Thursday 28 May 2015

ချဉ်ပေါင်ဟင်း



မာမာ ခ်က္ျဖစ္ခဲ့တဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္းဟင္းေလးပါ ဒီေန႔ေတာ႔  ျခံထဲဆင္းျပီးခူးကာ အရည္ေသာက္ဟင္းေလး တစ္မယ္ ခ်က္ျဖစ္လိုက္တယ္ေပါ့ေနာ္ ထမင္းဆာရင္ ဟင္းလာတယ္ဆိုတဲ့ စကားေလးအတိုင္းဘဲ မာမာေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းေလး တစ္မယ္ထဲနဲ႕ ထမင္းကိုျမိန္ေအာင္ စားနိုင္ခဲ့သူပါ။

ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းက ခ်က္တတ္ရင္ စားလို႕ေကာင္းပါတယ္ မခ်က္တတ္ရင္ေတာ့ ဖိုးသိုးဖတ္သတ္နဲ႕မို႕ စားလို႕တယ္ျပီး မေကာင္းလွပါဘူး ဒါေၾကာင့္မို႕ မာမာခ်က္တဲ့ နည္းေလးေျပာျပပါရေစ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. အ႐ြက္ေႁခြျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးထားေသာ ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္ - ဇကာအလတ္ တစ္လံုး
  2. ျပဳပ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားေသာ မွ်စ္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အလတ္တစ္လံုး
  3. ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး တစ္၀က္ပိုင္းထားေသာ ႐ံုးပေတသီး - ၇ေတာင့္
  4. အခြံခြ်တ္ျပီး သန္႕စင္ထားေသာ ပုဇြန္ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုး
  5. ပါးပါးရိတ္ရိတ္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  6. ပါးပါးရိတ္ရိတ္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အအမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  7. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  9. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  10. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္မ႐ွိတစ္႐ိွ
  11. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  12. ငါးငပိရည္က်ဳိ - ထမင္းစားဇြန္း၄ဇြန္း

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳပ္ပံု
  • ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္ နႏြင္းမွဳန္႕ႏွင့္ ေရ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တလံုးစာတို႕ကို ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲထည့္ျပီး ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္ကို သစ္သားေယာင္းမျဖင့္ ေက်ေအာင္ေခ်ျပီး တည္ေပးေပးပါ
  • ပုဇြန္ ဆီ ငံျပာရည္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ အ႐သာမွဳန္႕ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန့္ျဖဴတို႕ကို အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားေပးပါ
  • ေၾကသြားေအာင္ ေခ်ထားေသာ ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္မ်ား ေက်သြားပါက အရသာနယ္ထားေသာ ပုဇြန္ကိုထဲ့ျပီး ေမႊေပးပါ
  • အားလံုးသမသြားပါက ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္အလတ္ ၂လံုးခြဲစာထည့္ျပီး တည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာျပီဆိုတာနဲ႕ မွ်စ္ျပဳပ္ကိုထည့္ျပီး ေရပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • မ်ွစ္ႏူးေလာက္ျပီဆိုတာနဲ႕ ငပိရည္က်ဳိကို ထည့္ျပီး အရသာျမည္းပါ
  • အရသာ အေနေတာ္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ ႐ုံုးပေတသီးကိုထည့္ျပီး ၂မိနစ္ေလာက္ ပြက္ေအာင္ဆက္တည္ျပီး စားသံုးရန္ ျပင္နိုင္ပါျပီ။







2 comments:

  1. ထမင္းစားၿမိန္ေစမယ့္ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းေလး အညာျငဳပ္သီးေထာင္းေလးနဲ႔ တြဲဖက္စားလိုက္ရရင္ျဖင့္ .... :)

    ReplyDelete
  2. စားပါအံုးေနာ္ တီတင့္ေရ

    ReplyDelete