Tuesday 25 September 2012

ေဘာ့ခ်ိတ္ပုဇြန္ မ်ွစ္ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ စပ္စပ္ေလး


မာမာ႔အိမ္က တစ္ပင္ထဲေသာ ခ်ဥ္ေပါင္ပင္ေလးပါ စိတ္ထဲက စားခ်င္လာတာနဲ႔ ဆင္းခူးျပီး စပ္စပ္ေလးေၾကာ္ ထားပါတယ္ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ဆိုရင္ ထမင္းမိန္လြန္းလို႔ မာမာ့ကေလး၂ေယာက္ အရမ္းၾကိဳက္ၾကပါတယ္။

ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ဆိုရင္ ေၾကာ္ခ်င္ေၾကာ္ ခ်က္ျခင္ခ်က္ ႏွစ္သက္ၾကတဲ႔ မာမာ႔ကေလးေတြ အတြက္ကေတာ႔ အရမ္းကို တန္ဖိုးရွိတဲ႔ ဟင္းေလးပါ  အသားအမ်ားၾကီး မစားတဲ႔ကေလးေတြအတြက္ မာမာညာတာပါေတးနဲ႔ ပုဇြန္ေလးေတြကို ပိုထဲ႔ျပီး အသားဓါတ္ေလးရေအာင္လို႔ ေၾကာ္ေပးထားတာမို႕ ဒီေန႕ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္က ႐ွယ္ပါဘဲ။

ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္က ခ်ဥ္ေပါင္အျဖဴမို႔ အခ်ဥ္အရသာ နဲေနတဲ႔အတြက္ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ေလး လက္တစ္ဆုပ္စာ ေလာက္လဲ မာမာထဲ႔ေၾကာ္ထားပါတယ္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးစားရေအာင္လို႔ပါ။

လြယ္ကူျမန္ဆန္လြန္းတဲ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေလးေၾကာ္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀ေပးပါမယ္
ပါဝင္ရမွာေလးေတြက
  • ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ - အေနေတာ္ဇကာ တလံုးစာ
  • ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ - လက္တဆုပ္စာ
  • ေခါင္းျဖဳတ္ျပီးသား ေဘာ့ခ်ိတ္ပုဇြန္ - သံုးဆယ္သား
  • ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ - ဟင္းထဲ႔ပန္ကန္ တလံုးစာ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ဆယ္မႊာ
  • ငရုတ္သီးလံုးျခမ္းခြဲ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္လံုး တဝက္သာသာ
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ပုဇြန္ငပိ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
ပုဇြန္အရသာနယ္ရန္
  • ပုဇြန္ - သံုးဆယ္သား
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ 
  • ငံျပာရည္ -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းဖ်ား ပါတယ္ဆိုရံုေလး
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္

အိမ္မွာစိုက္ထားတဲ႔ တပင္ထဲေသာခ်ဥ္ေပါင္ပင္

ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ရန္ျပင္ထားတာပါ

ဆီပူပူမွာၾကက္သြန္နီကိုအရင္ေၾကာ္ျပီးႏြမ္းသြားမွ
ငရုတ္သီးခြဲၾကမ္းမွဳန္႔ကိုထဲ႔ျပီး႔ တမိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ

ငရုတ္သီးနံ႔သင္းလာပါကပုဇြန္ငပိကိုထဲ႔ကာေမႊျပီး
မိနစ္ဝက္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ

ပုဇြန္ကိုထဲ႔ျပီး၂မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးျပီးမွခ်ဥ္ေပါင္ရြက္
 ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ ငံျပာရည္ ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔တို႔ကိုထဲ႔ကာ
တမိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ

ခ်ဥ္ေပါင္မ်ားႏြမ္းသြားမွမွ်စ္ကိုထဲ႔ျပီးတမိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ

အားလံုးသမသြားပါကၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားထဲ႔ကာ
ေမႊျပီးမီးပိတ္ေပးပါ

ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ကိုအေပါ႔အငံျမည္းေပးျပီးသံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ

ထမင္းမိန္ေစမည္႔ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ စပ္စပ္ေလးရပါျပီ

5 comments:

  1. ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ အျဖဴနဲ႔အနီ ဘယ္ဟာကိုသံုးရင္ပိုေကာင္းမလဲ သိခ်င္လို႔ပါ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. အရသာကေတာ႔ တစ္မ်ဳိးစီေပါ႔ေနာ္
      အနီကိုေၾကာ္ရင္ဆားနဲ႔အရင္နယ္ေဆးျပီးမွေၾကာ္ရင္အခ်ဥ္ေပါ႔သလို အရမ္းမခြ်ဲေတာ႔ဘူး
      အျဖဴကေတာ႔အစထဲကအခ်ဥ္ေပါ႔ျပီးသားမို႔ေၾကာ္ျပီးရင္သူ႔အရသာကလဲတစ္မ်ဳိးေလးေပါ႔ေနာ္
      ေကာင္းေကာင္းေၾကာ္တတ္ရင္ႏွစ္မ်ဳိးလံုး ေကာင္းပါတယ္။

      Delete
  2. ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေၾကာ္စပ္စပ္ေလးနဲ႕ထမင္းမိန္လိုက္တာမမမာေရ သီတာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. ဟုတ္ပါ႔သီတာေရ
      ထမင္းေတာင္ထပ္ခ်က္ရတယ္ေလ :)

      Delete
  3. ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္စပ္စပ္ေလးၾကိုက္တယ္

    ReplyDelete