မာမာ ဒီေန႔ေတာ႔ ငါးဆုတ္ေလးေတြကို အရသာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ေအာင္ လုပ္စားတဲ့ အထဲက ငဆုတ္အစာသြပ္ေလး လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ ဘာဆာငါးေလးနဲ႔ဘဲ ငါးဆုတ္ကို လုပ္ထားပါတယ္ ပဲျပားအဆာသြပ္သလိုဘဲ သြပ္ထားျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္နံ႔ေမႊးေမႊး အရသာ ထူးထူးေလးေၾကာင့္ မာမာလုပ္စားျဖစ္တဲ့ နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ဘာဆာငါး - 300 g
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
- နႏြင္းမွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး သံုးျပား
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ေလးမႊာ
- ေျပာင္းဖူးမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲေမာက္ေမာက္
- ဆီ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
ျပင္ဆင္ပံု
- ဘာဆာငါးကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
- ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
- ဘာဆာငါးကို ဆား နႏြင္းမွဳန္႕ အရသာမွဳန္႕ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင္႔ ေျပာင္းဖူးမွဳန္႕တို႕နဲ႔ေရာျပီး ႀကိတ္ေပးပါ
- တစ္မိနစ္ၾကိတ္လိုက္ တစ္ခါနားလိုက္ ငါးခါေလာက္ ၾကိတ္ေပးလိုက္ရင္ ရပါျပီ
- အစာသြပ္ဖို႕ အဆင္ေျပေစရန္ လက္က္ုေရစြတ္ျပီး ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ သာသာစာယူျပီး ခပ္႐ွည္႐ွည္ေလးေတြ ဆုတ္လံုးေပးပါ
- ငါးၾကိတ္သားမ်ားကို ဆုတ္လံုးေနစဥ္ လက္မွာမကပ္ေစရန္ လက္ကို ေရစြတ္စြတ္ျပီမွး ဆုတ္လံုးေပးပါ
- အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕မီးကိုအနည္းငယ္ ေလ်ွာ့ျပီးမွ ငါးဆုတ္မ်ားကို တစ္လံုးခ်င္ အိုးဆန္႔သေလာက္ ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
- ငါးဆုတ္အားလံုး အက်က္ညီေစရန္ မၾကာမၾကာ အထက္ေအာက္ လွန္လွန္ေပးျပီး ေမႊေပးပါ
- ေၾကာ္ေနစဥ္ ငါးဆုတ္က ပြေဖာင္းေဖာင္းေလး ျဖစ္လာတတ္တဲ့အတြက္ တစ္ခါထဲ အမ်ားႀကီး ထဲ့မေၾကာ္မိဖို႕ သတိထားပါ
- ငါးဆုတ္တစ္ခုလံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္ သန္းလာျပီ ဆိုတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
- ငါးဆုတ္ေၾကာ္ ေအးသြားပါ အလယ္တဲ့တဲ့မွ အေပါက္ကေလးရေအာင္ ကပ္ေၾကးနဲ႕ညွပ္ေပးပါ
- ထိုအေပါက္ေလးထဲသို႕ ျပင္ထားေသာ အစာမ်ားကို လိုသေလာက္ထဲ့ျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
အစာသြပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္
- မံုလာဥနီ - အေနေတာ္တစ္ဥ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ဖတ္ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- မက်ည္းသီးမွည္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းစာ
- ေျမပဲေလွာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္းခန္႔
- ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္ ျပင္ထားပါ
- ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လိုသေလာက္ ျပင္ထားပါ
- ငရုတ္သီးစိမ္း - လိုသေလာက္ ျပင္ထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
- ေဂၚဖီကို ခပ္ပါးပါး လွီးေပးျပီး ေရေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
- မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးေပးထားပါ
- မန္က်ည္းသီးမွည္႔ကို ေရေႏြးပူပူျဖင္႔ ႏွစ္ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးျပီး ေရေႏြးျဖင္႔ စိမ္ေပးထားပါ
- ေျမပဲေလွာ္ကို အခြံျခြတ္ျပီး မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းေပးထားပါ
- ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးေပးထားပါ
- က်န္ေနေသာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားေပးပါ
- ငဆုပ္လံုး - တစ္ခု (အလယ္မွ အစာသြပ္ရန္ အေပါက္ေလးရေအာင္ ကပ္ေက်းႏွင္႔ ညွပ္ေပးပါ)
- ေျမပဲေထာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းဖ်ား ပါတယ္ဆိုရံုေလး
- ေဂၚဖီ - အနည္းငယ္
- မံုလာဥနီ - အနည္းငယ္
- ငရုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
- မက်ည္းမွည္႔ရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ငါးငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ဖတ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္တို႔ ထည္႔ေပးျပီးပါက အရမ္းစားလို႔ ေကာင္းလြန္းတဲ႔ ငါးဆုတ္အစာသြပ္ေလးေတြ ရပါျပီ။
|
နည္းအဆန္းေလးေတြ အစ္မတို႔ blog ေတြထဲကေန လုိက္ၾကည္႔ရတယ္.. ကိုယ္႔ဖာသာဆုိ မလုပ္တတ္ဘူး။ ငါးဆုပ္ေၾကာ္ဆိုလဲ ငါးဆုပ္ေၾကာ္နဲ႔တင္ ၿပီး သြားေရာ။ အစ္မတို႔ဆီကမွ ဆန္းဆန္းျပားျပားေလးေတြ နည္းရတာ.. ^.^
ReplyDeleteေပ်ာ္စရာေကာင္းတယ္ Moe Thaut Phyu ေရ
Deleteတစ္ခ်ဳိ႕အစာေလးေတြက ကဗ်ာေလးေတြဘဲ
ဟိုစပ္ဒီစပ္နဲ႔ အရသာရွိတဲ႔ကဗ်ာေလးျဖစ္သြားတတ္တယ္ေလ :)
ဒါမ်ဳိးဆိုုရင္ေတာ့ေလးငါးဆယ္ခုုအသာေလးစားႏုုိင္တယ္ေနာ္။ း)
ReplyDeleteအိုုင္အိုုရာ
ဟုတ္တယ္ေနာ္ မမမာလဲတစ္ခါစားရင္ေလးငါးခုစားႏိူင္တယ္ :)
Deleteအစားကလူနဲ႔တဲ႔တယ္ေလ :)
ငဆုပ္လံုးအစာသြပ္ အားေပးသြားတယ္ မာမာေရ။ ငါးထဲမွာ ငါးဆုပ္လံုးေၾကာ္ေတာ့ ႀကိဳက္တယ္ း)
ReplyDeleteစိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။
ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္
မာမာ အၾကိဳက္ဆံုးအစာထဲမွာလဲငဆုပ္လံုးပါတယ္တီတင္႔
Deleteအၾကိဳက္ခ်င္းတူတယ္ေနာ္ :))
ေလးစားခင္မင္လွ်က္
မာမာ
ရွလြတ္...ဗိုက္ဆာေနလို႕ ငဖဲအစာသြပ္ေကာ၊ ပဲျပားအစာသြပ္ေကာ စားသြားပါတယ္အမေရ...
ReplyDeleteအဝသာစားသြားပါညီမေလးေရ :))
Deleteငဆုပ္လံုးေတြ တလံုးျပီးတလံုးေကာက္စားလိုက္ရရင္ေတာ့ ခ်စ္မေရ...အရမ္းၾကိုက္တာ
ReplyDeleteစားပါ စုေရ
Deleteမမမာလဲသိပ္ၾကိဳက္တယ္
မမမာေရ.. အရမ္းေကာင္းမယ္လို ့ထင္ပါတယ္။ ငါးဆုပ္လံုးကိုသိပ္ႀကိဳက္ ပါတယ္ရွင္..
ReplyDeleteမာလာေရ သရည္စာေလးလိုစားရင္အရမ္းစားေကာင္းတဲ႔အစာေလးပါ
Deleteအားရင္လုပ္စားၾကည္႔ေနာ္ :)