Monday, 1 September 2014

ဆီထမင္းခ်ဳိး ေမႊးေမႊးေလး



ျမန္မာ့႐ိုးရာ စားစရာတစ္ခုျဖစ္တဲ့ ဆီထမင္းထိုးနည္းေလး ေျပာခ်င္ပါတယ္ ဘယ္ေနရာဘယ္ ေဒသဘဲေရာက္ေရာက္ ကိုယ့္႐ိုးရာအစာေလးေတြကိုေတာ့ လြမ္းမိတာအမွန္ပါ ဒါေၾကာင့္မို႕လဲ ျဖစ္နိုင္ရင္ ျမန္မာအစာေတြကိုဘဲ လြယ္ကူျမန္ဆန္နည္းေလးေတြနဲ႕ လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။

ဒီေန႕ထိုးျဖစ္တဲ့ဆီထမင္းေလးကလဲ ဆီထမင္းႀကိဳက္ႏွစ္သက္သူေတြအတြက္ လြယ္ကူလြန္းတဲ့ ဆီထမင္းထိုးနည္းေလးမို႕ အားလပ္ရက္ေလးမွာ ခ်က္ျပီးစားေစခ်င္ပါတယ္။

ပါ၀င္တာေလးေတြေျပာျပပါမယ္

  • ေရေဆးျပီးေရစစ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းဆန္ -  ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • ႐ွစ္စိတ္စိတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္မ႐ွိတစ္႐ွိ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၅ဗူး
ဆီထမင္ထိုးရန္
  • အရင္ဆံုးဆီကိုမီးအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထဲ့ပါ
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ထဲ့ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • ေၾကာ္ေနေသာေကာက္ညွင္းဆန္ကို အဆက္မျပတ္ေမႊေပးရင္း တလံုးျခင္းကြဲသြားတာနဲ႕ေရ ဆား အရသာမွဳန္႕ ၾကက္သြန္နီတို႕ထဲ့ျပီး အဖံုးအုပ္ျပီးတည္ေပးပါ
  • စျပီးတည္တာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္သို႕ေလ်ာ့ေပးပါ
  • တည္ထားစဥ္ တခါႏွစ္ခါေလာက္ဘဲေမႊျပီး ေရခမ္းျပီဆိုတာနဲ႕ မီးကို ထပ္ျပီးေလ်ာ့ေပးျပီး ဆီထမင္းမွာ စားရတာအရသာ အေကာင္းဆံုးျဖစ္တဲ့ ဂ်ဳိးကို မီးေအးေအးနဲ႕ ရေအာင္တည္ေပးပါ
  • အက်က္ညီျပီး ဂ်ဳိးလွလွေလးရေစရန္ မကပ္ေသာအိုးျဖင့္တည္ျပီး တည္ထားစဥ္အိုးကို မၾကာမၾကာ လွည့္ေပးပါ
  • ဆီသံႂကြတ္ႂကြတ္ျမည္လာျပီး ဆီထမင္းဂ်ဳိး ေမႊးေမႊးေလးရရင္ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment