Sunday, 6 November 2016

ငါးဥေၾကာ္ႏွပ္ ေမႊးေမႊးေလး






ပင္လယ္စာ အေရာင္းဆိုင္က ငါးသေလာက္ဥေလးေတြ ရလာေလေတာ့ အရင္ဆံုး ဘယ္လိုခ်က္စားရမလဲ စဥ္းစားမိတာေပါ့ ေနာက္ေတာ့လဲ ထံုးစံအတိုင္း ေၾကာ္ျပီးျပန္ႏွပ္ဖို႕ စိတ္ကူးထဲမွာ ေပၚလာပါေလေရာ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ခ်င္းနံ႕သင္းသင္းေလးနဲ႕ စားရေလေအာင္ ေၾကာ္ျပီးျပန္ႏွပ္တဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ငါးဥ - ဥႀကီးႀကီး ၄ခု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ (ငါးဥအရသာနယ္ရန္ႏွင့္ ငါးဥေၾကာ္ဆီထဲထည့္ရန္)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၅မႊာ
  • ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး တလံုး
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ငါးဥကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ငါးဥကိုဆား နႏြင္းႏွင့္ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ထည့္ကာ အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီးေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လီီွးထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္တာနဲ႕ အသားထူေသာ ဒယ္အိုးထဲ ဆီႏွင့္နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • အိုးအသားပါးေသာ ဒယ္အိုးကို သံုးပါက ငါးဥအျပင္ခြံ ခနေလးနဲ႕ ကြ်မ္းတတ္တဲ့အတြက္ အိုးအသား ထူတာကိုဘဲ သံုးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကိုအနည္းငယ္ ေလ်ွာ့ျပီးမွ ငါးဥကိုထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ငါးဥ႐ဲ႕အျပင္ခြံက ပါးလြန္းတဲ့အတြက္ မီးျပင္းလြန္းရင္ ခနေလးနဲ႕မည္းျပီး ကြ်မ္းသြားတတ္ပါတယ္
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ တဖက္က်က္မွ တဖက္ကို လွန္ေပးပါ မက်က္ေသးဘဲ လွန္ပါက ဥမ်ား ပဲ့ကုန္ျပီး အျပင္ကို ဖြာထြက္ကုန္တတ္ပါတယ္
  • ငါးဥတခုလံုး ေ႐ႊအိုေရာင္သန္းလာျပီး က်က္တာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
  • ဆီစစ္ထားေသာ ငါးဥကို အေနေတာ္ေလးေတြ ပိုင္းေပးထားပါ
  • အိုးထဲမွာ ဆီဟင္းခတ္ဇြန္းႀကီး တဇြန္းစာသာခ်န္ထားျပီး က်န္ပိုေနတဲ့ ဆီမ်ားကို ခပ္ထုတ္ေပးပါ
  • မီးကို ခပ္ေအးေအးထားျပီး ဆီပူထဲမွာခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီကို အရင္ဆံုး ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ ၾကက္သြန္မ်ား ေ႐ႊ၀ါေရာင္ေလး သန္းလာတာနဲ႕ ငါးဥႏွင့္ ငံျပာရည္ကို ထည့္ျပီးေမႊကာ မီးပိတ္ေပးပါ
  • လက္က်န္အပူ႐ွိန္ျဖင့္ ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ား ႂကြတ္လာေအာင္ ေၾကာ္ေပးျပီး ငါးဥေၾကာ္ကို ပန္းကန္ထဲ ထည့္ေပးပါ
  • ေမႊးျပီးစိမ့္ေနတဲ့ ငါးဥေၾကာ္ကို ထမင္းပူပူေလးႏွင့္ သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment