Sunday, 13 November 2016

ေတာင္ငူ မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္က်ဲ




ေတာင္ငူမုန္႕ဟင္းခါးကို အေျခခံျပီး ခ်က္ထားတဲ့ မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္က်ဲေလးပါ ေတာင္ငူသူ စစ္စစ္ခ်က္တာ မဟုတ္တဲ့အတြက္ လိုအပ္တာေတြ မ်ားစြာ႐ွိေနပါလိမ့္မယ္ ဒါေပမဲ့လည္း နတ္တို႕ထြင္းတဲ့ ခံတြင္းဆိုသလိုပါဘဲ ခံတြင္းလိုက္ကာ အရသာေကာင္းျပီး စားလို႕ေကာင္းေအာင္ေတာ့ ျပင္ဆင္ထားပါတယ္ ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • မုန္႕ဖတ္ - 1000g
  • ငါးခူ - 500g
  • ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • စပါးလင္ - ၃ေခ်ာင္း
  • ခ်င္း -၂လက္မခန္႕
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း (တ၀က္ငါးျပဳပ္ တ၀က္ငါးဆီသတ္ )
  • ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး
  • ၾကက္သြန္နီ အ- လံုးေသး အလံုး ၂၀ခန္႕
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး အမႊာ ၂၀ခန္႕ (တ၀က္ဆီခ်က္ တ၀က္ငါးဆီသတ္ရန္ )
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • ႐ိုး႐ိုးဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  • ပဲေၾကာ္ - လိုသေလာက္
  • ပဲသီး - လိုသေလာက္
  • နံနံပင္ - လိုသေလာက္
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး - လိုသေလာက္
  • ျငဳပ္သီးအေလွာ္မွဳန္႔ - လိုသေလာက္
  • ၾကက္ဥ - လိုသေလာက္ 
  • သံပုရာသီး - လိုသေလာက္


ငါးျပဳပ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု

  • ငါးခူကို ေဘးဆူးေတာင္မ်ား ခုတ္ျပီး ဗိုက္ထဲမွ ကလီစာမ်ား ထုတ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ဆား ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းထည့္ျပီး ပြတ္တိုက္ေဆးေပးပါ
  • ငါးအရည္ခြံေတာ္ေတာ္ေလး ျဖဴလာတာနဲ႕ ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရေဆးထားေသာ ငါးခူကုိဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း ငံျကာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း နႏြင္းမွဳန္႕  စပါးလင္၂ေခ်ာင္းႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  • ငါးအသား ႏူလာတာနဲ႕ အ႐ိုးအသား သတ္သတ္စီ ႏႊင္ေပးထားပါ
  • အသားႏႊင္ထားေသာ အရုိးႏွင့္ ထည့္ျပဳပ္ထားေသာ စပါးလင္ေခ်ာင္းကို ေၾကေအာင္ေထာင္းျပီး ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ငင္ထားပါ
ငါးဆီသတ္ရန္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေဆးကာ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေဆးကာ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း ေထာင္းထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • စပါးလင္ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံုထည့္ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ စပါးလင္ ခ်င္းေထာင္းတို႕ကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ေပးပါ 
  • ၾကက္သြန္ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အ႐ိုးထြင္ထားေသာ ငါးႏွင့္ အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္ကို ထည့္ေမႊေပးပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ သင္းလာျပီဆိုတာနဲ႕ မီးပိတ္ေပးပါ
ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲ ငါးျပဳပ္ရည္ ငါးအ႐ိုးကိုေထာင္းျပီး အရည္ငင္ထားေသာ ငါး႐ိုးအရည္ ငါးဆီသတ္မ်ားႏွင့္ ေရ ၃လီတာခန္႔ထည့္ျပီး တည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီ ဥအေသးမ်ားကို ထည့္ေပးပါ
  • ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီဥထည့္ျပီး ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႕ ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ အရည္ေဖ်ာ္ကိုထည့္ျပီး ဆား ငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕တို႕ကို သင့္သလိုထည့္ျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာျပီး ၾကက္သြန္မ်ား ႏူးလာျပီဆိုရ ေတာင္ငူမုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္က်ဲ ပူပူေလး ရပါျပီ။
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ခ်က္ရန္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အကြင္းလိုက္ ခပ္ပါးပါး လွီးေပးပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆီျပီးဆီစစ္ထားပါ
  • ဆီေအးသြားမွ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ႏွင့္ ျပန္ေရာထားေပးပါ
ေကာက္ညွင္းဆန္ေလွာ္ရန္
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူးစာကို ညိဳေရာင္သန္းလာတဲ့အထိ ေလွာ္ေပးျပီး ညက္ေနေအာင္ ႀကိတ္ထားပါ
မုန္႕ဟင္းခါးႏွင့္ တြဲဖက္စားရန္
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ
  • ပူစီနံကို ေရေဆးျပီး ျပင္ထားပါ
  • ပဲေတာင့္႐ွည္ကို အေတာင့္လိုက္ ေရေဆးကာ အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ ျပင္ထားပါ
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ျပင္ထားပါ
  • မုန္႕ဖတ္ကို ျပင္ထားပါ
  • ဘဲဥကို က်က္ေအာင္ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာထားပါ
  • သံပုရာသီးကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • ဟင္းရည္ ျပင္ထားေပးပါ
  • လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား ျပင္စဥ္ျပီးပါက ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္မည့္ ေတာင္ငူ မုန္႕ဟင္းခါး ရပါျပီ။



No comments:

Post a Comment