Thursday 16 November 2017

ငွက္ေပ်ာဖူး ငရုတ္သီးစိမ္း အစပ္ဟင္း


ဒီေန႔ေတာ႔ ငွက္ေပ်ာဖူးကို ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး ခ်က္ပါတယ္ ငါးပိခ်က္ေယာင္ေယာင္ေလးမို႔ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ အရမ္းလိုက္ဖက္တဲ႔ ဟင္းပြဲေလးပါ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး ၾကိဳက္တယ္ဆိုရင္ေတာ႔ မာမာခ်က္ထားတဲ႔ နည္းအတိုင္း ခ်က္စားၾကည္႔စခ်င္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငွက္ေပ်ာဖူး - အေနေတာ္ တစ္ဖူး
  2. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမြွာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
  4. ပုဇြန္ငါးပိ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  5. င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  6. ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  7. မန္က်ည္းသီးမွည့္အႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  9. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  10. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခန္႔
  11. ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (ငွက္ေပ်ာဖူးေဆးရန္)

ျပင္ဆင္ပံု
  • ရင္႔ေနေသာ အဖတ္မ်ားဖယ္ကာ သန္႔စင္ျပီးသား ငွက္ေပ်ာဖူး အႏုမ်ားကိုမ်ားကို ခပ္ပါးပါး လွီးေပးပါ
  • လွီးျပီးတာနဲ႔ ဆားထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းခန္႔ထည္႔ျပီး ခပ္နာနာနယ္ေပးပါ
  • နယ္ျပီးေသာအခါ မည္းမည္းအရည္မ်ား ကုန္သြားေအာင္ ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ထားေပးပါ
  • ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားေပးပါ
  • မက်ည္းသီးမွည္႔ကို ေရေဖ်ာ္ထားေပးပါ
  • ပုဇြန္ငါးပိကို ျပင္ထားေပးပါ
  • အားလံုးအဆင္သင္႔ျဖစ္တာနဲ႔ ဒယ္အိုးထဲ နႏြင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ဆီထည္႔ကာ အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႔ကို အနည္းငယ္ ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္မွာ အရမ္းေညွာ္တတ္တဲ႔အတြက္ ေလဝင္တခါးမ်ားကို ဖြင္႔ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား အနည္းငယ္ ႏြမ္းတာနဲ႔ ပုဇြန္ငါးပိကိုထည္႔ေမြွေပးပါ
  • ပုဇြန္ငါးပိမ်ား သမသြားတာနဲ႔ ငွက္ေပ်ာဖူးႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔ကို ထည္႔ေမြွေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ငွက္ေပ်ာဖူးမ်ား ႏူးေအာင္ အိုးအဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ
  • ဟင္းအိုးထဲ ထည္႔ထားေသာ အရည္မ်ား ခမ္းလာတာနဲ႔ မက်ည္းသီးမွည္႔ အရည္ထည္႔ေပးျပီး အရသာျမည္းေပးပါ
  • အရသာ ေပါ႔ေနပါက ငံျပာရည္ အနည္းငယ္ထပ္ထည္႔ေပးပါ
  • မက်ည္သီးးမွည္႔ရည္ မခမ္းခင္ မီးပိတ္ေပးျပီး ပူပူစပ္စပ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေနတဲ့ ငွက္ေပ်ာဖူး အစပ္ဟင္းပြဲကို ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment