Saturday 22 August 2020

ပုဇွန်ဖက်ထုတ်ပေါင်း



ဒီနေ့တော့ မာမာတို့ ပုဇွန် ဖက်ထုတ်ပေါင်းလေး လုပ်စားဖြစ်ပါတယ် COVID 19 ကာလမွာ အပြင်တစ်ခါထွက်ဖို့အရေး တော်တော်လေး တွေးရလေတော့ အိမ်မှာရှိနေတာလေးတွေဘဲ ချက်စားပြုပ်စားလိုက်တာက များပါတယ်။

ဒါကြောင့်မို့လို့ ဒီနေ့တော့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး လုပ်ထားတဲ့ ပုဇွန်ဖက်ထုတ်ပေါင်း အလွယ်လုပ်နည်း ပြင်ဆင်ပုံနဲ့  ပေါင်းပုံလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. ပုဇွန်ထုတ် - 350 g (အခွံခွာပြီး ခေါင်းဖြုတ်ပြီးသား)
  2. ဖက်ထုတရွက်  - အရွက်၃၀ခန့် ( ready made အရွက်ကို သုံးထားပါတယ်)
  3. အချိုမှုန့်  - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်
  4. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
  5. Mushroom soy sauce - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  6. Corn flour - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  7. ငရုတ်ကောင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
  8. ကြက်သွန်မိတ် - အပင်ကြီးကြီး သုံးပင် (40 mlခန့်)
  9. နှမ်းဆီ - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတစ်ပုံ
  10. ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်းခန့်
  11. ငရုတ်သီးဆီချက် - မိမိနှစ်သက်သလောက်
  12. နှမ်းဆီချက် - မိမိနှစ်သက်သလောက်

ပြင်ဆင်ပုံ
  • ပုဇွန်ကို အသားကြိတ်စက်ဖြင့် ကြိတ်ထားပါ
  • ကြိတ်စက်မသုံးပါက ဓါးနှင့် ခပ်နုတ်နုတ် ညက်နေအောင် စင်းပေးပါ
  • ကြက်သွန်မိတ်ကို ရေဆေးပြီး လက်တစ်ဆစ်စာ အနေလောက် လှီးပေးထားပါ
  • ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ခပ်နုတ်နုတ် လှီးထားပါ
  • ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ညက်နေအောင် ကြိတ်ထားသော ကြက်သား ကြက်သွန်မိတ် ဆီ ငရုတ်ကောင်းမှုန့် Mushroom soy sauce ဆား အချိုမှုန့် နှမ်းဆီ  cornflour တို့ထည့်ပြီး အရသာမျှအောင် ဇွန်းနှင့်မွှေပေးပါ
ဖက်ထုတ်ထုတ်ရန် ပြင်ဆင်ပုံ
  • ဖက်ထုတ်ရွက် တစ်ရွက်ယူပြီး အစာကို အလယ်တည့်တည့်မှာ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်းစာလောက် ပုံပေးပါ
  • Ready made  ခဲထားသော အရွက်ကို သုံးပါက အရွက်ထဲ အစာမထည့်ခင် နာရီ၀က်လောက် ကြိုပြီးထုတ်ထားပေးပါ
  • ရေခဲပျော်မှ တစ်ရွက်ခြင်း လွှာယူရ လွယ်ကူစေပါတယ်လ
  • က်ဝါးပေါ်မှာ ဖက်ထုတ်တစ်ရွက်ကိုယူကာ တင်ပေးပါ
  • ထိုအရွက်ထဲကို အစာထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်းစာ ထည့်ပေးပြီး လက်မနှင့် လက်ညိုးကို ညှစ်ပေးကာ အစာမ်ား အပြင်ကို မထွက်အောင် ဖက်ထုတ်အနားသားကို ရေအနည်းငယ် စွတ်ပေးကာ အသာလေး ဖိပေးပါ
  • ထိုနည်းအတိုင်း ဖက်ထုတ်ရွက်နှင့်  အစာကို ကုန်အောင် ထုတ်ပေးပါ
  • ထုတ်ပြီးသော ဖက်ထုတ်များကို တစ်ခုနှင့် တစ်ခု မကပ်စေရန်အတွက် ခပ်ဝေးဝေးမှာ ထားပေးပါ
  • ချက်ချင်း ပေါင်းမစားသေးပါက နာရီ၀က်လောက် လေသလပ်ခံပြီးမှ အိတ်တစ်လုံးထဲ ထည့်ကာထားပြီး သိမ်းပေးပါ
  • ထုတ်ပြီးသွားသော ဖက်ထုတ်များကို စားနိူင်သလောက် ပေါင်းပြီး ပိုသောဖက်ထုတ်များကို ရေခဲသေတ္တာ ခဲတဲ့အကန့်အထပ်မှာ သိမ်းထားပြီး လိုမှထုတ်၍ မိမိနှစ်သက်သလို ကြော်စား ပေါင်းစား နိူင်ပါတယ်။

ပေါင်းရန် ပြင်ဆင်ပုံ
  • မိမိစားနိူင်သလောက် ဖက်ထုတ်များကို ပေါင်းရန်အတွက် ပေါင်းအိုးဇကာထဲ ထည့်ပေးပါ
  • ပေါင်းအိုး အောက်ခံ အိုးထဲကို ရေတစ်ဝက်လောက်ထည့်ပြီး ပူအောင်တည်ပေးပါ
  • ရေနွေးအိုး အိုးပူလာတာနဲ့ဖက်ထုတ်ထည့်ထားသော ပေါင်းဇကာကို အဖုံးအုပ်ပြီး တင်ပေးပါ
  • ရေနွေးအငွေ့တက်လာတာနဲ့ မီးကို အလယ်လောက်ထိ လျှော့လိုက်ပါ
  • မီးအားအရမ်းပြင်းလျှင် ပေါင်းအိုးအောက်ခံ အိုးထဲမွ ရေများ ခနေလး ခမ်းသွားတတ်ပါတယ်ဖ
  • က်ထုတ်ပေါင်းချိန် ၂၅မိနစ်လောက် ပေါင်းပေးပြီးရင် ရပါပြီ
  • အရသာရှိလွန်းသော ပုဇွန် ဖက်ထုတ်ပေါင်းကို ငရုတ်သီးဆီချက်နှင့် နှမ်းဆီချက်တို့ ဆမ်းပေးကာ စားသုံးနိူင်ပါပြီ၊

No comments:

Post a Comment