ ထပ္လံုးေပးျပီး ဆီအိုးထဲထည့္ေပးပါ
  15.  မုန္လံုးေလးမ်ား ေ႐ႊ၀ါေရာင္ သန္းလာပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
  16. ဆီစစ္သြားပါက အေအးခံထားေသာ သၾကားရည္ထဲ စိမ္ထားကာ ေမႊးျပီးစိမ္႔ေနတဲ႔ ေအာင္ဗလေၾကာ္ကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးနိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment