Saturday 26 November 2016

ၾကက္အျမစ္ ဆီျပန္






ၾကက္အျမစ္ကို လူအမ်ားစုက မစားၾကေပမဲ့ မာမာကေတာ့ ငယ္ငယ္ေလးထဲက အရမ္းႀကိဳက္လို႕ မၾကာခန ခ်က္စား ျဖစ္ပါတယ္ ၾကက္အျမစ္ကို စင္ေအာင္ေဆးတတ္ဖို႕ေတာ့ လိုပါတယ္ ခ်က္နည္းေလးကေတာ့ ခ်က္ေနက်နည္းအတိုင္း ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ၾကက္အျမစ္ေဆးနည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ဟင္းခ်က္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္အျမစ္ - 500g 
  • ငံၿပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ 
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ၿဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ႀကီးႀကီး တဥ
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • စပါးလင္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
ၾကက္အျမစ္ေဆးရန္
  • ၾကက္အျမစ္ကို ထက္၀က္ျခမ္းျပီး အထဲမွ မလိုေသာ အစာအိတ္ကို ဖယ္ေပးပါ
  • အစာအိတ္ဖယ္ေပးထားေသာ ၾကက္အျမစ္ကို ဆား ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းတို႕ထည့္ကာ ေရာျပီး နယ္ေပးပါ
  • နယ္ေနစဥ္ အျမစ္မွ မလိုအပ္ေသာ အရည္မ်ားထြက္လာတာနဲ႕ ေရ ၅ခါေလာက္ႏွင့္ ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးပါ

ၾကက္အျမစ္ အရသာနယ္ရန္
  • ၾကက္အျမစ္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးထားပါ
  • ငံၿပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ အားလံုးတို႕ကို ၾကက္အျမစ္ထဲထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားပါ

လိုေသာပစၥည္းမ်ား ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
  2. ၾကက္သြန္ၿဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  3. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းေပးပါ
  4. ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  5. စပါးလင္ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေပးပါ
  6. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  7. မဆလာကို ျပင္ထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္အျမစ္ႏွင္႔ခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • မဆလာကို ျပင္ထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ၿဖဴ နီ ခ်င္း စပါးလင္ေထာင္း င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ဖာလာ ေလးညွင္းႏွင္႔ င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕တို႔ကို ေမႊးလာာတဲ႔ထိ ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္အျမစ္ကိုထဲ႔ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • ၾကက္အျမစ္ အသားမ်ား မာက်စ္လာတဲ႔ထိ သံုးမိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္ေပးပါ
  • အျမစ္အသားမ်ားမာလာမွ ေရကိုၿမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ဆက္တည္ေပးပါ 
  • ေရမခမ္းခင္ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ရခမ္းၿပီး ဆီၿပန္လာပါက မဆလာအုပ္ျပီးတာနဲ႕ အရသာနဲ႕ ေမႊးလြန္းတဲ့ ၾကက္အျမစ္ဆီျပန္ကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment