Wednesday, 15 August 2012

မုံလာချဉ်ဖတ်



ေနပူပူေလးထဲမွာခ်ထားေပးပါကပိုေကာင္းပါတယ္ ဒုတိယရက္မွာ
အေရာင္ေလးေၿပာင္းလာၿပီ
တတိယရက္မွာ ရပါၿပီ
တို႔လို႔သုပ္လို႔ရေနတဲ႔မံုလာပင္ခ်ဥ္ဖတ္ေလးေတြပါ
 သူ႔ကိုခပ္ပါးပါးလွီးၿပီးသုပ္စားရင္လဲရပါတယ္
မံုလာရြက္ခပ္ပါးပါးလွီးႏွင္႔လိုအပ္တာမ်ားထဲ႔ၿပီးအားလံုးကိုေရာ
နယ္ေပးပါတယ္

စားခ်င္႔စဖြယ္မံုလာခ်ဥ္ဖတ္သုပ္ေလးရပါၿပီ


မာမာ မံုလာခ်ဥ္ဖတ္ေလး ထည္႔ထားပါတယ္ အိမ္မွာစိုက္တဲ႔ မံုလာပင္ေလးေတြမို႔ သန္႔သန္႔ရွင္းရွင္း လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလးေတြ တို႔ရပါတယ္။

အခ်ဥ္တည္ဖို႔ကိုေတာ႔  ဆန္ေဆးရည္နဲ႔ ဆားကိုေဖ်ာ္ၿပီး အရသာေလး တို႔ၾကည္႔ေပးကာ ငံၿမၿမ အရသာေလးရရင္ ထမင္းခဲေလး နဲနဲေခ်ထည္႔ျပီး ပုလင္းေလးထဲကိုထည္႔ကာ ပုလင္းကို တစ္ေနကုန္ေလာက္ ေနလွန္းေပးပါတယ္။

 ေနာက္ရက္က်မွ စားခ်င္တဲ႔ အရြက္ေလးထည္႔ျပီး သံုးရက္ေလာက္ ေနလွန္းေပးရင္ တို႔လို႔ရပါၿပီ တို႔မစားခ်င္ရင္လဲ မံုလာရြက္နဲ႔ ဥေလးေတြကို ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးေပးၿပီး အသုပ္ေလး သုပ္စားရင္လဲ ရပါတယ္။

ထမင္းမိန္ေစတဲ႔ ဟင္းတစ္မယ္ေပါ႔ရွင္ မာမာက ေတာမွာေနၿပီးေ ေမွာၾကီးတာမို႔ ငပိတို႔စရာ သိပ္ၾကိဳက္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လဲ စားလို႔ရတဲ႔ အသီးအရြက္က မာမာရဲ ႔ တို႔စရာေတြ ၿဖစ္ခဲ႔တာ မ်ားပါတယ္။

မာမာတို႔ အိမ္ကၿခံစည္းရိုးမွာ ရွိသမွ် စားလို႔ရတဲ႔ အရြက္ေတြကို ထမင္းစားခါနီးမွ ဆင္းခူးၿပီး သီးစံုရြက္စံုတို႔စရာလုပ္ၿပီး တို႔ရတာ ထမင္းအရမ္းကို မိန္ေစပါတယ္။

