ဒီနေ့တော့ အစာပြေ စားဖို့ရာအတွက် အာလူးထောင်းကြော်လေး ကြော်ဖြစ်ပါတယ် အာလူးထောင်းကြော်က သူ့ခြည်းဘဲလဲ အရသာ ရှိပေမဲ့ မာမာကတော့ အချဉ်လေး စပ်ပြီးတော့ အာလူးထောင်းကြော်လေးနဲ့ စားပါတယ်။
ဒီအချဉ်စပ်နည်းလေးက မာမာ့စိတ်ထင် မော်လမြိုင်အချဉ်လို့ နံမည်တပ်ပေမဲ့ မွန်လူမျိုးတို့ရဲ့ အရသာစပ်နည်းလို့ ပြောလို့လဲ ရပါတယ် ဘာဖြစ်လို့လဲဆိုရင် ကျန်ခဲ့တဲ့ နှစ်သုံးဆယ်လောက် ကတည်းက မွန်ရွာဖြစ်တဲ့ ကောဗိန်း ကော့ဗောက် တိုက်နယ်ဆေးရုံမှာ မာမာ့အမျိုးသား တာဝန်ကျစဉ်က မာမာတို့ လိုက်နေဖြစ်ချိန်ထဲက အကြော်စုံစားတိုင်း သူတို့စပ်ပေးတဲ့ အချဉ်အရသာနဲ့ ပါဝင်တာတွေက ဒီအတိုင်းပါဘဲ။
ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး စပ်ထားတဲ့ အကြော်စုံပူပူလေးနဲ့ တွဲဖက်ပြီး စားဖို့အတွက် အချဉ်တည်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။
ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
- မန်ကျည်းသီးမှည့် - ထမင်းစားဇွန်းမောက်မောက် နှစ်ဇွန်းစာ
- ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး ဆယ်မွှာ
- ငါးငံပြာရည် - ထမင်းစားဇွန်း သုံးဇွန်း
- ငရုတ်သီး အလှော်မှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
- ပဲအကျက်မှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း နှစ်ဇွန်း(ခပ်ပျစ်ပျစ်ကြိုက်ပါက ပိုထည့်ပါ)
- ငရုတ်သီးစိမ်း - ဆယ်တောင့်ခန့် (အစပ်ကြိုက်ပါက ပိုထည့်ပါ)
- နံနံပင် - အပင်ကြီးကြီး လေးပင်အ
- ရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
- ရေနွေးပွက်ပွက်ဆူပြီးသား - လက်ဖက်ရည် အကြမ်းပန်းကန်လုံး တစ်လုံးစာ (မန်ကျည်းသီးမှည့်စိမ်ရန်)
- ရေနွေးဆူပြီးသား ခပ်နွေးနွေး - လက်ဖက်ရည် အကြမ်းပန်းကန် တစ်လုံးစာ (အရသာစပ်ရန်)
အချဉ်စပ်နည်း
- မန်ကျီးသီးမှည့်ကို ရေနှစ်ထပ်လောက်ဆေးပြီး ရေနွေးပွက်ပွက်ဆူနှင့် စိမ်ထားပါ
- ငရုတ်သီးအလှော်မှုန့် ငါးငံပြာရည် အရသာမှုန့် ပဲအကျက်မှုန့်တို့ကို ပြင်ထားပါ
- ကြက်သွန်ဖြူ ကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ မညက်တစ်ညက် ထောင်းထားပါ
- ငရုတ်သီးစိမ်းကို ရေဆေးပြီး မထူမပါးလေးတွေ လှီးထားပါ
- နံနံပင်ကို ရေဆေးပြီး ခပ်ကြမ်းကြမ်း လွီးထားပါ
- အားလုံးအဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ဇောက်နက်သော ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ပါ၀င်ပစ္စည်းများကို ထည့်ပေးပါ
- မန်ကျည်းသီးမှည့် အဖတ်ထဲမှ အချဉ်အရသာများ ထွက်သွားအောင် နယ်ပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ အဖတ်များကို ဖယ်ပေးကာ အသင့်ပြင်ထားသော ဇလုံထဲကို ထည့်ပေးပါ
- ရေခပ်နွေးနွေးလေး လက်ဖက်ရည် အကြမ်းပန်းကန် တစ်လုံးစာနှင့် ရောပြီးဖျော်ပေးပါ
- အရသာ စပ်ပြီးတာနဲ့ မြည်းကြည့်ပြီး မိမိစိတ်ကြိုက် အရသာ ပြင်ပေးပြီးပါက ချိုချဉ်ငံစပ် အရသာ ကောင်းလှသော မော်လမြိုင် အချဉ်လေးရပါပြီ။
No comments:
Post a Comment