Tuesday, 28 August 2012

ပဲသုပ်

ပဲသုပ္စပ္စပ္ေလး












မာမာ ဒီေန႔ေတာ႔ သားသတ္လြတ္ ပဲေလးျပဳပ္ျပီး သုပ္ထားပါတယ္ ပဲႏွစ္သက္သူေတြအတြက္ အဆင္ေျပတဲ႔ ဟင္းသုပ္ေလးပါ  ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ဝါတြင္းကာလ သတ္သတ္လြတ္ စားရင္လဲ အဆင္ေျပတဲ႔အတြက္ သုပ္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (ေလးေယာက္စာ)
  1. ပဲနီျပား - တစ္ထုတ္
  2. ဆားအႏု - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (အသုပ္ထဲထည္႔ရန္)
  3. ဆားအၾကမ္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ၾကက္သြန္ေဆးရန္)
  4. ႏွမ္းေလွာ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
  5. နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  6. င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  7. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  8. အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  9. ပဲဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ပဲကို ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည္႔ေပးျပီး တစ္ညသိပ္ စိမ္ထားပါ
  2. ေရစိမ္ထားတဲ႔ ပဲမ်ားကို အိုးထဲထည္႔ျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ကာ ျပဳပ္ေပးပါ
  3. ပဲမ်ားမႏူးေသးပါက ေရထပ္ထပ္ထည္႔ျပီး ပဲႏူးတဲ႔အထိ ျပဳပ္ေပးပါ
  4. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာကာ အလံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးေပးထားပါ
  5. လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ဆားအၾကမ္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းထည္႔ျပီး ခပ္နာနာေလး နယ္ေပးပါ
  6. ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းလာတာနဲ႔ ေရႏွစ္ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးထားပါ
  7. ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  8. နံနံပင္ကို အပင္လိုက္ ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားေပးပါ
  9. ႏွမ္းေလွာ္ ၾကက္သြန္နီ နံနံပင္ ဆီ ငရုတ္သီးစိမ္း ဆားအႏုႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔ကိုတို႔ကို ျပင္ထားပါ
  10. ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားထည့္ျပီး ခပ္ဖြဖြ နယ္ေပးပါ
  11. နယ္ျပီးပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ သတ္သတ္လြတ္ ပဲသုပ္ေလးကို မိမိႏွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

4 comments:

  1. စားခ်င္လုိက္တာ အစ္မေရ.. ဒီေန႔ နဲနဲေနာက္က်တယ္ေနာ္..။

    ReplyDelete
    Replies
    1. ပဲျပဳပ္တာေနာက္က်သြားလို႔ပါ ညီမေလးေရ
      စားပါေနာ္ ညီမေလး Moe Myanmar .

      Delete
  2. သားသတ္လြတ္ေန႔ကြက္တိပဲ မမမာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. မမမာလဲ
      ဝါတြင္းကာလမွာ သားသားလြတ္ေလးေတြခ်က္ျဖစ္တာမ်ားမွာပါ စုေရ

      Delete