အခုလဲ မာမာစိုက္ထားတဲ႔ မံုလာပင္ေလးေတြကို အခ်ဥ္တည္ၿပီး တို႔စရာေလးနဲ႔ အသုပ္ေလး လုပ္ထားပါတယ္ ။ါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (ခ်ဥ္ဖတ္ထည္႔ရန္)
  1. ဆန္ေဆးရည္ -  ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ ၆ခြက္
  2. ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  3. ထမင္းအေအး - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  4. မံုလာပင္ - ပုလင္းဆန္႔သေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဖန္ပုလင္း တလံုးထဲမွာ ဆန္ေဆးရည္ ဆားႏွင္႔ထမင္းတို႔ထည္႔ျပီး ေနလွန္းေပးပါ
  2. တစ္ေနလွမ္းျပီးတာနဲ႔ ညေနေလာက္မွာ မံုလာပင္မ်ားကိုထည္႔ျပီး ပုလင္းကို အဖံုးဖံုးထားပါ
  3. ေနာက္ထပ္ သံုးရက္ေလာက္ ေနပူပူမွာ ေနလွန္းေပးျပီးပါက မံုလာခ်ဥ္ဖတ္ေလး ရပါျပီ။
  4. ထိုဆားရည္ထဲမွာ မိမိစားခ်င္ေသာ အသီးအရြက္မ်ားကို ထည္႔ေပးျပီး အခ်ဥ္တည္ႏိူင္ပါတယ္။
အသုပ္ပြဲျပင္ရန္
  1. ဥပါေသာ မံုလာပင္ခ်ဥ္ဖတ္ - ငါးပင္(ပါးပါးလွီးပါ
  2. ၾကက္သြန္နီ - တစ္ဥ (ပါးပါးလွီးပါ)
  3. ပုဇြန္ေၿခာက္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  4. ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  5. ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  6. ငရုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  7. ပဲအက်က္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  8. ႏွမ္းေလွာ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. ခ်ဥ္ဖတ္ထဲမွာ အငံပါျပီးသားျဖစ္လို႔ အငံထပ္ထည္႔ ရန္မလိုပါ
  10. ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ အားလံုးကို ေရာျပီး သမေအာင္ နယ္ေပးျပီးပါက အရသာ ျပည္႔စံုေသာ အသုပ္ပြဲကို ရပါျပီ။

13 comments:

  1. အစ္မရဲ႕ မုန္လာခ်ဥ္ဖတ္သုပ္ ကေလး စားခ်င္လုိက္တာ။ မုန္လာခ်ဥ္ဖတ္ကို ငါးပိရည္ေလးနဲ႔လဲ တို႔စားခ်င္တယ္..။

    ReplyDelete
    Replies
    1. ဒီအတိုင္းေလစားလဲေကာင္းသလို ငပိရည္ေလးနဲ႔လဲေကာင္းပါတယ္ Moe Myanmar ေရ
      အၿပင္မွာတစ္ကယ္ဘဲေကြ်းခ်င္ေနပါတယ္ညီမေလးေရ။

      Delete
  2. တကယ္ဗိုက္ဆာလာၿပီေနာ္အမ... ရွလြတ္... အသုပ္လည္းနည္းနည္းယူသြားပါတယ္...

    ReplyDelete
    Replies
    1. လာလည္တဲ႔အတြက္ေက်းဇူးပါေနာ္
      အသုပ္ေလးလဲယူသြားပါေနာ္

      Delete
  3. ဒို႕မမမာကေတာ႕ေတာ္လိုက္တာမနက္ေစာေစာစီးစီးသေရက်ေအာင္လုပ္တယ္မံုလာခ်ဥ္ဖတ္သုပ္အရမ္းစားခ်င္တယ္ သီတာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. တစ္ကယ္ေကြ်းခ်င္ေနပါတယ္သီတာေရ

      Delete
  4. မုန္လာခ်ဥ္ပတ္ကိုဒီတိုင္းတို႔စားခ်င္တယ္ မမမာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. ၾကိဳက္တယ္ေနာ္စု အိမ္ကမံုလာခင္းေလးအဆက္ျပတ္သြားမွာစိုးလို႔ထပ္စိုက္ထားတယ္စုေရ

      Delete
  5. မာမာေရ ညီမတို့မန္းေလးမွာေတာ့ဗရာေၾကာ္ေလးထည့္ျပီးေတာ့သုပ္စားၾကတယ္။ မုန္လာခ်ဥ္ကေတာ့အၾကိုက္ပဲ။ တည္နည္းေလးပါေျပာျပတာေက်းဇူးပါ။

    ReplyDelete
    Replies
    1. အဲဒါဆိုပိုေကာင္းတာေပါ႔ေနာ္
      ေနာက္တစ္ခါဆို Theingi ေျပာသလိုသုပ္စားရမယ္
      ဗယာေၾကာ္ေလးနဲ႔ဆိုေမႊးေနမွာဘဲေနာ္

      Delete
  6. မမမာေရ မုန္လာခ်ဥ္ဖတ္သုတ္အရမ္းႀကိဳက္ပါတယ္ရွင္။

    ReplyDelete
    Replies
    1. စားပါေနာ္ မာလာေရ
      မမမာလဲအရမ္းၾကိဳက္တယ္

      Delete
  7. သူငယ္ခ်င္းကမုန္လာရြက္ေတြလာေပးလုိ႔ အခ်ဥ္တည္ထားတယ္ မရေသးဘူး။

    ReplyDelete