ပဲငပိလုပ္ရန္ Soy Bean ပဲထုတ္
ပဲ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူးကို
ရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး တရက္စိမ္ေပးပါ
ေရစိမ္ျပီး ပြလာေသာပဲကို ဆားထမင္းစားဇြန္း
၂ဇြန္းႏွင္႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး
ပဲႏူး႐ံုေလးျပဳပ္ျပီး ေရစစ္ထားေပးပါ
ေျပာင္းဖူးဖက္ အစိုကို ၂႐ြက္ထပ္ခင္းျပီး
ပဲထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲခန္႕ထည့္ကာ ေလ
လံုေအာင္ထုတ္ျပီး အေပၚမွ သရည္ႀကိဳးႏွင့္ စည္းပါ
ပဲအားလံုး ထုတ္ျပီးသြားပါက ပဲထုတ္မ်ားကို
စီျပီးထပ္ကာ ဇကာတလံုးထဲမွာ ထပ္ျပီး
ထည့္၍ ၃ရက္မွ ၄ရက္ေလာက္ထားေပးပါ
၃ရက္ေျမာက္ေန႕မွာ ပဲေစ့မ်ား တခုႏွင့္တခု
ေစးကပ္လာျပီး ႐ွမ္းပဲငပိအနံ႕႐လာပါျပီ
၄ရက္ေျမာက္ေန႕မွာ ႐ွမ္းပဲငပိခ်က္ရန္
အဆင္သင့္ အေနအထားကို ရပါျပီ
႐ွမ္းပဲငပိခ်က္ေမႊးေမႊးေလးႏွင့္ တို႕စရာမ်ား
ျပင္ဆင္ကာ စားသံုးရန္ ျပင္ဆင္ႏိူင္ပါျပီ
ဒီတခါေတာ့ ကိုယ္တိုင္လုပ္ ႐ွမ္းပဲငပိ လုပ္နည္းေလးနဲ႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ လုပ္ရတာ လြယ္ကူေပမဲ့ ပဲငပိထုတ္ဖို႕ ေရသဖန္း႐ြက္ မ႐ွိေလေတာ့ ေျပာင္းဖူးဖက္ေလးနဲ႕ဘဲ အဆင္ေျပေအာင္ထုတ္ထားပါတယ္။
ေျပာင္းဖူးဖက္နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ႐ွမ္းပဲငပိေလးေပမဲ့ ျမန္မာျပည္က ေရသဖန္း႐ြက္နဲ႕ထုတ္တဲ့ အရသာအတိုင္း ရတာမို႕ အိမ္လုပ္ ႐ွမ္းပဲငပိ သန္႕သန္႕ေလး လုပ္စားႏိူင္ေအာင္ မ်ွေ၀လိုက္ျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုး
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၄မႊာ
- ၾကက္သြန္နီ - ဥႀကီးႀကီး တစ္ဥ
- င႐ုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ ၅လံုး
- ပဲငပိ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုး
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
- နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
- ပုဇြန္ေျခာက္ကို ေရစိမ္ျပီး ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
- ပဲငပိကို ျပင္ထားပါ
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ။
- င႐ုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႕ကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ။
- ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ကိုထည္႔ျပီး မီးအေနေတာ္နဲ႕ အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းကို မိနစ္၀က္ မ႐ွိတ႐ွိေၾကာ္ေပးပါ။
- ျပီးတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႕ကို မိနစ္၀က္ေလာက္ ထည့္ေၾကာ္ပါ။
- င႐ုတ္သီးနံ႕ သင္းလာတာနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေက်ျပီး မသြြားတဲ့ထိ ခ်က္ေပးပါ။
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ေက်သြားတာနဲ႔ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ကိုထည့္ျပီး ၂မိနစ္ေလာက္ေမႊပါ။
- ျပီးတာနဲ႕ ငံျပာရည္ကိုထည့္ျပီး မိနစ္၀က္ေလာက္ ထည့္ေမႊေပးပါ
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ားမခမ္းခင္ ပဲငပိႏွင့္ အခ်ဳိမွဳန္႕ကို ထည့္ေမႊပါ။
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ား ခမ္းလာျပီး ဆီမျပန္ခင္ င႐ုတ္သီးစိမ္း ထည့္ေမႊကာ မီးပိတ္ျပီး အရသာျမည္း လိုသလိုျပင္ေပးပါ။
- ျပီးတာနဲ႔ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ငံငံစပ္စပ္ ႐ွမ္းပဲငပိခ်က္ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ ထမင္းမိန္မိန္ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။
ပဲပုပ္ေစ႔ (ပဲငပိ)လုပ္နည္းေလးပါထဲ႔ထားေပးလုိ႔ေက်းဇူးပါမမေရ
ReplyDeleteပဲရမွ အစမ္းလုပ္ၾကည္႔မယ္
အရမ္းလြယ္တယ္
Deleteလုပ္ၾကည့္ေနာ္
သူငယ္ခ်င္းမမၾကီးတစ္ေယာက္က ခဏခဏလုုပ္ေပးလိုု ့အလြယ္နဲ ့မ်ားမ်ားရေနေတာ့မစမ္းျဖစ္ဘူး။
ReplyDeleteစမ္းအုုန္းမယ္မမာေရ။
မွုုိတက္သလားမမာ။ တခ်ဳိ ့ကမွုုိတက္တယ္တဲ့။ တခ်ဳိ ့ကမတက္ဘူးတဲ့။
အုုိင္အိုုရာ
ပဲငပိက မွဳိလိုမ်ဳိး တက္မွ အနံ႕ရျပီး ပဲနပ္တာေနာ္
Deleteေက်းဇူးေနာ္မမာ။
ReplyDeleteအုုိင္အိုုရာ
ပလပ္စတစ္အိတ္နဲ႔လုပ္ရင္ေကာရလားဗ်ာ မိႈတက္လာရင္ဖယ္ပစ္ရလား
ReplyDeleteပလပ္စတစ္အိတ္နဲ႔ လုပ္ရင္ ရေတာ႔ ရပါတယ္ ဒါေပမဲ႔ သစ္ရြက္ေတြနဲ႔ လုပ္တာလိုေတာ႔ အနံ႔အရသာ မေကာင္းႏိူင္ပါဘူး
Deleteပဲငပိက မွဳိတက္မွ ပဲငပိနံ႔ အနံ႔ထြက္တာမိို႔လို႔ မွဳိကို မဖယ္ရပါဘူးရွင္။