Friday, 18 December 2015

ခေါက်ဆွဲကြော်



ဒီတစ္ခါေတာ႔ ေခါက္ဆြဲကို အသီးအရြက္ ခပ္မ်ားမ်ားနဲ႔ အသားမပါဘဲ ေၾကာ္ျပီး ထမင္းပူပူေလးနဲ႔စားဖို႔ ျပင္ထားပါတယ္ အသားမပါေပမဲ႔ အရမ္းစားလို႔ ေကာင္းလြန္းတဲ႔အတြက္ မာမာေၾကာ္တဲ႔နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေခါက္ဆြဲအစို - သံုးဆယ္သား
  2. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  3. ေဂၚဖီ - အေနေတာ္ တစ္စိတ္
  4. ပဲေတာင္႔ရွည္ - ၅ေတာင္႔
  5. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  6. ၾကက္သြန္မိတ္ - အပင္ၾကီးၾကီး ႏွစ္ပင္
  7. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  8. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
  9. ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  10. ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. ခရုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
  14. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္းခန္႔
  15. ရိုးရိုးေရ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္း
  16. တရုတ္နံနံ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  17. ၾကက္ဥ - တစ္လံုး

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳပ္ပံု
  • ေခါက္ဆြဲကို ဇလံုတစ္လံုးထဲထည့္ကာ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္တို႕နဲ႕နယ္ေပးထားပါ
  • ပဲေတာင္႔ရွည္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး တလက္မေလာက္ အရွည္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးျပီး မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးထားပါ
  • ေဂၚဖီကို ေရေဆးကာ ခပ္ထူထူေလးေတြ လွီးထားပါ
  • တရုတ္နံနံကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အကြင္းလိုက္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
  • ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  • ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးကို အပူေပးပါ အိုးပူလာပါက ဆီထည့္ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ သၾကားကို အရင္ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • သၾကားေပ်ာ္လာျပီး အညိဳေရာင္ ေျပာင္းလာတာနဲ႕ၾကက္သြန္ျဖဴကို အရင္ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ  အနံ႔ေလး ေမႊးလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီ ပဲသီး ေဂၚဖီ မွဳိႏွင္႔ မံုလာဥနီတို႕ကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ဆား ခရုဆီ ပဲငံျပာရည္အက်ဲႏွင္႔ ရိုးရိုးေရ တစ္ဝက္တို႔ကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • အသီးအရြက္မ်ား အရမ္းႏူးမသြားေစရန္ ၂မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ အရသာ နယ္ထားေသာ ေခါက္ဆြဲကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • အသီးအ႐ြက္မ်ားႏွင့္ သမသြားေအာင္ ေမႊေပးျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးတာနဲ႕ က်န္ေနေသာေရကို ထည္႔ေၾကာ္ကာ အရသာျမည္းေပးကာ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ကို ေဘးဖက္မွာ ခနတြန္းထားျပီး ၾကက္ဥကို ေဖာက္ထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ၾကက္ဥ က်က္တာနဲ႔ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ကို ေရာေမႊေပးကာ အားလံုးသမသြားတာနဲ႔ ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင္႔ တရုတ္နံနံကို ထည္႔ေမႊေပးျပီးပါက ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလးကို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment