Monday, 13 November 2017

သီးရြက္စံု ဟင္းခ်ဳိရည္


ဟင္းရည္ေလးပါမွ ထမင္းက မိန္တတ္တာမို႔ ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္သားျပဳပ္ျပီး ဟင္းရည္ခ်ဳိခ်ဳိေလးခ်က္ကာ အရည္ေသာက္ဆမ္းေလး တမယ္ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ အရသာ လ်ွာကသိ ဆိုသလိုပါဘဲ ပူစပ္ျပီး ေမြွးေနကာ ဟင္းရည္ခ်ဳိေနတဲ႔ မာမာ႔အိမ္ခ်က္ ဟင္းခ်ဳိရည္ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း

  • ၾကက္ၾကိတ္သား - 150g
  • အရိုးအသား အရည္ျပားတြဲရက္ ၾကက္သား - 150 g
  • ပဒဲေကာ - အနည္းငယ္
  • မွဳိ - ဆယ္ပြင္႔ခန္႔
  • ဘရိုကိုလီ - ၁၀ခက္ခန္႔
  • ပဲပင္ေပါက္ တရုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တလံုးစာ
  • ပဲျပား - တတံုး
  • ကန္စြန္းရြက္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  • သခြားသီး - ခပ္ႀကီးႀကီး တလံုး
  • ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၄မႊာ
  • ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု( ၾကက္ၾကိတ္သားထဲ ထည္႔ရန္ )
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းသာသာ (ဟင္းရည္အိုးထဲထည္႔ရန္)
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ (ၾကက္ၾကိတ္သားထဲ ထည္႔ရန္)
  • အရသာမွုန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္ တဇြန္းသာသာ (ဟင္းရည္အိုးထဲထည္႔ရန္)
  • ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
ၾကက္သားလံုးလုပ္ရန္
  • ၾကက္ႀကိတ္သား 100g 
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္သာသာ
ျပင္ဆင္ပံု
  • အရိုးအသားတြဲရက္ ၾကက္သားကို အေနေတာ္ခုတ္ျပီး ေရေဆးကာ အိုးထဲထည္႔ပါ
  • ပဒဲေကာကို ခပ္ပါးပါးေလးေတြရေအာင္ ၇ခ်ပ္ေလာက္လွီးျပီး ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည္႔ျပဳပ္ပါ
  • ဆား အရသာမွဳန္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ႏွင္႔ အရသာနယ္ေပးျပီး ေရအနည္းငယ္ထည္႔ကာ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ၾကက္ျပဳပ္ရည္ ပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႔ ဟင္းရည္ခ်ဳိေစရန္ သခြားသီးကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထည္႔ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔  ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး ၈စိတ္စိတ္ကာ ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည္႔ျပီးေပးျပီး တည္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ားႏူးတာနဲ႔ ေရကို တရုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး သံုးလံုးစာသာသာထည္႔ျပီး ဆက္တည္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္အိုး တည္ထားတုန္း ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
  • ၾကက္ႀကိတ္သားကို ဆား အရသာမွဳန္႕ ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႕တို႕နဲ႕ နယ္ထားေပးပါ
  • အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္ႀကိတ္သားကို အေနေတာ္ အလံုးေလးေတြ လံုးထားပါ
  • ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ကို ျပင္ထားပါ
  • ဘလိုကိုလီကို အခက္ေလးေတြ ရေအာင္လွီးျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ပဲပင္ေပါက္ႏွင္႔ ကန္စြန္းရြက္ကို ေရေဆးထားပါ
  • ပဲျပားကို အေနေတာ္ တံုးထားပါ
  • မွဳိကိုေရေဆးျပီး ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ
  • ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာျပီး ၁၀မိနစ္ေလာက္ ေနတာနဲ႕ အထက္ေအာက္ သမေအာင္ေမႊကာ ပဲျပား ၾကက္သားလံုးမ်ားကို ထည့္ျပီး ၃မိနစ္ေလာက္ အဖံုးအုပ္ထားပါ
  • ၾကက္သားလံုး က်က္တာနဲ႔ ဘလိုကိုလီႏွင္႔ မွဳိထည္႔ျပီး ၃မိနစ္ေလာက္ ေရဆူေအာင္တည္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္ဆူလာပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ခပ္ျပီး ဟင္းျပင္ပန္းကန္ထဲမွာ မိမိႏွစ္သက္သလို အသီးအရြက္မ်ားထည္႔ကာပဒဲေကာနံ႔ သင္းေနတဲ႔ ၾကက္ျပဳပ္ရည္ကို ေလာင္းထည္႔ေပးျပီး  ဟင္းရည္ပြဲျပင္ေပးကာ ပူပူေလး ေသာက္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment