Wednesday, 16 September 2020

ျပည္ၾကီးငါးကင္ ေမႊးေမႊးေလး








ဒီေန႔ေတာ႔ ျပည္ၾကီးငါး ေခါင္းပိုင္း ပိုင္းျပီးသားေလးေတြ ဝယ္လာျပီး အကင္အိုးေလးနဲ႔ ကင္ျဖစ္ပါတယ္ စားလို႔ေကာင္းလြန္းတဲ႔အတြက္ မာမာကင္တဲ႔နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ မိမိအသံုးျပဳတဲ႔ ျပည္ၾကီးငါးရဲ ႔အသားတံုး အၾကီးအေသး အေပၚမူတည္ျပီး မိနစ္အနည္းအမ်ားကို လိုတိုးပိုေလ်ွာ႔ လုပ္ေပးဖို႔ေတာ႔ သတိေလး ျပဳေစခ်င္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ျပည္ၾကီးငါးေခါင္းပိုင္း - ေလးပိုင္း
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  3. ငရုတ္သီး အၾကမ္းဖတ္ - ထမင္းစားဇြန္း  တစ္ဇြန္း
  4. နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  5. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  6. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  7. သံပုရာသီး - တစ္လံုး
  8. ဆားၾကမ္း - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (ျပည္ၾကီးငါးေဆးရန္)
  9. အကင္ဒုတ္တံ - ေလးေခ်ာင္း

ျပင္ဆင္ပံု

  • အကင္ဒုတ္တံကို ေရနာရီဝက္ေလာက္ ၾကိဳျပီးစိမ္ထားပါ
  • ျပည္ၾကီးငါး ေခါင္းပိုင္းႏွင္႔ ဆားတို႔ကို ဇလံုထဲမွာ ထည္႔ေပးျပီး အယိအရြဲမ်ား ကုန္သြားေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • သံပုရာသီးကို ေရေဆးျပီး အစိတ္ေလးေတြ စိတ္ထားပါ
  • ေရစစ္ထားေသာ ျပည္ၾကီးငါးကို နႏြင္းမွဳန္႔ ဆား အရသာမွဳန္႔ႏွင္႔ ငရုတ္သီး အၾကမ္းဖတ္တို႕ျဖင့္ နယ္ေပးပါ
  • အရသာ နယ္ျပီးတာနဲ႔ အကင္ဒုတ္တံေလးေတြနဲ႔ ထိုးေပးပါ 
  • အားလံုး အဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ျပည္ၾကီးငါး ကင္ရန္အတြက္ အကင္အိုးကို အပူေပးပါ
  • အိုးပူလာပါက ဆီထည့္ျပီး အိုးအဖံုးႏွင္႔ အိုးအျပားကို ဆီႏွ႔ံသြားေအာင္ လိုက္သုတ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အရသာ နယ္ထားေသာ ျပည္ၾကီးငါးကို စျပီးထည့္ေပးပါ
  • ျပည္ၾကီးငါးရဲ႕တစ္ဖက္ကို သံုးမိနစ္ေလာက္ ကင္ေပးျပီးမွ ေနာက္တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးျပီး ဆက္ကင္ပါ
  • ေနာက္တစ္ဖက္ကိုလဲ သံုးမိနစ္ေလာက္ဘဲ ကင္ေပးပါ
  • ျပည္ၾကီးငါးကင္ႏွင့္သံပုရာသီး အစိတ္ေလးမ်ားကို ျပင္ေပးျပီးတာနဲ႔ ျပည္ၾကီးငါးကင္ ေမႊးေမႊးေလးကို သံပုရာညွစ္ကာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a comment